Δυτική Ελλάδα

Διαγνωστική Φροντίδα Υγείας Αγρινίου: Προσφορά ψηφιακής μαστογραφίας

frontida-ygeias-mastosΣτο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας και με αφορμή τον θεσμό του μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού -όπως έχει καθιερωθεί ο Οκτώβριος,  η παροχή ισχύει για όσες γυναίκες υποβληθούν σε:

ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ-  ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ –

ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ- ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ  ΜΕΤΡΗΣΗ

ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ,  ολόκληρο τον μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ στο εξειδικευμένο τμήμα μαστού του Ιατρικού μας Κέντρου.

Η εξέταση διενεργείται με τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο και βραβευμένο ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟ HOLOGIC SELENIA,από εξειδικευμένο και πολύ έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και γνωματεύεται  ανεξάρτητα από δύο ιατρούς  ακτινοδιαγνωστές  ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ  στον μαστό.

Συγκεκριμένα, η προσφορά απευθύνεται στις ενδιαφερόμενες που θα  επικοινωνήσουν με την Γραμματεία,  για εξέταση το διάστημα  μεταξύ 3ης   έως και 27ης  Οκτωβρίου στα τηλέφωνα : 26410 22100 – 6906604636  θα έχουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου:

1.ΨΗΦΙΑΚΗΣ  ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

2.ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ  

Ή

1.ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ – 2.ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ   

3.ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ) Ο.Μ.Σ.Σ. ΚΑΙ ΙΣΧΙΟΥ

koi-diagnostiki-frontidaΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ έχει θεσμοθετηθεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ  ως Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού,  στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά και από αυτές 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους.

Σε Παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1.500.000 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού και 300.000 από αυτές πεθαίνουν, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι ο καρκίνος αυτός, είναι θεραπεύσιμος, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας έτσι ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση.

Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού βρίσκονται τόσο στις καθημερινές συνήθειες μια γυναίκας (απουσία άσκησης, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα κλπ), όσο και σε κληρονομική προδιάθεση, μέσω κάποιων γονιδίων.

Αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού, έχουν οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, γυναίκες με ιστορικό καλοηθών παθήσεων του μαστού, πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες (για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης) και άλλα.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι: ογκίδιο στο μαστό, αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού και τέλος έκκριση υγρού από τη θηλή, χωρίς η εμφάνιση κάποιου από αυτά να σημαίνει απαραίτητα και καρκίνο.
Βασικές εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση είναι η αυτοεξέταση, η μαστογραφία και η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο μαστολόγο.

Η αυτοεξέταση είναι μια απλούστατη εξέταση ρουτίνας. Πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών. Γίνεται από την ίδια τη γυναίκα, μία φορά το μήνα, μετά το τέλος της περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα μαθαίνει πώς είναι το στήθος της φυσιολογικά και καταλαβαίνει κάποια πιθανή αλλαγή που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να επισκέπτεται άμεσα τον γιατρό.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου, ανιχνεύοντας όγκους πολύ μικρού μεγέθους, πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί. Όπως και η ψηλάφηση, έτσι και η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου.

Η πρώτη ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ προγραμματίζεται στην ηλικία μεταξύ 35 ετών , 38 η δεύτερη και κατόπιν 40 ετών. Στη συνέχεια ακολουθεί μια μαστογραφία κάθε χρόνο. Σε ορισμένες γυναίκες με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, ο μαστογραφικός έλεγχος ξεκινά σε μικρότερη ηλικία.

Φυσικά, οι παραπάνω εξετάσεις πρέπει να γίνονται  άμεσα όταν υπάρχει οποιοδήποτε ύποπτο εύρημα.
Σημαντική βοήθεια στη διερεύνηση των ψηλαφητικών και μαστογραφικών ευρημάτων προσφέρει και το υπερηχογράφημα μαστών. Είναι μια εξέταση γρήγορη, χωρίς ακτινοβολία αλλά δεν πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο της μαστογραφίας.

Για τις γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 ετών  γίνεται εξειδικευμένη υπερηχοτομογραφία- Ελαστογραφία  κάθε έτος στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου.

Ο συστηματικός έλεγχος των γυναικών συνδυάζοντας τις παραπάνω εξετάσεις, βοηθά σημαντικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, παρά τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας, η γυναίκα πρέπει να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για τον προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει πραγματικά ζωές.

Εξατομικευμένη Πρόληψη!!!

Η «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» Προσφέρει το ιδανικό μοντέλο πρόληψης!
Η πιο σύγχρονη και ψύχραιμη προληπτική απεικόνιση μαστού είναι σήμερα η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, όπου κάθε γυναίκα σχεδιάζει το προσωπικό της

πλάνο πρόληψης, ανάλογα με τις ανάγκες της και το ιστορικό της.
Για να σχεδιαστεί σωστά ένα εξατομικευμένο πλάνο πρόληψης θα πρέπει να ληφθεί ένα ενδελεχές, λεπτομερές ιστορικό, στο οποίο περιλαμβάνονται:
.η ηλικία
.η πυκνότητα του μαστού
.εάν έχει λάβει ή όχι ορμόνες
.εάν έχει κάνει κάποιες βιοψίες και ποιο ήταν το αποτέλεσμά τους
.εάν έχει οικογενειακό ιστορικό (εάν έχει νοσήσει η γιαγιά της, η μητέρα της, η θεία της, η αδελφή της και σε ποια ηλικία νόσησαν)
.εάν έχει υποβληθεί σε ακτινοβολίες
Όλες αυτές οι παράμετροι συνυπολογίζονται με βάση ένα ή περισσότερα μαθηματικά μοντέλα που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί ακτινοδιαγνώστες ΜΑΣΤΟΥ του κέντρου μαστού μας. Ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας ανάπτυξης της νόσου, η γυναίκα κατατάσσεται σε μετρίου κινδύνου, υψηλού κινδύνου (από 20% και πάνω) και average, τον κίνδυνο που εμφανίζει δηλαδή ο μέσος όρος. Σύμφωνα με τον βαθμό επικινδυνότητας που εμφανίζει, ο ακτινολόγος μαστού θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία (tools) που έχει στη διάθεσή του και αυτά είναι, η ψηφιακή μαστογραφία, η τομοσύνθεση (3D απεικόνιση), το υπερηχογράφημα – ελαστογραφία, οι εξειδικευμένες λήψεις και σε κάποιες περιπτώσεις και η μαγνητική τομογραφία.
Η εξατομικευμένη πρόληψη βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και την ανάλυσή του, ακολουθείται πιστά από την επιστημονική ομάδα του ιατρείου μας όπως και σε πολύ εξιδεικευμένα κέντρα, παγκοσμίως.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button