Δυτική Ελλάδα

Διαδρομή Καρπενήσι – Προυσού (video)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ μονή Προυσού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνητικά κέντρα της Ορθοδοξίας καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά. Καθημερινά συρρέει πλήθος κόσμου προκειμένου να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία της από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πιστούς από όλο τον κόσμο.

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου που είναι η απόδοση της γιορτής της «ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ». Απέχειμόλις 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 55 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο. Η μονή στέκει από τον 9 αιώνα μ.Χ. μεγαλόπρεπα στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου των Ευρυτανικών βουνών. Η θέα αλλά και η μορφολογία της περιοχής είναι τέτοια που θα καταπλήξουν κάθε προσκυνητή αλλά και επισκέπτη. Η μονή διαθέτει εκτός των άλλων ξενώνες για τους επισκέπτες αλλά και μουσείο όπου εκτίθενται εικόνες του 15ο και 16ο αιώνα, εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφα αλλά και μέρος του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Θέση Κλειδί

Ερχόμενοι από το Καρπενήσι στον Προυσό θα συναντήσετε ένα μοναδικό θέαμα, ο Καρπενησιώτης ποταμός ο οποίος μας συνοδεύει για αρκετή ώρα στην διάρκεια της διαδρομής μας σε κάποιο σημείο περνάει ανάμεσα από δύο τεράστιους κάθετους βράχους, ο δρόμος με την σειρά του μην έχοντας άλλη επιλογή περνάει μέσα από τον ένα από αυτούς στην βάση του ο οποίος έχει σκαφτεί δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα που προκαλεί δέος. Η τοποθεσία αυτή ονομάζεται «θέση κλειδί» λόγο της εισχώρησης του δρόμου μέσα στον τρυπημένο βράχο.

Πατήματα της Παναγίας

Ένα χιλιόμετρο πιο κάτω από την θέση κλειδί θα συναντήσετε ένα μικρό προσκυνητάρι το οποίο υποδηλώνει τα «Πατήματα της Παναγίας». Πρόκειται για μία σειρά από αποτυπώματα στην επιφάνεια του βράχου τα οποία μοιάζουν με ανθρώπινα πέλματα, από εκεί λέγετε πως πέρασε η Παναγία στον δρόμο της για τον Προυσό.

Πέρασμα της Παναγίας

Ελάχιστα χιλιόμετρα πιο πάνω και ΝΔ από τη γέφυρα της Καρύτσας μια φυσική τρύπα σε διάσελο της χελιδόνας ονομάστηκε «Πέρασμα της Παναγίας» καθώς θυμίζει από μακριά το σχήμα της Θεοτόκου στον αγιογραφικό τύπο της Δέησης.

Πύργοι του Καραϊσκάκη

Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη δύο πετρόχτιστοι πύργοι με πολεμίστρες που ήλεγχαν την ευρύτερη περιοχή αλλά και την πρόσβαση στο μοναστήρι. Οι πύργοι αυτοί είχαν χτιστεί πολύ πριν την άφιξη του μεγάλου οπλαρχηγού Καραϊσκάκη το 1823, μετέπειτα ονομάστηκαν «πύργοι του Καραϊσκακη».

http://www.info-karpenisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close