Γεγονότα

Διαδικτυακή ψηφοφορία για το αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο

koi-panepistimio-psifoforiaavaazΣε γνωστό διαδικτυακό τόπο όπου διεξάγονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και ψηφίσματα πολιτών, ξεκίνησε από χθες συλλογή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για την προοπτική επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Πρόκειται για ένα αίτημα που κάτω από ένα ρεαλιστικό πρίσμα φαντάζει τελείως ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες, με βάση τις κυβερνητικές προθέσεις, τις θέσεις φοιτητών και καθηγητών, αλλά κυρίως, την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, που προς το παρόν χαρακτηρίζεται τουλάχιστον χλιαρή…

Σε κάθε περίπτωση οι διοργανωτές αυτής της ψηφοφορίας στο secure.avaaz.org  εξηγούν τη σημασία της πρωτοβουλίας:

Η Αιτωλοακαρνανία ο Νομός των 6 φυσικών και των 3 τεχνητών λιμνών, με τους 3 ποταμούς, με τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, τον Αμβρακικό, και με τη μεγάλη θαλάσσια ακτογραμμή, με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξή της, βιώνει την καθημερινή βύθιση και παρακμή της κοινωνικής και οικονομικής της δραστηριότητας.
Ο νομός μας έχει προσκολληθεί δυστυχώς στο άρμα των φτωχών περιοχών της χώρας και της Ε.Ε γενικότερα, αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί τις ιδιαιτερότητες που του προσδίδουν τα γεωφυσικά του χαρακτηριστικά.
Η έλλειψη ουσιαστικών παρεμβάσεων έχει οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του κατά κεφαλή ΑΕΠ του κατοίκου της Αιτωλοακαρνανίας και στην πρωτοφανή εσωστρέφεια των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.
Ένα ίσως από τα τελευταία προπύργια και ύστατη ελπίδα του νομού για ανάκαμψη από το κοινωνικοοικονομικό τέλμα στο οποίο έχει εισέλθει, είναι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα των (3) τμημάτων στο Αγρίνιο, μαζί με τα τμήματα των ΑΤΕΙ στο Μεσολογγίου (ως παραρτήματα του Πανεπιστημίου και των ΑΤΕΙ Πατρών), είναι μια κοινότητα η οποία έχει συνδέσει άρρηκτα την λειτουργία της με την τοπική κοινωνία και αποτελεί το μοναδικό ίσως, αλλά μεγίστης σημασίας, φορέα παραγωγής ιδεών, πολιτισμού, υπεραξίας και κουλτούρας για την περιοχή.
Οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης ή και υποβάθμισης της κοινότητας αυτής αποτελεί αφενός μια προσβολή για τον κόσμο των γραμμάτων αφετέρου θ’ αποτελέσει την ταφόπλακα των προσπαθειών μετάλλαξης του Νομού προς το καλύτερο.
Γι’ το λόγο αυτό λοιπόν υγιείς φορείς της τοπικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα προσπαθούν να οργανώσουν, και να δομήσουν συντονισμένες ενέργειες με διπλό στόχο:
Πρώτο την δημιουργία αναχώματος στην συντονισμένη υποβάθμιση των δομών των τμημάτων που εδρεύουν και λειτουργούν στο Αγρίνιο,
Δεύτερο την κατάρτιση συγκεκριμένου και καταγεγραμμένου σχεδίου‐πλαισίου βάσει του οποίου τα τμήματα που λειτουργούν στο Αγρίνιο, δεδομένης της μη επιθυμίας του Πανεπιστημίου Πατρών να τα αντιμετωπίσει με κριτήρια ακαδημαϊκότητας και ανάπτυξης , θα ενταχθούν στο προς επανίδρυση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ με συγκεκριμένο Αναπτυξιακό Πλάνο που θα αντιμετωπίζει όλα τα κρίσιμα θέματα της Πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο.

Ψηφίστε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close