ΑτζένταΕκδηλώσειςΡοή Ειδήσεων

Διαδικτυακή διάλεξη από την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας

Την Κυριακή 28/3 με θέμα: «Εξερεύνηση των εξωτερικών πλανητών: Cassini, Juno και η επόμενη μέρα»

Διαδικτυακή διάλεξη διοργανώνει την Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021 στις 6:30 μ.μ, η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Εξερεύνηση των εξωτερικών πλανητών: Cassini, Juno και η επόμενη μέρα».

Στη διάλεξη θα γίνει παρουσίαση των σημαντικότερων και πιο πρόσφατων στοιχείων που έχουν προκύψει από την εξερεύνηση των αέριων γιγάντων Κρόνου και Δία από τις διαστημικές εξερευνητικές αποστολές Cassini και Juno αντίστοιχα. Θα γίνει επίσης σύντομη αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στην εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, καθώς και στο έργο του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Η εκδήλωση στο Facebook: https://fb.me/e/bAwP7cfHw
Η διάλεξη του κ. Σέργη θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι YouTube της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας “Ηρακλής” την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:30μ.μ. εδώ: https://youtu.be/fi4g8KKT31o

Λίγα λόγια για την διάλεξη:

Η αποστολή Cassini-Huygens ήταν μια κοινή αποστολή-ναυαρχίδα, αποτέλεσμα συνεργασίας της NASA, της ESA και της ιταλικής ASI για την μελέτη του Κρόνου και των φυσικών δορυφόρων του.

Το διαστημόπλοιο αποτελούνταν από δύο βασικά στοιχεία: το σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την NASA Cassini Orbiter, και το συνοδευτικό σκάφος που ήταν σχεδιασμένο από την ESA με το όνομα Huygens. Το Κασσίνι ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Κρόνο και το τέταρτο που επισκέφθηκε τον Κρόνο. Το Cassini ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου 1997 και, μετά από ένα μακρύ διαπλανητικό ταξίδι, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004. Στις 25 Δεκεμβρίου 2004, το Huygens αποχωρίστηκε από το Cassini και στις 14 Ιανουαρίου 2005 προσεδαφίστηκε στον Τιτάνα στέλνοντας πληροφορίες πίσω στη Γη. Μετά από 2 παρατάσεις, η αποστολή του Cassini ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 με μια ελεγχόμενη εντυπωσιακή πτώση στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Η αποστολή Juno είναι μια μη επανδρωμένη αποστολή της NASA, στα πλαίσια του προγράμματος “New Frontiers” (Νέα Σύνορα), για την εξερεύνηση του πλανήτη Δία. Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε στις 5 Αυγούστου του 2011, και εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Δία στις 4 Ιουλίου 2016.

Το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε πολική τροχιά για να μελετήσει την σύνθεση, το βαρυτικό πεδίο, το μαγνητικό πεδίο, και τη μαγνητόσφαιρα του Δία. Η αποστολή αναζητά επίσης ενδείξεις για το πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης, εξετάζοντας μεταξύ άλλων κατά πόσον έχει βραχώδη πυρήνα, υδάτινα στοιχεία στην ατμόσφαιρα, την κατανομή της μάζας, καθώς και τους ισχυρούς ανέμους που χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία του πλανήτη. Το Juno είναι το δεύτερο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, μετά το Galileo (1995-2003). Η αποστολή θα τερματιστεί το 2025.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button