ΑγοράΡοή Ειδήσεων

Διαχωριστικά γραφείου: πώς θα επιλέξετε τα σωστά

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική αντίληψη αλλά και οι τρέχουσες εργασιακές συνθήκες οδηγούν στο σχεδιασμό όλο και περισσότερων εργασιακών χώρων με βάση την open-plan φιλοσοφία.

Με άλλα λόγια, η ανοιχτή διάταξη προτιμάται ξεκάθαρα για κάθε εργασιακό περιβάλλον που θέλει να χαρακτηρίζεται ως μοντέρνο. Οικονομικοί λόγοι, στόχοι μέγιστης απόδοσης και εποικοδομητικής συνεργασίας καθώς και πρακτικά αίτια φαίνεται πως έχουν καθιερώσει τη λογική αυτή. Παρόλα αυτά, ακόμα και σ’ αυτό το πλαίσιο, ο διαχωρισμός και η ιδιωτικότητα παραμένουν ως ένα βαθμό απαραίτητα. Και εδώ μπαίνουν στο προσκήνιο τα διαχωριστικά γραφείου. Τα διαχωριστικά συστήματα δίνουν τη δυνατότητα διαχωρισμού και διαμόρφωσης του χώρου κατά τρόπο ώστε να καλύπτονται άριστα οι εκάστοτε εργασιακές ανάγκες, διατηρώντας ωστόσο την αντίληψη και την αίσθηση της ανοικτής διάταξης. Αν ο ρόλος των διαχωριστικών γραφείων, λοιπόν, είναι τόσο ουσιώδης για την εργονομία του γραφείου σας, πώς θα είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει τα σωστά;

Διαχωριστικά συστήματα με μονό υαλοπέτασμα

Μια βασική διάκριση μεταξύ των διαχωριστικών γραφείου είναι ασφαλώς η πρώτη ύλη τους, το γυαλί, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Στην περίπτωση του μονού υαλοπετάσματος, τα περισσότερα πλεονεκτήματα ενός γυάλινου διαχωριστικού, όπως η φωτεινότητα, η διαύγεια αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα, είναι δεδομένα. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, στην ακουστική μόνωση που προσφέρουν, η αποδοτικότητα ενός συστήματος με μονό υαλοπέτασμα παρουσιάζεται σχετικά μειωμένη συγκριτικά με άλλες επιλογές. Δεν παύει βέβαια να είναι συνήθως μία από τις πιο οικονομικές επιλογές, γεγονός που αναμφίβολα αντισταθμίζει τα όποια μειονεκτήματα του.

Διαχωριστικά συστήματα με διπλό υαλοπέτασμα

Τα συστήματα που χρησιμοποιούν διπλό υαλοπέτασμα διασφαλίζουν κατά βάση ένα καλύτερο ηχομονωτικό αποτέλεσμα, χωρίς να υπολείπονται, ωστόσο, σε τίποτα αναφορικά με τα υπόλοιπα κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή ενός διαχωριστικού γραφείου. Έτσι, ενώ η αποτελεσματικότητα τους στον τομέα της ηχομόνωσης είναι υψηλή (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανάλογα και με την εκάστοτε, συγκεκριμένη κατασκευή), παράλληλα αφήνουν το φως να διαχέεται στο χώρο κανονικά ενώ συνδυάζουν άψογα την ιδιωτικότητα με τη διαφάνεια και την “ανοιχτή” οπτική εμφάνιση του χώρου.

Διαχωριστικά με πλαίσιο ή χωρίς;

Τα frameless διαχωριστικά γραφείου, τα διαχωριστικά χωρίς πλαίσιο δηλαδή, είναι ιδανικά για εσάς που θέλετε να εντάξετε το διαχωριστικό σύστημα στο χώρο μετατρέποντας το σε αυτοτελές διακοσμητικό στοιχείο. Τα διαχωριστικά άνευ πλαισίου, λοιπόν, ενισχύουν πολύ περισσότερο την αισθητική του χώρου ενώ η ομοιόμορφη, χωρίς εμφανείς ενώσεις όψη τους λειτουργεί πολύ πιο αρμονικά και δημιουργεί ένα ιδιαίτερα κομψό και designάτο αποτέλεσμα.

Μήπως να επιλέξω τους θαλάμους συσκέψεων;

Πέρα από την επιλογή διαχωριστικών δαπέδου-οροφής, μία ακόμα συνήθης πρακτική για την εξασφάλιση ηχομόνωσης, ιδιωτικότητας αλλά και για την αισθητική ενίσχυση του χώρου, είναι οι θάλαμοι συσκέψεων. Οι θάλαμοι αυτοί εξακολουθούν να προσδίδουν διαύγεια στο χώρο, διατηρώντας τον “ελεύθερο” και απομακρύνοντας οποιοδήποτε αίσθημα περιορισμού. Ταυτόχρονα, όμως, επιτρέπουν την απομόνωση όποτε αυτή κρίνεται απαραίτητη, εξασφαλίζουν την απαιτούμενη συγκέντρωση ενώ με την τοποθέτηση περσίδων ή στοριών, δημιουργούν συνθήκες απόλυτης ιδιωτικότητας. Ακόμα, στους θαλάμους αυτούς μπορούν εύκολα να προστεθούν υποδοχές για οπτικοακουστικό υλικό, ειδικό φωτισμό κτλ. Με τον τρόπο αυτό, έχετε απευθείας μία ξεχωριστή, απόλυτα ηχομονωμένη αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία πληρεί πλήρως τις επιταγές του μοντέρνου interior design αλλά παράλληλα, ικανοποιεί και όλες τις επαγγελματικές σας ανάγκες.

Η σταθερότητα των διαχωριστικών σας τρομάζει;

Υπάρχει λύση! Μπορείτε να επιλέξετε κινητά συστήματα, κινητούς διαχωριστικούς τοίχους ουσιαστικά, οι οποίοι στηρίζονται σε ειδικούς οδηγούς στο δάπεδο και στην οροφή ή και αποκλειστικά στο δάπεδο. Χρειάζεστε ησυχία και απομόνωση; Οι ευέλικτοι διαχωριστικοί τοίχοι κλείνουν και δημιουργούν τις ακριβείς συνθήκες εργασίας που απαιτούνται. Ολοκληρώσατε τις υποχρεώσεις σας; Κατά τον ίδιο τρόπο, το σύστημα “μαζεύεται”, δίνοντας στο χώρο σας τις προηγούμενες του διαστάσεις και την ευρυχωρία που επιθυμείτε. Σας ανησυχεί το αισθητικό αποτέλεσμα; Οι αναδιπλούμενοι τοίχοι σας προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και στο αισθητικό τους κομμάτι. Πάνελ από γυαλί ή ξύλο, με εκτυπώσεις ή χαρακτικά και με δυνατότητα προσθήκης χρωματισμών της αρεσκείας σας, οι κινητοί τοίχοι όχι μόνο δε θα βλάψουν την αρμονία του χώρου αλλά θα ενισχύσουν το γενικότερο στυλ του.

Ναι αλλά εγώ δε χρειάζομαι ένα διαχωριστικό μέχρι την οροφή.

Στην περίπτωση αυτή, αυτό που χρειάζεστε είναι ένα χαμηλό διαχωριστικό, το οποίο να δημιουργεί ζώνες στο χώρο χωρίς ωστόσο οι ζώνες αυτές να εκτείνονται από το δάπεδο ως την οροφή. Χρειάζεστε, επομένως, ένα αυτοστήρικτο, χαμηλό διαχωριστικό, το οποίο μπορεί είτε να τοποθετηθεί μέσω ειδικών υποδοχών πάνω στα γραφεία, είτε ανάμεσα τους, είτε πάλι να λειτουργεί ως παραβάν. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε παρόμοιες κατασκευές, τόσο ως προς το μέγεθος και τα χρησιμοποιούμενα υλικά όσο και ως προς τους χρωματισμούς και τη γενικότερη φιλοσοφία, ενώ ένα από τα πιο σημαντικά τους πλεονεκτήματα θα διαπιστώσετε πως είναι η ευκολία απεγκατάστασης και επανεγκατάστασης τους, αν οι τρέχουσες ανάγκες σας διαφοροποιηθούν στο μέλλον.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button