Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

ΔΕΥΑ: Δεν έχει ανιχνευθεί ιικο φορτίο κορωνοϊού στα λύματα του Αγρινίου

Πριν από έναν μήνα οι τελευταίες μετρήσεις

Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, κάλεσε τους αρμόδιους φορείς (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης) να προχωρήσουν σε δειγματοληψίες και ελέγχους σε πιστοποιημένα εργαστήρια για ίχνη covid-19 στα αστικά λύματα.

Μάλιστα, η εγκύκλιος αναφέρει και τη μέθοδο που ακολουθείται. Ο δήμος Αγρινίου όπως και πολλοί δήμοι στην Ελλάδα έκαναν χρήση της εγκυκλίου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται στις επιστημονικές επισημάνσεις, να συμβάλουν στην ενίσχυση των πληροφοριών για τη διάδοση του ιού.

Η ΔΕΥΑ Αγρινίου έχει προχωρήσει σε μετρήσεις και παρακολουθεί τακτικά τις εξελίξεις γύρω από την διασπορά του κορωνοϊού στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις μετρήσεις που έχουν γίνει από τον δήμο δεν έχει ανιχνευθεί δείγμα ιικού φορτίου, με τις τελευταίες να υπολογίζονται μάλιστα πριν από περίπου ένα μήνα.

Μάλιστα, η ΔΕΥΑ Αγρινίου έχει εντείνει τις απολυμάνσεις στις δεξαμενές ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε μόλυνση. Για το λόγο αυτό στα τέλη του Σεπτεμβρίου υπεγράφη νέα σύμβαση για την προμήθεια υποχλωριώδους νατρίου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Με αφορμή την εξάπλωση του ιού SARS-COV-2 στην παγκόσμια κοινότητα, η υγειονομική διαχείριση των υγρών αποβλήτων και γενικά η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής, διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας Υγείας από την εξάπλωση οποιασδήποτε ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης COVID-19

Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός SARS-COV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που είναι φορέας του ιού ή νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού. Οι περισσότεροι φορείς του ιού SARS CoV-2 παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί. Για αυτό το λόγο συμβάλλουν σημαντικά στη διασπορά του ιού.

Όσον αφορά τη μετάδοση του ιού μέσω των λυμάτων, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των λυμάτων, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό λόγω της έκθεσης σε υγρά λύματα. Η εκτίμηση για τη διάρκεια ζωής του ιού στα λύματα είναι περίπου 2-3 ημέρες (από τις μελέτες σε παρόμοιου τύπου ιούς).

Μελέτες κατέδειξαν ότι ίχνη του ιού ανιχνεύονται σε ανεπεξέργαστα λύματα σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση της επιδημίας και για το λόγο αυτό η εξέταση δειγμάτων ανεπεξέργαστων λυμάτων έχει προταθεί ως συμπληρωματικό εργαλείο για την επιτήρηση της εξάπλωσης του ιού SARS CoV-2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button