sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Δεν πέρασε το περιβαλλοντικό τέλος της ΔΕΥΑΑ (φωτο)

Καταψήφισε και ο Νίκος Γκρίζης από την πλειοψηφία

Με 20 ψήφους κατά και 17 μόλις υπέρ, από την πλειοψηφία, απορρίφθηκε εκ νέου (όπως και σε ανάλογο συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο με διαφορετική σύνθεση) η προσθήκη του περιβαλλοντικού τέλους για το Πράσινο Ταμείο, όπως είναι γνωστό, στους λογαριασμούς της ΔΕΥΥΑ.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι καταψήφισε και ο Νίκος Γκρίζης από την πλειοψηφία, μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Αγρινίου.

Ο λόγος που επανήλθε στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση το συγκεκριμένο τέλος ήταν πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε απορρίψει την απόφαση του σώματος τον περασμένο Αύγουστο και με έγγραφό της είχε υπενθυμίσει ότι αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στους λογαριασμούς. Ειδάλλως, τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η λειτουργία και ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΑ ενώ είναι πιθανό και ένα πρόστιμο που μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες μέχρι και… 600 χιλιάδες ευρώ!

Σύμφωνα με τον εισηγητή και αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΑ κ. Κιτσοπάνο, σε κάθε περίπτωση ο δήμος δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύσει κυρώσεις ενώ το ύψος του ποσού είναι ανεπαίσθητο, όπως ανέφερε. Συγκεκριμένα εξήγησε πως πρόκειται για μια μικρή υποδιαίρεση του ενός λεπτού του ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο, κάτι που μεταφράζεται σε 20 χιλιάδες ευρώ το ανώτερο για όλο τον δήμο Αγρινίου. Σε ανάλογο δραματικό τόνο μίλησε και ο τεχνικός διευθυντής της υπηρεσίας, κ. Κωστάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχει ο κίνδυνος την επόμενη εβδομάδα να μην μπορεί να διαθέσει χλώριο η ΔΕΥΑΑ ή να κάνει τις απαραίτητες συντηρήσεις. Παράλληλα, διαφωνία επικράτησε και για το αν η ΔΕΥΑΑ μπορεί να ενσωματώσει το αναλογούν ποσό στα έξοδά της χωρίς να το πάρει από τους πολίτες όπως και για το αν η διοίκηση έχει ήδη προτείνει κάτι τέτοιο προς τις άλλες παρατάξεις.

Αντίθετα από ότι έπραξε η υπόλοιπη παράταξή του, ο κ. Γκρίζης διαφοροποιήθηκε και καταψήφισε, όπως είπε όχι για το ποσό ή μόνο για να είναι συνεπής με όσα είχε ψηφίσει τον Ιούνιο αλλά κυρίως για να υπάρχει ισχυρό προηγούμενο και συνεπή επιχειρήματα από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου την Δευτέρα,όταν θα συζητηθεί το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και θα κληθεί το σώμα να πάρει μια σαφή απόφαση καταδίκης όσων επιχειρούνται.

Πάντως η αντιπολίτευση ήταν σύσσωμη απέναντι στο “εκβιαστικό” δίλημμα της πλειοψηφίας, όπως το χαρακτήρισαν οι περισσότεροι και κάλεσαν πριν την ψηφοφορία την δημοτική αρχή να πάρει πάνω της το θέμα. Η Χριστίνα Σταρακά διάβασε τα πρακτικά της διαδικασίας του Ιουνίου, μάλιστα, όπου ο δήμαρχος Αγρινίου όχι μόνο αρνούνταν το τέλος αλλά κατακεραύνωνε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το Πράσινο Ταμείο και τα ανταποδοτικά για το νερό και τα φράγματα που δεν λαμβάνει το Αγρίνιο.

Ο κ. Καμμένος επέμεινε στο ότι πρέπει η απόφαση να βαρύνει την πλειοψηφία, ενώ οι κύριοι Καζαντζής και Ζώης έκαναν λόγο για ολιγωρία και ανικανότητα να διεκδικήσει το Αγρίνιο το δίκιο του με ένδικα μέσα. Ο κ. Καραμητσόπουλος επίσης μίλησε για εκβιασμούς λέγοντας ότι “οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι παιδάκια, έχουν ευθύνες απέναντι στους πολίτες”, ενώ ο κ. Κουτρομάνος αποκάλυψε πως το τέλος για να πληρωθεί πρέπει το νερό του δήμου αλλά και τα ρέματα εντός του να είναι χαμηλής ποιότητας, πράγμα που δεν συμβαίνει στο Αγρίνιο.

Οι κύριοι Παπανικολάου και Μερμίγκης ακόμη τόνισαν πως το θέμα δεν είναι το ποσό αλλά το τι μπορεί να ζητηθεί από τους πολίτες να πληρώσουν στο μέλλον, καλώντας και την πλειοψηφία να μείνει στην απορριπτική απόφαση του Ιουνίου.

Από την διοίκηση της ΔΕΥΑΑ λεγόταν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κάποια προσπάθεια για αναστολή της απόφασης της Αποκεντρωμένης διοίκησης και επαναφοράς του θέματος και πάλι σε νέο δημοτικό συμβούλιο, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα.

2 Σχόλια

  1. Τα χρήματα που λείπουν μπορεί να τα βρει άμεσα ως εξής:
    Να καταργήσει την αντισυνταγματική απόφαση που έλαβε στο να μειώσει 50% τη κατανάλωση του Νερού στους πολύτεκνους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. Δηλαδή με λίγα λόγια ένας πολύτεκνος με εισόδημα 1.000.000 ευρώ, πληρώνει 50% λιγότερο νερό από σένα πολίτη του Αγρινίου. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΥΤΟ;

  2. Εδώ δεν έχουμε νερό να πιούμε από συνεχόμενες βλάβες και ο δήμος δεν κάνει υποχρέωση
    Ας τα πάρει από τις τράπεζες που πληρώνουμε προμήθεια όταν πληρώνουμε το λογαριασμό.
    Ο ένας χειρότερος από τον άλλων είναι όλοι τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button