Γεγονότα

Δεν ολοκληρώνεται η σήραγγα Κλόκοβας το 2016

ionia-klokovaΧωρίς …ανάσα, προχωρούν τα μεγάλα έργα στους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους της χώρας. Με κορυφή τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και τα έργα στα Τέμπη, τα έργα στην Ολυμπία Οδό, και την προώθηση της κατασκευής της Ιόνιας Οδού και Ε65 υπάρχει μία κινητοποίηση μεγάλου μέρους του κατασκευαστικού δυναμικού της χώρας.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα στα Τέμπη (στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα) προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, το πρόβλημα με την εμπλοκή του ΟΣΕ σε δύο σημεία επίσης έχει διευθετηθεί και πλέον όλα οδεύουν προς την μεγάλη ολοκλήρωση των έργων περιλαμβάνουν τις 3 μεγάλες σήραγγες σε Τέμπη και Πλαταμώνα με μήκος 2,6 και 3 χιλιομέτρων.

Η δεύτερη σήραγγα με μήκος 6χλμ θα είναι η μεγαλύτερη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την κοινοπραξία κατασκευής γίνεται προσπάθεια για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του έτους.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Τα έργα προχωρούν με σημαντικά αυξημένους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες και ο στόχος είναι να δοθεί τον Οκτώβριο το πρώτο τμήμα από την Αρχαία Κόρινθο μέχρι το Κιάτο. Δεύτερος στόχος η ολοκλήρωση του τμήματος Κιάτο-Ρίο μέχρι τις αρχές του έτους και λίγους μήνες αργότερα ο κόμβος του Ρίου.

Τα προβλήματα περισσότερο συμπυκνώνονται στη συνάντηση με τα έργα του σιδηρόδρομου σε αρκετά σημεία με 8 από αυτά να θεωρούνται τα πιο «καυτά».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Σε δύο διακριτά τμήματα τα έργα από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα χωρίζονται σε νότια και βόρεια. Το νότιο τμήμα από το Αντίρριο μέχρι την Αμφιλοχία προχωρά με σαφώς μεγαλύτερη πρόοδο αλλά και πιο εύκολο έργο, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα τεχνικά έργα (εκτός από 2-3 σημεία). Στο βόρειο τμήμα υπάρχει πρόοδος αλλά τα μεγάλα τεχνικά έργα στο τμήμα Άρτα-Ιωάννινα έχουν και την μικρότερη πρόοδο σε όλο το έργο. Η ολοκλήρωση για το τέλος του 2015 παραμένει ο μεγάλος στόχος.

Αναφορικά με τη σήραγγα Κλόκοβας το χρονοδιάγραμμα για τον Αύγουστο του 2016 θεωρείται ως άπιαστος στόχος και η ολοκλήρωση του θα γίνει γνωστή όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη της σήραγγας των 2,9χλμ.

Ε65
Ένα έργο που σε σχέση με τα υπόλοιπα έχει τα λιγότερο απαιτητικά έργα και προχωρά καλά σε ποσοστό άνω του 50% στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί μεγάλα προβλήματα. Αγκάθι παραμένει η μη προώθηση του νότιου τμήματος από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα αλλά και του βόρειου τμήματος Τρίκαλα-Εγνατία.

ΜΟΡΕΑΣ
Παραμένει παγωμένο το έργο αναμένοντας την υπογραφή της νέας σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο. Η πρόοδος του έργου φτάνει στο 95% ενώ προς αποπεράτωση είναι ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη και ο Περιμετρικός Καλαμάτας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close