Γεγονότα

Δεκάδες συλλήψεις για καταστήματα χωρίς άδεια

geg-katastima-kleisto

Αυτόφωρα για τους επαγγελματίες  καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος , η γραφειοκρατία και οι ισορροπίες

Διαστάσεις… επιδημίας έχουν  πάρει τους τελευταίους μήνες οι συλλήψεις δεκάδων επαγγελματιών που λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  χωρίς άδεια. Από τότε που η αρμοδιότητα πήγε στην Ελληνική Αστυνομία , ειδικότερα στο Αγρίνιο, εξαιτίας της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, τα πράγματα έχουν αλλάξει , αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκροτούνται συνεργεία με την ευθύνη των κατά τόπους Αστυνομικών Τμημάτων και οι συλλήψεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Συλλήψεις όμως για τον ίδιο λόγο δεν γίνονται μόνον στο Αγρίνιο αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, που περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του Ξηρομέρου και τον Βάλτο.


Είναι όμως πράγματι εντυπωσιακός ο αριθμός των συλληφθέντων επαγγελματιών και αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι,  πως εκτός από αυτούς που πράγματι παρανομούν εν γνώσει τους  και δεν ενδιαφέρονται για το εάν και πως θα αδειοδοτηθούν , υπάρχουν και εκείνοι  που αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να παρανομήσουν. Και αυτό οφείλεται σε αρκετές περιπτώσεις στις σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των αδειών. Τα  χαρτιά που απαιτούνται,  η πολυπλοκότητα των νόμων, οι καθυστερήσεις από τις υπηρεσίες, που κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να ανταποκριθούν, οι παρατηρήσεις για διορθώσεις, προσθήκες (ακόμη και για “ψύλλου πήδημα”  λένε κάποιοι επαγγελματίες)  κλπ προκαλούν σε αρκετές περιπτώσεις το φαινόμενο τα καταστήματα να είναι έτοιμα, και να μην μπορούν να λειτουργήσουν ακριβώς εξαιτίας της μη έκδοσης των αδειών τους.

Έτσι μπροστά σε ένα αδιέξοδο και με τα έξοδα να “τρέχουν” οι επαγγελματίες εκ των πραγμάτων υποχρεώνονται να παρανομήσουν και να ανοίξουν τις επιχειρήσεις του. Όμως επειδή πλέον τον έλεγχο δεν τον  έχει η Δημοτική Αστυνομία, που για ευνόητους λόγους δεν εξαντλούσε την αυστηρότητα της, οι συλλήψεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Είναι αξιοσημείωτο άλλωστε πως και τα διοικητικά πρόστιμα για το κλείσιμο των καταστημάτων , όταν συγκεντρώνουν τρεις παραβάσεις, υπογράφονται από τον Αστυνομικό Διευθυντή . Λουκέτα που μπορεί να διαρκέσουν έως και εξήντα μέρες!

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, βγάζουν αρχικά μια προέγκριση άδειας, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν τις αγορές τους, να κάνουν έναρξη στην εφορία, να κόβουν τιμολόγια και να μπορέσουν να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, που είναι η έκδοση της μόνιμης άδειας.

Τα γραφειοκρατικά λοιπόν ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων, της έγκρισης των εγγράφων από τον δήμο κλπ, μπορεί να καθυστερήσουν την έγκριση της άδειας για αρκετούς μήνες… Ωστόσο ο επαγγελματίας, είναι καλυμμένος με την προέγκριση, το πολύ έως τρεις μήνες.

Τι λένε οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών

Υπάρχουν, ωστόσο και οι περιπτώσεις εκείνες των επαγγελματιών που αμελούν τις σχετικές ενέργειες για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την άδεια…

 «Πιο παλιά, ακόμη και μετά τη λήξη της προέγκρισης, υπήρχε μια ελαστικότητα, αφού η μη έκδοση της άδειας οφείλονταν στις γνωστές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Το τελευταίο διάστημα, πράγματι, έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις για στέρηση άδειας, ωστόσο δεν είναι ότι καλύτερο να προσάγεται ένας επαγγελματίας με το «καλημέρα σας», ειδικά όταν εκείνος, έχει κάνει από πλευράς του τα απαιτούμενα. Οι νέοι διοικητές των αρμοδίων αστυνομικών υπηρεσιών θέλουν, βέβαια, να πηγαίνουν με το γράμμα του νόμου, πράγμα σωστό, αλλά οι ισορροπίες ανάμεσα στο αν ο πράγματι ο επαγγελματίας αμελεί τις προβλεπόμενες νομικές εγκρίσεις και στο αν οι καθυστερήσεις στην έκδοση της άδειάς του δεν οφείλονται στον ίδιο, είναι λεπτές», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης ,Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου κ. Χρήστος Τσιρώνης.

Ο ίδιος επισημαίνει βέβαια, πως καμία δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρξει για τα καταστήματα εκείνα που λειτουργούν εδώ και χρόνια και για τα οποία δεν έχει εγκριθεί η άδεια: «Εκεί υπάρχει θέμα. Πλέον δεν μιλάμε για αβλεψία ή για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αλλά για παράβαση του νόμου και για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των συναδέλφων. Τέτοιες περιπτώσεις δεν τις θέλουμε και εμείς οι ίδιοι στον χώρο», αναφέρει ακόμα ο κ. Τσιρώνης. 

Ρεπορτάζ : Μαρίνα Ζαρκαβέλη

Εφημερίδα “Γεγονός”

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button