Άποψη

«Δάσκαλε που δίδασκες»

po-diamantopoulou

Άρθρο Αννας Διαμαντοπούλου στο Εθνος

Στην ιστορία επαναλαμβάνεται σε όλες τις εποχές η σύγκρουση του νέου με το παλιό. Το νέο συγκινεί αφενός ως φορέας ανατροπής των κακώς κειμένων και αφετέρου ως φορέας ηθικής πρωτοπορίας, καινοτομίας και δικαιοσύνης. Στη διάρκεια των πέντε χρόνων της κρίσης πάνω στη σύγκρουση αυτή κτίστηκαν καριέρες κομμάτων και προσώπων. Η νέα Bουλή έχει τρία νέα κόμματα, έχουμε μία νέα κυβέρνηση και η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών είναι νεοεκλεγέντες. Επειδή η ιστορικά επαναλαμβανόμενη αυτή σύγκρουση στη χώρα μας έγινε με όρους εξουσίας και επικοινωνίας ή πιο απλά «φύγετε εσείς να έρθουμε εμείς», το νέο δεν ήρθε μέχρι σήμερα παρά μόνο ως νέα πρόσωπα, που η συνεχής, όμως, μιντιακή τους έκθεση τα καθιστά μέρα με τη μέρα παλαιά.


Διαβάστε Επίσης

Ας δούμε ένα εμβληματικό παράδειγμα που αφορά στην ηθική και θεσμική αντίληψη του νέου «πολιτεύεσθαι» και «κυβερνάν». Aρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος: «Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». Ας δούμε τώρα πώς αντιμετώπιζε αυτό το γράμμα του νόμου η σημερινή κυβέρνηση πριν από λίγα χρόνια ως Αντιπολίτευση:

• «Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα. Σήμερα έχουν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». Δήλωση Αλ. Τσίπρα (11/06/13)

• «Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου συρρικνώνουν τη Δημοκρατία».

Α. Τσίπρας (5/12/2012)

• «Δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης αυτή η “ξεφτίλα” να νομοθετούν κυβερνήσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».

Δ. Παπαδημούλης στον ΣΚΑΪ (10/04/2013)

• «Χουντικής έμπνευσης οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». Ν. Βούτσης, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (11/12/2012)

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καλά έκανε και κατέκρινε τις κυβερνήσεις. Η ΠΝΠ θέλει μέτρο. Σήμερα, όμως, το «νέο» του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει κάθε κατάχρηση του «παλαιού». Υστερα από πολύ μεγάλο αριθμό ΠΝΠ, μια νέα της 8ης Οκτωβρίου 2015, ρυθμίζει θέματα που αφορούν: το ΕΣΠΑ, τα ΚΤΕΟ, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στην αλλαγή της διαδικασίας εκλογής των πρυτανικών αρχών, εν όψει της λήξης της θητείας των πρώτων εκλεγέντων με βάση τον νόμο 4009/2011 σε πέντε ΑΕΙ της χώρας. Η κυβέρνηση, δηλαδή, ανατρέπει νόμο που ψηφίστηκε από 255 βουλευτές με μία ΠΝΠ!… Καμία από τις παραπάνω ρυθμίσεις δεν αποτελούν έκτακτη ανάγκη, είναι πολιτική επιλογή και αποδοχή ανικανότητας. Η πρακτική που υποστηρίζει ότι ηθικό και δημοκρατικό είναι το νόμιμο και κομματικό, κατέστρεψε μέσω του πολιτικού συστήματος τη χώρα. Η ανατροπή αυτής της κουλτούρας γίνεται μόνο από ηθικές και αποφασισμένες δυνάμεις στην εξουσία. Φοβάμαι και ελπίζω να διαψευστώ ότι το «παλιό» αρχίζει να φαίνεται «νέο» μπροστά στο σημερινό «νέο».

*Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button