Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Δαμασκηνός σε νέους Επιτρόπους: «Επιθυμώ μια Εκκλησία ζωντανή και δημιουργική»

Επίδοση διορισμών νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων

Συνάξεις των νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως συγκάλεσε, κατά περιφέρειες, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, προκειμένου να επικοινωνήσει με τους νέους επιτρόπους και να τους επιδώσει τα διοριστήρια για την νέα τους θητεία που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2023.

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μεσολογγίου. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Αρχιερατικών Περιφερειών Αγρινίου, Αστακού, Μακρυνείας, Παμφίας και Παραβόλας. Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Αρχιερατικών Περιφερειών Αμφιλοχίας, Βονίτσης, Ινάχου και Κατούνας.


Ο Σεβασμιώτατος, κατά τις ομιλίες του, ευχαρίστησε τους νέους Επιτρόπους για την προθυμία τους να διακονήσουν τις Ενορίες που κατοικούν και τους συνεχάρη ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η θέση του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου είναι εθελοντική και άμισθη και χρειάζεται κόπο και χρόνο για να ανταποκριθούν στα ευθυνοφόρα καθήκοντά τους.

Η Εκκλησία είναι ένας θεανθρώπινος οργανισμός που διοικείται σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και την ιερά παράδοση, αλλά και σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους νόμους του Κράτους, τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. Στην καθολική εκκλησία υπάρχει το προβάδισμα του κλήρου, ενώ στους προτεστάντες το προβάδισμα του λαϊκού στοιχείου. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχουμε τη συλλειτουργία κλήρου και λαού και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στην συγκρότηση των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, όπου συμμετέχει ο Ιερεύς ως πρόεδρος και οι λαϊκοί ως μέλη. Ούτε μόνοι τους οι κληρικοί μπορούν να διοικήσουν τις Ενορίες, ούτε μόνοι τους οι λαϊκοί τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Εξήγησε ότι με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου η προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση εξέδωσε Προεδρικά Διατάγματα για όλες τις Ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνεπώς όλες οι Ενορίες είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αναγνωρισμένα από το Ελληνικό Κράτος.

damaskinos epitropoi4

Στη συνέχεια έδωσε οδηγίες και διευκρινήσεις για πρακτικά διοικητικά θέματα που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα. Περιέγραψε την τάξη και την δομή των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τις ιδιότητες των μελών και τόνισε ότι θα πρέπει όλα να γίνονται με πίστη στο Θεό, αλλά και με νομιμότητα, διαφάνεια και εντιμότητα.

Επίσης μίλησε για τις αρχές και τα οράματά του για την ανάπτυξη της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά και την μέχρι σήμερα διακονία του στην Εκκλησία λέγοντας ότι «είστε οι άμεσοι συνεργάτες μου και θέλω να γνωρίζετε τα πάντα για τον Επίσκοπό σας».

Ολοκληρώνοντας τις ομιλίες του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός υπογράμμισε ότι «επιθυμώ μια Εκκλησία μέσα στον κόσμο ζωντανή, δημιουργική και παραγωγική. Επιθυμώ την δημιουργικότητα. Με λυπεί η στασιμότητα. Σας εύχομαι με φόβο Θεού, με συνείδηση της αποστολής και της ευθύνης σας, με έμπνευση και όραμα και με συνέπεια και προσήλωση στην παράδοση της Εκκλησίας και τους νόμους του κράτους να επιτελέσετε τα καθήκοντά σας».

Οι Συνάξεις, που άρχισαν με την Ακολουθία του Αγιασμού έληξαν με την επίδοση των διοριστηρίων εγγράφων στους Προέδρους των νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και μιας Καινής Διαθήκης σε κάθε έναν επίτροπο.

damaskinos epitropoi1 damaskinos epitropoi3

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button