ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Δ. Κωνσταντόπουλος: Απαραίτητη η παραμονή του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραώς στον Αστακό.

Ο Βουλευτής με την ερώτησή του τόνισε τα προβλήματα που δημιουργεί η στρατηγική απόφαση των τραπεζών να μειώσουν τα καταστήματά τους, η οποία οδηγεί σε μεγάλες ανισότητες και αδικίες, ιδίως σε βάρος των πιο μικρών πόλεων και χωριών της χώρας, όπου μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αν όχι το μεγαλύτερο, δεν είναι εξοικειωμένο με τις ψηφιακές δεξιότητες. Συγκεκριμένα στον Δήμο Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας, λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό υποκατάστημα, αυτό της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό, το οποίο εξυπηρετεί μια μεγάλη και δυσπρόσιτη περιοχή, με πολλούς μάλιστα αγρότες και κτηνοτρόφους. Το ενδεχόμενο κλείσιμό του θα αναγκάσει τους κατοίκους της περιοχής ακόμα και για τις πιο απλές συναλλαγές να μεταβαίνουν σε όμορους Δήμους, σε απόσταση 60 ή 80 χιλιομέτρων.


Παράλληλα αναφέρθηκε και στις διαβεβαιώσεις από τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι «όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή», κατά την εξαγορά του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών ενημέρωση σχετικά με το κλείσιμο του υποκαστήματος και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι του Ξηρομέρου θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα στις τραπεζικές συναλλαγές τους εντός του Δήμου τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες της χώρας βρίσκονται σε έναν διαρκή μετασχηματισμό. Συρρικνώνουν το δίκτυό τους, μειώνουν το προσωπικό και τα λειτουργικά τους κόστη. Αυτό σημαίνει λιγότερα καταστήματα ανά την Ελλάδα, λιγότερο προσωπικό και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες. Αυτή η στρατηγική όμως, δημιουργεί μεγάλες ανισότητες και αδικίες, ιδίως σε βάρος των πιο μικρών πόλεων και χωριών της χώρας, όπου μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αν όχι το μεγαλύτερο, δεν είναι εξοικειωμένο με τις ψηφιακές δεξιότητες.

Στο Δήμο Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας, λειτουργεί σήμερα μόνο ένα τραπεζικό υποκατάστημα, αυτό της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, έχει προκληθεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Ξηρομέρου από το φημολογούμενο κλείσιμο ακόμα και αυτού του υποκαταστήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υποκατάστημα αυτό εξυπηρετεί μια μεγάλη και δυσπρόσιτη περιοχή, με πολλούς μάλιστα αγρότες και κτηνοτρόφους. Το κλείσιμο του υποκαταστήματος θα φέρει βίαιη ανατροπή στην καθημερινότητά τους και θα αναγκαστούν ακόμα και για τις πιο απλές συναλλαγές να μεταβαίνουν σε όμορους Δήμους, σε απόσταση 60 ή 80 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Η δε μετακίνηση αυτή, ούτε εύκολη είναι, ούτε δεδομένη, ιδίως για ηλικιωμένους και εν μέσω μάλιστα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, με το κλείσιμο του υποκαταστήματος υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής, τόσο στον κλάδο του τουρισμού όσο και στον κλάδο του εμπορίου που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ιδίως με την αξιοποίηση του Λιμένα στο Πλατυγιάλι.

Όσον αφορά δε ιδίως τους αγρότες και την Τράπεζα Πειραιώς ως διάδοχο της Αγροτικής Τράπεζας, το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ενδεικτικό της σημασίας που διαδραμάτιζε η Αγροτική Τράπεζα στην Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή σε έναν κυρίως αγροτικό νομό, είναι ότι διέθετε δεκατέσσερα (14) υποκαταστήματα στο Νομό (Αγρίνιο (2), Αμφιλοχία, Αστακός, Βόνιτσα, Θέρμο, Κατούνα, Κατοχή, Ματαράγκα, Μεσολόγγι, Μύτικας, Ναύπακτος, Παναιτώλιο). Να σημειωθεί, όταν έγινε η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής σε αυτήν υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις από τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι «όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή», κάτι που σήμερα φαίνεται να διαψεύδεται.

Όλα τα ανωτέρω έχουν προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, της τοπικής κοινωνίας. Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν την άμεση λήψη πρωτοβουλιών από την Πολιτεία ώστε να συνεχίσουν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες στις συναλλαγές. Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μεγάλος μέτοχος των συστημικών τραπεζών, μπορεί και πρέπει να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις για την προστασία της καθημερινότητας των πολιτών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.Υπάρχει ενημέρωση του Υπουργείου σχετικά με το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό;
2.Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι του Ξηρομέρου θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα στις τραπεζικές συναλλαγές τους εντός του Δήμου τους, χωρίς να υφίστανται μετακινήσεις των 60 και 80 χιλιομέτρων προκειμένου να μεταβούν σε τραπεζικά υποκαταστήματα όμορων Δήμων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button