Δυτική Ελλάδα

Δ. Ελλάδα: Γεωτρύπανα και στη στεριά για πετρέλαιο

epi-petrelaio-platformaΣχέδιο για εξονυχιστικούς ελέγχους όχι μόνο σε θαλάσσιες περιοχές αλλά και στο χερσαίο τμήμα της χώρας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχει έτοιμο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη νέων πεδίων υδρογονανθράκων.

Μάλιστα όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης, συγκεκριμένες ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν το φθινόπωρο.


«Θα διερευνηθεί απολύτως όχι μόνο ο θαλάσσιος αλλά και όλος ο χερσαίος χώρος. Σε δύο-τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα στοιχεία».

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μες στην εβδομάδα που πέρασε, πρώτον, ανακοινώθηκαν οι ανάδοχες κοινοπραξίες που θα αναλάβουν να διερευνήσουν περαιτέρω τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων και δεύτερον, ξεκίνησε η πώληση των δεδομένων των σεισμικών ερευνών για τρεις ακόμη περιοχές της χώρας, προκαλούν αισιοδοξία για τα πιθανά μεσομακροπρόθεσμα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Από την αξιοποίηση των πεδίων του Πατραϊκού και των Ιωαννίνων, το Δημόσιο αναμένει έσοδα ύψους 11 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας, χρήματα που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μανιάτης «είναι πάνω κι από το μισό ΤΑΙΠΕΔ». Τα αναμενόμενα έσοδα σε περιφερειακό επίπεδο για έργα ανάπτυξης και μείωσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, πόροι που αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, οι άμεσες -με δεδομένα τα όσα ισχύουν για το κοίτασμα του Πρίνου-υπολογίζονται σε 500600 και για τα δύο πεδία (Ιωαννίνων και Πατραϊκού), ενώ οι έμμεσες εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και τριπλάσιες του παραπάνω αριθμού.

Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται, η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για την κοινοπραξία που θα αναλάβει τις γεωτρήσεις στην περιοχή του Κατάκολου, την τρίτη περιοχή για την οποία είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω της διαδικασίας ανοιχτής πρόσκλησης (OpenDoor). H Energean Oil είναι η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου και πρόσφατα σε αυτήν επένδυσε και το fund Third Point, ενώ η Petra είναι καναδική εταιρεία. Η έτερη κοινοπραξία αποτελείται από επίσης έναν ελληνικό όμιλο, τα ΕΛΠΕ, την ιταλική Edison και την ιρλανδική Petroceltic.

Σε πιο πρώιμο στάδιο, αλλά με τις πρώτες ενδείξεις να είναι θετικές, βρίσκεται η υπόθεση των πιθανών κοιτασμάτων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Από την Πέμπτη ξεκίνησε η πώληση των πρώτων στοιχείων των σεισμικών ερευνών που διενήργησε η νορβηγική PGS με την ίδια την εταιρεία να κάνει λόγο για περιοχή που εμφανίζει μεγάλη προοπτική. Η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων αναμένεται έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ ο νέος γύρος παραχωρήσεων από το ΥΠΕΚΑ για τις περιοχές αυτές αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

patrastimes.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button