Αγορά

Χρυσά κοσμήματα μια πλούσια ιστορία

Η χρήση του όρου «πλούσια ιστορία» αποκτά υπόσταση, όταν μιλάμε για χρυσά κοσμήματα και την εξέλιξή τους ανά τους αιώνες. Η ιστορία του χρυσού και της εκμετάλλευσής του για Παρασκευή κοσμημάτων ξεκινά αιώνες πριν. Τα πρώτα δείγματα χρυσών κοσμημάτων εμφανίζονται από το 4000 π.Χ. στην Ανατολική Ευρώπη και από το 3000 π.Χ στο Ιράκ, αν και υπάρχουν ενδείξεις, ότι το πολύτιμο μέταλλο επεξεργάζονταν για την Παρασκευή κοσμημάτων ακόμη πιο πριν. Σε ανασκαφές αρχαιολόγων στη σύγχρονη Βουλγαρία εντοπίστηκαν εκατοντάδες κοσμήματα, που επεξεργάστηκαν Θράκες. Στο σημείο εντοπίστηκαν και χρυσά διακοσμητικά ένδειξη πλούτου των κατόχων τους. Από τα εν λόγω ευρήματα και συγκεκριμένα από την επεξεργασία που υπέστησαν, καθίσταται σαφές, ότι οι Θράκες ήταν δεινοί σμιλευτές του χρυσού.

Αν υπάρχει μία ακόμη περιοχή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στη συνείδηση- αλλά και με αρχαιολογικά τεκμήρια- με τον πλούτο, την πολυτέλεια και τον χρυσό, αυτή είναι η αρχαία Αίγυπτος. Δεν είναι λίγα τα ιστορικά ευρήματα, που βεβαιώνουν την ξεχωριστή θέση του πολύτιμου μετάλλου και στη διακόσμηση των παλατιών και στα κοσμήματα στην Αίγυπτο. Εκεί ήταν ήδη γνωστή η διαδικασία της χύτευσης του χρυσού και η χρήση καλουπιών για την παραγωγή μοναδικών χρυσών αντικειμένων. Αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία, που χρησιμοποιούμε έως και σήμερα για να δημιουργήσουμε χρυσά κοσμήματα.


Διαμάντια: Ο μεγάλος ανταγωνιστής του χρυσού

Τα διαμάντια είναι ίσως ο μόνος δυνατός αντίπαλος του χρυσού, που μπορεί να ανταγωνιστεί το πολύτιμο μέταλλο στην κοσμηματοποιία. Αμφότερα έχουν ένα κοινό, που καθιστά την αξία τους αναλλοίωτη στον χρόνο και αυτό δεν είναι άλλο από τη διάρκεια. Υπάρχει μάλιστα ένα αστείο σχετικά με τον γάμο, σύμφωνα με το οποίο, μια γυναίκα παντρεύεται με την ελπίδα, ότι ο άνδρας θα αλλάξει. Ο άνδρας πάλι νυμφεύεται με την ελπίδα, ότι η σύζυγος δε θα αλλάξει. Το μόνο που πραγματικά δεν αλλάζει είναι το διαμάντι στο δαχτυλίδι αρραβώνων. Ή μάλλον αλλάζει η αξία του, καθώς αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων. Αυτός είναι και ο συμβολισμός της προσφοράς του διαμαντένιου δαχτυλιδιού. Όσο το διαμάντι ωριμάζει μεγαλώνει και η αξία του. Μαζί με αυτό ωριμάζει και το ζεύγος.

Από την άλλη πλευρά το ότι ο χρυσός παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο, είναι ο λόγος για τον οποίο επικράτησε των άλλων πολύτιμων μετάλλων- πέραν της λάμψης του. Ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του χρυσού, έναντι άλλων μετάλλων είναι η μαλακή του υπόσταση. Αυτή ακριβώς η ιδιότητα τον καθιστά πιο εύκολο προς επεξεργασία μέταλλο. Εάν στα προαναφερθέντα προσθέσει κανείς και την αντοχή στην οξείδωση και τη διατήρηση του λαμπερού κίτρινου χρώματος, που αποκτά κατά τη χύτευση, ο χρυσός είναι αδιαμφισβήτητος νικητής. Έτσι η τελική επιλογή ανάμεσα στα διαμάντια ή τον χρυσό είναι ξεκάθαρα ζήτημα προτίμησης.

Τα γιορτινά σμαράγδια κατάλληλα για κάθε περίσταση

Αν διευρύνουμε το πεδίο συζήτησης στους πολύτιμους λίθους, μετά τα διαμάντια προεξάρχουσα θέση έχουν τα σμαράγδια. Αναφορικά με το πως προκύπτει ο τίτλος γιορτινά, η απάντηση είναι απλή. Το ζωηρο πράσινο χρώμα τους τα καθιστά ιδανικά για δώρο σε γιορτινές περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Άλλωστε το κόκκινο και το πράσινο κυριαρχούν σε αυτές τις γιορτές. Το βαθυπράσινο χρώμα του σμαραγδιού το κατέστησε δημοφιλές στις προτιμήσεις των γυναικών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ήταν ο αγαπημένος λίθος της Κλεοπάτρας. Ο συγκεκριμένος λίθος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και στις ηθοποιούς του Χόλιγουντ και συγκεκριμένα της Λιζ Τειλορ. Η ηθοποιός με το καταγάλανα μάτια ήταν γνωστή για την αδυναμία της στα κοσμήματα με πολύτιμους λίθους. Ένα λοιπόν εξ’ αυτών ήταν το περιδέραιο με σμαράγδια, που πωλήθηκε για 6.5 εκ. δολάρια, δηλαδή 280.000$ το καράτι!

Αν και τα πρώτα σμαράγδια εξορύχθηκαν το 1500 π.Χ. στην Αίγυπτο, ανακαλύφθηκαν στη Νότια Αμερική από τους Ισπανούς εξερευνητές τον 16ο αιώνα. Εκείνοι ήταν οι πρώτοι, που τα εισήγαγαν στην Ευρώπη και κατέστησαν τα σμαράγδια δημοφιλή στη Γηραιά Ήπειρο. Πριν από αυτούς όμως οι Ίνκας τα χρησιμοποίησαν ευρύτατα σε κοσμήματα και λατρευτικά αντικείμενα. Σήμερα η Κολομβία είναι η χώρα με τις περισσότερες εξορύξεις και εξαγωγές χρυσού στον κόσμο.

Οι πολύτιμοι λίθοι στα μεταχειρισμένα ρολόγια

Υπάρχουν πολλές παράμετροι ελέγχου για την εξακρίβωση της γνησιότητας στα μεταχειρισμένα ρολόγια. Είναι πράγματι βραχνάς για πολλούς η διαδικασία της διαπίστωσης, αν το ρολόι είναι γνήσιο, γι’ αυτό και στρέφονται σε έγκυρους επαγγελματίες κι εμπειρογνώμονες. Τι γνωρίζουν όμως οι ειδικοί, που δε γνωρίζουν οι υπόλοιποι; Τη χρήση των πολύτιμων λίθων στα ρολόγια. Και δεν αναφερόμαστε στη διακοσμητική χρήση τους, που αυξάνει την αίσθηση πολυτέλειας, που αποπνέει ένα ρολόι. Άλλωστε η λεπτομερής και σωστή τοποθέτηση μικρών λίθων στο καντράν ή το μπρασελέ ενός ρολογιού απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς.

Όταν όμως αναφερόμαστε στην ωρολογοποιία η κατασκευή του μηχανισμού, ώστε να έχει διάρκεια και να αποδίδει άψογα είναι πραγματική τέχνη. Εδώ έρχονται οι πολύτιμοι λίθοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Εδώ έρχονται οι επαγγελματίες να διαφωτίσουν το κοινό. Ο μηχανισμός του ρολογιού αποτελείται από διάφορα εξαρτήματα και γρανάζια, που περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα. Μεταξύ αυτών δημιουργείται τριβή, που με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί φθορά στο ρολόι. Οι πολύτιμοι λίθοι εξυπηρετούν εδώ στη μείωση της τριβής. Αποτέλεσμα; Η ανθεκτικότητα των ρολογιών αυξάνεται και γίνονται ακριβέστερα στην ένδειξη της ώρας. Αυτό το μικρό μυστικό γνωρίζουν οι ειδικοί, που εμπορεύονται μεταχειρισμένα ρολόγια. Επομένως μπορούν βάσει χαρακτηριστικών ενός μοντέλου ή ενός κατασκευαστή να πιστοποιήσουν τη γνησιότητα του ρολογιού.

Αν ψάξουμε είναι βέβαιο, ότι θα εντοπίσουμε τους πολύτιμους λίθους και τον χρυσό σε πολύ περισσότερες, ακόμη και καθημερινές εφαρμογές στη ζωή μας. Άλλωστε εγγύησή του είναι η διάρκεια στον χρόνο.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button