Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Χρηματοδοτική «στροφή» στο ΕΣΠΑ για τα εγγειοβελτιωτικά σε Αμβρακία-Αμφιλοχία και Βάλτο

«Σωσίβιο» σε πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 θα αναζητήσουν μεγάλα έργα για την κατασκευή φραγμάτων και αντιπλημμυρικών υποδομών, συνολικού ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς μένουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης.

Έργα σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά ή Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και στη Λέσβο, απεντάχθηκαν από το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προκύπτει και από πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την κυβέρνηση να στρέφεται σε άλλα χρηματοδοτικά «πακέτα» όπως το ΕΣΠΑ για να «κλειδώσει» τους αναγκαίους πόρους.


Κατά βάση, πρόκειται για διαγωνισμούς που προωθήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με το Ταμείο Ανάκαμψης, αρχικά, να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Πλην όμως, είτε λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να διασφαλίσει πως θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2026, είτε λόγω ανησυχιών για καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, είτε λόγω ανησυχιών για κατάθεση προσφυγών ανάμεσα στις εταιρείες που τα διεκδικούν, είτε γιατί έχει αλλάξει η ατζέντα και οι προτεραιότητες του δημοσίου, τα έργα βγήκαν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν αυτό με τις απαλλοτριώσεις, όπου το δικαστικό ξεκαθάρισμα παραμένει χρονοβόρο. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, υπήρχαν και άλλες «γκρίζες ζώνες». Κατά συνέπεια, ελήφθη η απόφαση να απενταχθούν τα έργα από το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και να αναζητηθεί χρηματοδότηση από άλλα εγχώρια ή ευρωπαϊκά εργαλεία.

Πρόκειται για υποδομές όπως τα «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας» ύψους περίπου 79 εκατ. ευρώ, η «Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων» περίπου 116 εκατ. ευρώ, η «Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης» αξίας σχεδόν 60 εκατ. ευρώ, τα «Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων» περίπου 18 εκατ., το «Έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων (Β’ Φάση)» με προβλεπόμενο προϋπολογισμό 27,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα κρίσιμα για ύδρευση – υδροδότηση, άρδευση αλλά και παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας στις παραπάνω περιοχές, που πλέον θα προχωρήσουν εκτός πλαισίου Ταμείου Ανάκαμψης.

Αγγελική Νικολάου- newsit.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button