«Χρήματα μόνο αν προβληθεί το επεισόδιο»: Έμπειρος παίκτης τηλεπαιχνιδιών εξομολογείται
Πόσες φορές δεν έχει συμβεί, να παρακολουθεί κάποιος ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων και να βρίσκει γρήγορα τη σωστή απάντηση. Την ίδια στιγμή ο παίκτης που συμμετέχει στο παιχνίδι, κομπλάρει ή τα «χάνει». Πόσο δύσκολο είναι λοιπόν για κάποιον που έχει τις γνώσεις να μην επηρεαστεί την ώρα του παιχνιδιού; Τι μπορεί να τον επηρεάζει;
Επίσης, αν στο τέλος καταφέρει να νικήσει, πότε και πώς θα πάρει τα χρήματα ή το έπαθλο που κατάφερε να κερδίσει; Ή πώς γίνεται η επιλογή του παίκτη που θα διαγωνιστεί;
Αυτά είναι μόνο κάποια από τα πολλά ερωτήματα που έχουμε παρακολουθώντας, για πολλά χρόνια, τηλεπαιχνίδια. Ίσως, το πιο επιτυχημένο concept στην ελληνική τηλεόραση, ακόμη και πριν τα ιδιωτικά γεμίσουν την απογευματινή τους ζώνη με αυτά.
Για να πάρουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, απευθυνθήκαμε σε έναν άνθρωπο που μπορεί να υπερηφανεύεται πως ανήκει στους… έμπειρους παίκτες. Ο Δημήτρης Πάππας, μίλησε στο Reader για τα όσα έχει αντιμετωπίσει συμμετέχοντας σε παιχνίδια γνώσεων για πάνω από μία δεκαετία. Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στο Θησαυροφυλάκιο, στον Μονομάχο, στον Εκατομμυριούχο Hot Seat, στο Still Standing (τόσο το παλιό όσο και τη νέα version), το The Chase και το Ένα εκατομμύριο YEN.
Προσπαθήσαμε να πάρουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Για το πώς δηλώνει κάποιος συμμετοχή, πώς επιλέγεται, πώς το «ζει» στο γύρισμα, αλλά και τι γίνεται με τα κέρδη. μπόνους πήροφορίες, όπως θα δείτε, και για τους παρουσιαστές…
Αίτηση, συνέντευξη, τεστ γνώσεων
«Έχω δηλώσει σε αρκετά παιχνίδια, αλλά δεν έχω λάβει απάντηση από όλα. Για παράδειγμα, στον Εκατομμυριούχο έχω κάνει κατ’ επανάληψη, αλλά δεν έχω πάρει απάντηση. Υπάρχουν δύο εξηγήσεις, ανεπίσημες, που μου έχουν δώσει.
Μου είχαν πει πως έχει πολλές συμμετοχές και γενικά επιλέγουν πιο πρόσφατες αιτήσεις. Το άλλο που έμαθα φέτος είναι πως δεν προτιμούν άτομα από την επαρχία. Γιατί είναι πολύ πιθανό πως θα χρειαστούν παραπάνω από μία ημέρες στα γυρίσματα, οπότε θέλουν να διασφαλίσουν πως οι παίκτες θα είναι διαθέσιμοι όλες τις ημέρες. Δεν ξέρω φυσικά αν ισχύει κάτι από τα δύο.
Μπορεί να σε πάρουν άμεσα αλλά μπορεί και να περάσει καιρός. Φέτος εμένα με κάλεσαν γρήγορα, και είπαν πως θα με ενημερώσουν ξανά.
Σε κάποια παιχνίδια, περνάς και από τεστ γνώσεων πριν την επιλογή. Τα πήγα καλά και με πήραν, αλλά φαντάζομαι αυτό συμβαίνει για να διασφαλίσουν ένα επίπεδο γνώσεων των διαγωνιζόμενων, οπότε δεν ξέρω αν είχα κακή επίδοση.
Την πρώτη φορά που είχα πάει στο Still Standing, μας είχαν δώσει και ερωτήσεις εκεί. Κοντά 100 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και με λίγο χρόνο. Πιθανότατα αυτό εξυπηρετούσε να διαμορφωθούν οι ομάδες. Σε ρωτούν αν υπάρχουν κάποιες κατηγορίες γνώσεων που είσαι καλύτερο ή που υστερείς.
Στην τελευταία μου συμμετοχή έχασα σε μια ερώτηση με την Τζένιφερ Άνιστον.
Περνάς επίσης από μία μικρή συνέντευξη, ώστε να σχηματίσουν το προφίλ σου και να γνωρίζει και ο παρουσιαστής κάποια πράγματα για εσένα».
«Υπάρχουν συστάσεις για τα ρούχα»
«Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες συστάσεις πχ για τα ρούχα. Σου ζητούν να μην φορά ριγέ ή πουά ρούχα ώστε να “γράφουν” στον φακό. Να… συμβαδίζουν τα ρούχα με την εποχή που θα παίξει το επεισόδιο. Μου έχουν ζητήσει για παράδειγμα να πάω στο γύρισμα με φθινοπωρινά ρούχα.
Φυσικά, υπογράφεις συμβόλαιο που έχουν κάποιους όρους. Αν, για παράδειγμα, κερδίσεις μπορεί να εκμεταλλευτεί την εικόνα σου το κανάλι, υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας».
«Χρήματα μόνο αν προβληθεί το επεισόδιο»
«Προϋπόθεση για να πάρεις τα χρήματα είναι να παιχθεί το επεισόδιο. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν παιχθεί, δεν θα πάρεις τα χρήματα. Πολλοί έχουν δημιουργήσει “θεωρίες συνωμοσίας” πως δεν παίζονται επεισόδια για να μην πληρωθούν οι νικητές, αλλά αυτό είναι αστείο. Ένα κανάλι πάντα θέλει να έχει επεισόδιο με νικητή. Σε επεισόδιο που είχα συμμετάσχει εγώ, ένας παίκτης είχε κερδίσει 30.000 ευρώ. Ε, αυτό το επεισόδιο ξαναέπαιξε σε ημέρα απεργίας, για να γεμίσει το πρόγραμμα. Οπότε όταν υπάρχει νικητής, το κανάλι μπορεί να το “πουλήσει”.
Έβλεπα φέτος ένα επεισόδιο και επειδή υπήρξε έκτακτο δελτίο ειδήσεων, σταμάτησε η προβολή του. Ήταν λίγο πριν από το τέλος, ωστόσο υπήρξε ολοκληρωμένο στο web tv, άρα προβλήθηκε κανονικά.
Ένας φίλος μου, είχε συμμετάσχει παλιότερα στο Deal. Το επεισόδιο του όμως ήταν να μεταδοθεί την ημέρα που είχε πεθάνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και υπήρχε κίνδυνος το επεισόδιο να μην μεταδοθεί λόγω έκτακτων δελτίων και επικαιρότητας και το είχε άγχος. Βέβαια, είχε κερδίσει 2 ευρώ! Σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή το επεισόδιο δεν μεταδοθεί, τότε ο νικητής δεν παίρνει τα χρήματα.
Τα χρήματα τα παίρνεις σε διάστημα από έξι ως εννέα μήνες από την προβολή του επεισοδίου. Όπως ισχύει και στα τυχερά παιχνίδια υπάρχει φορολόγηση 20% εκτός από τα μικρά ποσά, δηλαδή περίπου κάτω από 500 ευρώ. Γι αυτό και κάποια παιχνίδια όπως πχ το Survivor διαφήμιζε το χρηματικό έπαθλο ως “100.000 καθαρά…”.
Έχω παίξει και στο “Ένα εκατομμύριο YEN” με τη Σμαράγδα Καρύδη αλλά εκεί ως τηλεθεατής. Κι είχα κερδίσει πέντε φορές. Είχα πάρει και μετρητά και δωροεπιταγές από χορηγούς».
«Δεν μπορείς να ξαναπαίξεις, αν έχεις νικήσει»
«Με έχουν πάρει και από άλλα παιχνίδια για να συμμετάσχω αλλά δεν έχω πάει γιατί για κάποιο λόγο δεν μπορούσα.
Τελευταία, είχα δηλώσει συμμετοχή στο Twist με την Ευγενία Σαμαρά, αλλά με ενημέρωσαν πως πρέπει να έχουν περάσει έξι μήνες από την τελευταία μου συμμετοχή σε τηλεπαιχνίδι. Αυτό να πω την αλήθεια είναι πως το άκουσα πρώτη φορά.
Επίσης δεν μπορείς να παίξεις στο ίδιο παιχνίδι, με την ίδια εταιρία παραγωγής, αν έχεις κερδίσει. Μου έχει τύχει να πάω για δεύτερη φορά στο Still Standing και όταν τους ενημέρωσα πως είχε ξαναπαίξει και κερδίσει με “έκοψαν”. Βέβαια, φέτος πήγα κανονικά καθώς πλέον είναι σε άλλη εταιρία παραγωγής, σε άλλο κανάλι, με άλλον παρουσιαστή».
«Έχει τύχει να περιμένω μέχρι και 8 ώρες»
«Η αναμονή σε ένα γύρισμα μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες. Συνήθως είναι περίπου έξι ώρες. Για παράδειγμα, στο The Chase που είχα συμμετάσχει, επειδή ήταν το πρώτο γύρισμα της χρονιάς είχαμε χάσει περίπου 1,5 ώρα για τεχνικά θέματα. Γενικά, ένα γύρισμα διαρκεί περίπου τον διπλάσιο χρόνο από το τελικό επεισόδιο, αν όλα πάνε καλά.
Στην ίδια ημέρα θα γυριστούν πολλά επεισόδια, οπότε είμαστε μαζί όλοι οι παίκτες. Κάποιοι προσέρχονται σταδιακά, ανάλογα με το επεισόδιο (αν θα γυριστεί τελευταίο το επεισόδιό τους, ίσως προσέλθουν αργότερα από τους πρώτους). Μου έχει τύχει να περιμένω και 8 ώρες.
Συνήθως υπάρχει κάποιος χώρος που περιμένεις και βλέπεις τα άλλα γυρίσματα. Όταν είναι να έρθει η σειρά σου, περνάς από προετοιμασία, ώστε να ετοιμαστείς. Σε κάποιες εκπομπές υπάρχει η δυνατότητα οι παίκτες που περιμένουν να είναι στο κοινό.
Σου προσφέρουν νερό, καφέ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φροντίζει η παραγωγή και για φαγητό.
Σε όλες τις συμμετοχές πάντως πρέπει να πω, υπάρχει καλό κλίμα από την παραγωγή. Είναι όλοι επαγγελματίες και υποστηρικτικοί.
Έχει τύχει να είμαι σε στούντιο που έχει και πολλή ζέστη και πολύ κρύο. Αυτό έχει να κάνει και με τα “θέλω” του παρουσιαστή. Συνήθως έχει ζέστη από τους πολλούς προβολείς. Αυτό που κάνει εντύπωση στους περισσότερους είναι τα σκηνικά. Βλέπουν σκαλωσιές, καλώδια κτλ μέχρι να φτάσει στο στούντιο που φαίνεται στην τηλεόραση. Είναι κάτι που κάνει εντύπωση σε πολλούς.
Είναι σίγουρο κουραστικό να περιμένεις. Και αν είσαι και λίγο αγχώδης σε επηρεάζει».
«Φοβερή η Μπεκατώρου, απόμακρος ο Ζουγανέλης»
«Και από τους παρουσιαστές έχω καλές εντυπώσεις. Ο πιο απόμακρος από τους παρουσιαστές ήταν ο Γιάννης Ζουγανέλης. Ο Ανδρέας Μικρούτσικος ήταν τυπικός και θερμός με τους παίκτες αλλά εκείνη την ημέρα ήταν λίγο… στραβωμένος με τους τεχνικούς. Η Μαρία Μπεκατώρου είναι φοβερή. Και ο Χρήστος Φερεντίνος είναι καλός. Αν και τη δεύτερη φορά που τον είδα μετά από πολλά χρόνια, μου φάνηκε πως έχει βαρύνει λίγο».
Τι γίνεται αν υπάρξει τεχνικό πρόβλημα…
«Νομίζω είναι θέμα τύχης να σε επιλέξουν. Όταν είχα παίξει για πρώτη φορά, στο Θησαυροφυλάκιο, ήμουν 20 ετών. Πρόσφατα όμως με πήραν από ένα τηλεπαιχνίδι νέο για το αν με ενδιαφέρει, οπότε ίσως υπάρχει και μία βάση δεδομένων που αξιοποιείται.
Σίγουρα οι περισσότεροι δεν είναι… θαμώνες. Αν και έχω πετύχει κι άλλους που έχουμε ξαναπαίξει.
Όταν γίνονται πολλά επεισόδια, συνήθως όλα γυρίζονται μέσα σε μία ημέρα. Υπάρχει όμως και ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερες ημέρες, ή να υπάρξει κενό ανάμεσα στα γυρίσματα. Ίσως, γι αυτό να μην επιλέγουν παίκτες από μακριά. Απ’ όσο ξέρω πάντως δεν σου καλύπτουν -τουλάχιστον τα παιχνίδια γνώσεων- διαμονή κτλ.
Μου έχει τύχει σε επεισόδιο να γίνει ερώτηση, να απαντήσει κάποιος παίκτης λάθος και να υπάρξει κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Οπότε το ξαναγυρίσαμε και ο παίκτης φυσικά απάντησε πάλι λάθος. Επίσης, κατά τη διάρκεια του γυρίσματος κάνεις και κάποιες αντιδράσεις, που τις χρησιμοποιούν στο μοντάζ. Όλα όμως εξαρτώνται από το ύφος και τη λογική του παιχνιδιού».
Σπύρος Βασιλείου- reader.gr