Γεγονότα

Χουλιάρας: "Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει-μη φυσιολογική ακολουθία"

geg-metaseismoi-lefkada1Απόρρητα επιστημονικά δεδομένα διαβίβασε ο σεισμολόγος Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας στον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή Άκη Τσελέντη και εν συνεχεία στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σχετικά με τη μη φυσιολογική ακολουθία από τον σεισμό των 6,4R στην περιοχή της Λευκάδας.

Επικοινωνήσαμε με τον Κύριο Ερευνητή Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Ιονίου δεν είναι η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα το επιστημονικό προσωπικό να εργάζεται νυχθημερόν εξετάζοντας όλα τα δεδομένα για το φαινόμενο.

Κατά τη συνέντευξή του, ο κ. Χουλιάρας προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για έλλειψη προσωπικού στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Γ. Χουλιάρα στο zougla.gr:

Επιστημονικό πόρισμα-έκθεση για τον σεισμό της Λευκάδας

Στην ερώτησή μας για την επιστημονική του εκτίμηση όσον αφορά τον σεισμό της Λευκάδας και τις ακόλουθες 100 δονήσεις, το τελευταίο 30ωρο, ο κ. Χουλιάρας τόνισε: «Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο τις 36 τελευταίες ώρες. Από τον χθεσινό σεισμό έχουν καταγραφεί δύο ισχυρές δονήσεις 5,1R και 5R (σ.σ. η τελευταία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης) και ακόμη 100 δονήσεις που υπερβαίνουν τα 2 Ρίχτερ, ωστόσο δεν έχουν γίνει σεισμικές δονήσεις μεταξύ 4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Με την εικόνα που έχουμε τις τελευταίες 30 ώρες, δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για μία φυσιολογική σεισμική ακολουθία. Συλλέγουμε δεδομένα και τα επεξεργαζόμαστε μέρα-νύχτα. Στη συνέχεια διαβιβάζουμε τα πορίσματα στις κρατικές Αρχές (ΟΑΣΠ, Πολιτική Προστασία)», συμπλήρωσε.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς λόγω της υποστελέχωσης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθυστερεί η ανάλυση-εκτίμηση της σεισμικής ακολουθίας, όπως αυτή εξελίσσεται.

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει»

Η προσωπική του έρευνα, βασισμένη σε μελέτες το τελευταίο 24ωρο και τα επιστημονικά

Περισσότερες από 100 δονήσεις τις τελευταίες 24 ώρες στη Λευκάδα

αποτελέσματα ενόργανων μετρήσεων, που δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κάποιος, διαβιβάστηκαν στον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και στην αρμόδια επιτροπή πρόγνωσης σεισμών του ΟΑΣΠ.

Μιλώντας στο zougla.gr ο κ. Χουλιάρας ανέφερε: «Δεν είμαστε επαγγελματίες εφησυχαστές, ούτε κινδυνολογούμε, ούτε βρίσκουμε ευκαιρία μετά από κάθε σεισμό να ζητάμε κονδύλια. Δεν θα πρέπει όμως κάποιοι να καθησυχάζουν χωρίς κάποιο επιστημονικό στοιχείο».

«Από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς σημειώνονται σεισμοί πάνω σε συγκεκριμένο ρήγμα, το μεγαλύτερο ρήγμα που “δίνει” τους μεγαλύτερους σεισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Θεωρώ ότι κοιτάζοντας τα ενόργανα δεδομένα του εθνικού σεισμογραφικού δικτύου δεν εξελίσσεται φυσιολογικά η ακολουθία. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, δεν αερολογούμε, είμαστε επιστήμονες και έχουμε στείλει στοιχεία εκεί που πρέπει», ξεκαθάρισε.

Xάρτης της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς με τις σεισμικές δονήσεις

Xάρτης της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς με τις σεισμικές δονήσεις

«Κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες»

Χειμαρρώδης ο κ. Χουλιάρας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα ελλείψεων προσωπικού είναι χρόνιο πρόβλημα και ότι θα πρέπει να επιλυθεί. Παράλληλα, τόνισε ότι όσοι αυτόπροσδιορίζονται ως σεισμολόγοι, προς τέρψιν των τηλεοπτικών πάνελ, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους.

«Χρειάζεται προσοχή»

Τέλος ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα σπίτια της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των τοπικών ξενοδόχων για φιλοξενία των κατοίκων, καθώς η τοποθέτηση σκηνών από την Π.Α. δεν προσφέρει τίποτα, ιδιαίτερα δε όταν υπάρχει πρόγνωση για κακές καιρικές συνθήκες.

zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close