Δυτική Ελλάδα

Χωρίς άμμο φέτος η μικρή γραφική παραλία του Αγίου Νικήτα;

koi-agios-nikitas-ammosΕίναι ανάγκη να μεταφερθεί μια μικρή ποσότητα άμμου από την ομόγλωσσα και στον Άγιο Νικήτα – Να βρεθεί και να επικαιροποιηθεί η μελέτη για τον κυματοθραύστη.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το site kolivas.de:

“Είναι σ’ όλους γνωστά και χιλιοειπωμένα τα επακόλουθα της διάβρωσης των δυτικών ακτών του νησιού μας, οι δε παρενέργειες που αυτά δημιουργούν γίνονται σταδιακά όλο και πιο επικίνδυνες τόσο για τις υποδομές, όσο και για την μικροοικονομία των περιοχών αυτών, η οποία σήμερα τουλάχιστον, αλλά και για τα επόμενα χρόνια απ’ ό,τι φαίνεται, θα εξαρτάται πλήρως απ’ το τουριστικό προϊόν.

5  

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες ένα τμήμα της πολύ μικρής παραλίας του Αγίου Νικήτα στα ΝΔ έχει εξαφανιστεί φέτος εντελώς, ενώ στην ΒΔ πλευρά της η αποκόλληση του εκτονωτικού αγωγού του ΒΙΟΚΑ είναι εμφανής και έχει μπαλωθεί με ένα επίχρισμα από τσιμέντο που με το πρώτο κύμα θα καταρρεύσει και πάλι.

9

Είναι βέβαιο επίσης ότι η πρώτη καλή (και αναμενόμενη) φουρτούνα θα αποκόψει πλήρως τον ήδη μισοαποκομμένο παραλιακό δρομίσκο που βρίσκεται στα ΒΑ. Το φαινόμενο της απομείωσης της άμμου έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και περιορίστηκε σε ανεκτά επίπεδα για τον οικισμό απ’ τη μεταγενέστερη κατασκευή ενός βραχο-βραχίονα που περιόρισε σημαντικά τότε την μανία των κυμάτων και την άμεση καταστροφή της παραλίας. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι η φυσική εναπόθεση άμμου θα γίνει και πάλι σύντομα στο σημείο, διότι η δημιουργία νέας άμμου είναι το αποτέλεσμα τεκτονικών φαινομένων (καλύτερα να μην τα αναφέρουμε!) …

4

Εξ άλλου στη διάρκεια των 100 χρόνων που υπάρχει οπτικό υλικό, είναι εμφανής η απομείωση της άμμου από τη περιοχή και οι κίνδυνοι για τα πολύ παλιά παραλιακά κτίσματα και τα αντλιοστάσια του ΒΙΟΚΑ που βρίσκονται εκεί είναι ολοφάνεροι.

7

Οι αρχές του τόπου από παλιότερα αλλά και σήμερα, ενώ γνωρίζουν το θέμα και κατανοούν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για κάποιους λογικά ανεξήγητους λόγους (το κόστος δεν είναι απαγορευτικό) έχουν πετάξει την περιοχή για χρόνια στα αζήτητα.

8

Στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα του δήμου (που εγκρίθηκε πρόσφατα και ανεξάρτητα με το τι θα υλοποιηθεί) η περιοχή «απασχόλησε» το Δήμο με όλο κι όλο ένα….πεντοχίλιαρο, κι αυτό για μια μελέτη πάνω στην επέκταση του κυματοθραύστη! Η μελέτη όμως αυτή υπάρχει ήδη κάπου καταχωνιασμένη αλλά κάποιοι βαριούνται να ασχοληθούν να τη βρουν και να την επικαιροποιήσουν ώστε αυτή να τρέξει πέρα απ’ τα γραφειοκρατικά γρανάζια. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις λαϊκές συνελεύσεις που έβαλαν όλα τα θέματα στο τραπέζι, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και παρά το ότι η περιοχή του Αγίου Νικήτα ασφυκτιά κάτω απ’ την πίεση που δέχεται απ’ τους επισκέπτες όλου του νησιού, έχει να δει κάποιο νέο ουσιαστικό έργο υποδομής πάνω από είκοσι χρόνια και η επαγγελματική επιβίωση όλων στη περιοχή βρίσκεται κάθε χρόνο στη κόψη του ξυραφιού. Έμπα ψυχή -έβγα ψυχή, γιατί το αυτονόητο έχει γίνει ζητούμενο…

1  

Τουλάχιστο για φέτος και όσο ακόμα είναι καιρός -λίγος είναι ο χρόνος που απομένει απ’ την νέα περίοδο- λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν είναι πάντα κατάλληλες για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, είναι ανάγκη μια μικρή ποσότητα άμμου από την ομόγλωσσα να μεταφερθεί και στον Άγιο Νικήτα. Γιατί στο κάτω – κάτω από εδώ την δυτική ακτή έχει «φύγει» για να φτάσει στην ομόγλωσσα με το γνωστό φαινόμενο και είναι ακατανόητο γιατί μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει ληφθεί υπ’ όψη απ’ τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΙΝ.

 

Ακόμα είναι επιτέλους ανάγκη κάποιοι αρμόδιοι υπάλληλοι από την περιφέρεια να ξεκολλήσουν από τις καρέκλες τους, να βρουν την μελέτη του έργου του κυματοθραύστη (που κάποιοι παράτησαν στη μέση κάποτε για να μη πούμε ….περισσότερα), να την επικαιροποιήσουν άμεσα και να δουν τι θα κάνουν, μπας και σωθεί η παρτίδα έστω και στο …και πέντε.”

http://www.kolivas.de

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close