Δυτική Ελλάδα

Χλαμυδιακή λοίμωξη: τι είναι και πως μεταδίδεται

xlamydia
Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, οι οποίες προκαλούνται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Είναι λοιμώξεις οι οποίες επηρεάζουν αναλογικά περισσότερο τα νέα άτομα. Αν και οι λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντιμικροβιακή αγωγή, πολλές από αυτές παραμένουν αδιάγνωστες λόγω του υψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών (70% των γυναικών και πάνω από 50% των ανδρών).
Συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις είναι στη γυναίκα η τραχηλίτιδα ενώ η λοίμωξη στους άνδρες μπορεί να εντοπιστεί στην ουρήθρα, το φάρυγγα ή τον πρωκτό, ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής. Τόσο οι συμπτωματικές όσο και οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις από Chlamydia Trachomatis μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές με κυριότερες τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και την προσβολή των σαλπίγγων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα στις γυναίκες. Επιπλέον, η απόφραξη των σαλπίγγων ως αποτέλεσμα χλαμυδιακών λοιμώξεων είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έκτοπη κύηση.
Επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από χλαμύδια

Εργαστηριακή διάγνωση χλαμυδιακών λοιμώξεων
Εργαστηριακή διάγνωση χλαμυδιακών λοιμώξεων πραγματοποιούν 65/143 νοσοκομεία – Ποσοστό 45%. Εργαστηριακή Διάγνωση Χλαμυδιακών λοιμώξεων με μοριακή δοκιμασία πραγματοποιείται από 8 Νοσοκομεία της χώρας (8/65 Νοσοκομεία: ποσοστό 12,3%). Εργαστηριακή διάγνωση χλαμυδιακών λοιμώξεων με ανοσοφθορισμό πραγματοποιείται από 13 Νοσοκομεία της χώρας (13/65 Νοσοκομεία: ποσοστό 20%). Τα υπόλοιπα Νοσοκομεία (44/65: ποσοστό 70,7%) πραγματοποιούν έλεγχο χλαμυδιακών λοιμώξεων με ανοσοενζυμική μέθοδο ή ανοσοχρωματογραφία.
Επιδημιολογικά δεδομένα
Παρουσιάζονται δεδομένα που δηλώθηκαν στο Γραφείο HIV Λοίμωξης & Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ έως και την 22η Ιουλίου 2011 και αφορούν κρούσματα χλαμυδιακών λοιμώξεων που διαγνώσθηκαν από 1/1/2010 έως και 31/12/10.
Από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» και το Περιφερειακό Γ.Ν.- Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», τα στοιχεία δηλώθηκαν συγκεντρωτικά και με κατανομή ανά φύλο, ηλικιακή ομάδα και κατηγορία μετάδοσης. Από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία, τα δεδομένα προέρχονται από τα εργαστήρια και αφορούν μόνο τον συνολικό αριθμό διαγνωσθέντων περιστατικών με κατανομή σε κάποια από αυτά και ανά φύλο.
Το ποσοστό συνολικής απόκρισης από το Δημόσιο Τομέα ανέρχεται σε 100%. Ο αριθμός των δηλωθέντων χλαμυδιακών λοιμώξεων για το 2010, τα οποία πληρούν τον Ευρωπαϊκό Ορισμό κρούσματος ανέρχεται σε 657. Επιπλέον δηλώθηκαν άλλα 330 περιστατικά που δεν πληρούν τον ορισμό κρούσματος αναφορικά με τη μέθοδο εργαστηριακής διάγνωσης.
Η αλλαγή του συστήματος δήλωσης οδηγεί σε σημαντική αύξηση των δηλωθέντων περιστατικών χλαμυδιακών λοιμώξεων γεγονός που οφείλεται κυρίως στη δήλωση στοιχείων από άλλα κέντρα.

Συγκεντρωτικά δεδομένα ανά Μονάδα Υγείας που πραγματοποιεί τη δήλωση, που πληρούν τον ορισμό κρούσματος.
Κατά έτος δήλωσης, 2008-2010.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button