Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Χάρης Λαμπρόπουλος-Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: το «Δυτικώς Επιχειρείν» δεν είναι πλέον ευχολόγιο

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν» που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στο Αγρίνιο την ομιλία του Πρόεδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ) κ. Χάρη Λαμπρόπουλου.

Η ΕΑΤΕ επισημάινει πως σε μια σύγχρονη οικονομία των ιδεών, της γνώσης και της δημιουργικότητας, τα επιχειρηματικά κεφάλαια δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη αλλά να υποστηρίζουν αποτελεσματικά την υγιή και καινοτόμο προσπάθεια.


Η επιτυχία των εγχειρημάτων οφείλει να στηρίζεται στην ανθρώπινη ικανότητα και την ορθή χρήση των κεφαλαίων. Το χρηματοδοτικό εργαλείο που συνδυάζει άριστα όλα τα συστατικά της ανάπτυξης είναι τα επενδυτικά επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital). Οι επιχειρήσεις που έχουν αξιοποιήσει τέτοιου είδους επιχειρηματικά κεφάλαια έχουν εμφανίσει θεαματική ανάπτυξη σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Για την ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) «το Υπερταμείο Επενδύσεων της Ελλάδος, τα επενδυτικά επιχειρηματικά κεφάλαια δεν είναι μια απλή επένδυση. Είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη των αξιών που κρύβονται σε κάθε επιχείρηση. Είναι το μέσο για το μετασχηματισμό της οικονομίας και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Είναι η ευκαιρία υλοποίησης των επιχειρηματικών οραμάτων».

Μιλώντας στο Στρατηγικό Συνέδριο ο κ. Λαμπρόπουλος ανέπτυξε τις απόψεις του  για τις εξελίξεις στην οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη. «Από εκεί που λέγαμε ότι είμαστε μία ξεχασμένη περιφέρεια τώρα έχουμε μπει σε μία σοβαρή τροχιά αναπτυξιακής προοπτικής», ήταν τα λόγια που έδωσαν το στίγμα του Χάρη Λαμπρόπουλου.

Ο κ. Λαμπρόπουλος υπογράμμισε πως για να συντρέξουν οι αναπτυξιακές δυνατότητες πρέπει να μοχλευτούν όλοι οι συντελεστές παραγωγής. Στάθηκε δε στο γεγονός ότι ο συντελεστής που πολλαπλασιάζει τη δυναμική και προοπτική ανάπτυξης είναι η καινοτομία.

Ως έναν από τους καταλύτες στην περιοχή χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη εξωστρέφεια, γνώσεις και όσα χρειάζονται για να αναπτυχθούν όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «Δυτικώς Επιχειρείν» δεν είναι πλέον ευχολόγιο: «οι μεγάλες συμβουλευτικές, η Price Waterhouse, η Deloitte και η Ernst & Young κάνουν υποκαταστήματα στην περιφέρεια. Επενδύουν στην περιφέρεια και προγραμματίζουν να απασχολήσουν 600 άτομα προσωπικό».

Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι οποίοι αθροίζουν σε περίπου 80 δις συνολικά για τα επόμενα δέκα χρόνια, αποτελούν τεράστια πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, καθότι θα πρέπει τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σωστά και όχι να απορροφηθούν.

Επεξηγώντας το ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ο Χάρης Λαμπρόπουλος ανέφερε: 

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΜΕΟ) είναι το υπερταμείο επενδύσεων σε ταμεία επιχειρηματικού ρίσκου της πατρίδας μας. Έχουμε υπό διαχείριση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1,5 δις, με το Ταμείο Ανάκαμψης είμαστε ο 3ος πυλώνας από τα δανειακά κεφάλαια με άλλα 500 εκ. ευρώ και θα είμαστε ο διαχειριστής για λογαριασμό του Δημοσίου για να επενδυθούν τα 93 εκ. στο ταμείο «Φαιστός» για το 5G. Θα έχουμε μέχρι τέλος χρόνου υπό διαχείριση 2,1 δις για επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια. 

Τα ίδια κεφάλαια, το capital που διαθέτει από την τσέπη του ο επιχειρηματίας και επενδύει. Με βάση το τι διαθέτει και την επιχειρηματική ιδέα που ενσωματώνεται μπορεί να αντλήσει και όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έχεις σωστή διάρθρωση κεφαλαιακή δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στα υπόλοιπα. Φροντίζουμε να επενδυθούν αυτά τα χρήματα με διαφανείς διαδικασίες σε funds που διαχειρίζονται funds managers, δεν εμπλεκόμαστε εμείς στη διαχείριση, που με τη σειρά τους επενδύουν σε δυναμικές επιχειρήσεις με καινοτομικά και εξωστρεφή χαρακτηριστικά».

Καταλήγοντας, στάθηκε σ’ ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο αναφορικά με την ανάγκη να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, προς όφελος των νέων αλλά και της περιοχής, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 

«Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να ξεπηδήσουν ομάδες διαχειριστών στην περιφέρειά μας που θα δουν άλλου είδους επενδυτικές ιδέες που θα έχουν χαρακτηριστικά μόχλευσης, τεχνολογίας και υψηλού δυναμικού. Από τις 530 επιχειρήσεις start up που μπήκαν στο μητρώο της πατρίδας μας μόνο το 3,6% εδρεύει στη Δυτική Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το ενισχύσουμε για να έχουν κίνητρο οι νέοι να επιχειρήσουν εδώ».

Δείτε την ομιλία του κ. Λαμπρόπουλου από το 3:37:00 του βίντεο

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών της London School of Economics (Ph.D. econ. LSE). Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Εκπαίδευσης και Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εκλεγμένο Μέλος ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) όπου και έχει συμμετάσχει ενεργά σε πλήθος δραστηριοτήτων του με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, του επιχειρείν και της ανάπτυξης των ανθρωπίνων πόρων. Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΙΕΜΕ-ΚΕΕΕ), Επικεφαλής Σύμβουλος της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ), Γενικός Γραμματέας του ICC Hellas, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Αττικής κ.ά.

Έχει διατελέσει Principal Consultant της Παγκόσμιας Τράπεζας (the World Bank), Σύμβουλος Υπουργών (Παιδείας, Τουρισμού και Υγείας), καθώς και ανώτατο στέλεχος (Πρόεδρος & CEO), μέλος ΔΣ και σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες, funds και Οργανισμούς, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε επίσημες αποστολές στο εξωτερικό καθώς και σε επιτροπές σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τέλος, έχει λάβει διάφορες διακρίσεις και υποτροφίες, έχει πλούσιο εθελοντικό έργο και ενεργή συμμετοχή στα κοινά.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button