Αυτοδιοίκηση

Χαιρετισμός Χ. Σταρακά στο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου

po-staraka-festiv-elias1Στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου, 1 & 2 Απριλίου 2017 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διεξήχθησαν ο 5ος Διαγωνισμός Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιoλάδων και ο 4ος Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς. Το φεστιβάλ με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο έχει ως σκοπό την επισήμανση προοπτικών και προβλημάτων που αφορούν στην εμπορία, στην τυποποίηση, στα θέματα του σύγχρονου μάρκετινγκ των προϊόντων της ελιάς στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς επίσης και στην περιβαλλοντική φιλικότητα των προϊόντων αυτών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπήθηκε με δικό της περίπτερο και είχε ειδική αναφορά στα προϊόντα της ελιάς της με ξεχωριστή ενότητα για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ.Χριστίνα Σταρακά απηύθυνε χαιρετισμό στην ενότητα που αφορούσε την Αιτωλοακαρνανίας αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:


“Η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί μια περιοχή με έντονη δυναμική και γεωγραφική πολυμορφία.
Στην Αιτωλοακαρνανία διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερο και περιβαλλοντικά ευαίσθητο τοπίο που περιλαμβάνει ορεινούς όγκους, γαλάζιες ακρογιαλιές και εύφορες πεδιάδες στις οποίες καλλιεργούνται από την αρχαιότητα τα σημαντικότερα γεωργικά προϊόντα που έχει να επιδείξει η περιοχή.Αναμφίβολα, το στοιχείο που καθορίζει έντονα τη φυσιογνωμία της, είναι το πλούσιο υδατικό δυναμικό της, καθώς διαθέτει πέντε φυσικές και τρεις τεχνητές λίμνες, σημαντικούς θαλάσσιους βιότοπους όπως τον Αμβρακικό Κόλπο και τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου -Αιτωλικού, που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar και το ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000» και τρία μεγάλα ποτάμια τον Αχελώο, τον Εύηνο και το Μόρνο.Παρά όμως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί, συνεχώς και για πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα, έναν τόπο από τους τελευταίους σε ανάπτυξη, καθώς οι άφθονοι πόροι που διαθέτει είναι αναξιοποίητοι και ανεκμετάλλευτοι.
po-staraka-festiv-elias2Η περιοχή είναι κυρίως αγροτική και στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα στηρίχθηκε ολόκληρος ο οικονομικός ιστός της. Στον τομέα της γεωργίας, η περιοχή παράγει υψηλής διατροφικής αξίας εξαγώγιμα προϊόντα όπως αυτά της ελιάς.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η κύρια καλλιέργεια είναι η καλλιέργεια της ελιάς.

Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία καλλιεργούνται 6 εκ. ελαιόδενδρα εκ των οποίων τα 2.500.000 δένδρα ελιάς προορίζονται για παραγωγή λαδιού (12 εκ. λίτρα λάδι). Οι βασικές ποικιλίες είναι η κουτσουρελιά σε ποσοστό 55% και η Κορωνέϊκη σε ποσοστό 35%. Το υπόλοιπο 10 % καλύπτεται από διάφορες άλλες ποικιλίες όπως Λιανολιά, Ραχάτη, κοθρέϊκη κ.λ.π. Οι βρώσιμες ελιές ανέρχονται στην ποσότητα των 13 εκ. κιλών, εκ των οποίων οι 15-25 χιλ. τόνοι είναι οι χονδροελιές Αγρινίου.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στην Αιτωλοακαρνανία παράγεται το 40% της επιτραπέζιας ελιάς καλαμών, η οποία όμως δεν αποτελεί προϊόν ΠΟΠ (Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης), αφού σ’ αυτό εντάσσεται μόνο η παραγωγή της Μεσσηνίας, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την περιοχή μας.

po-staraka-festiv-elias3Έχουμε την πεποίθηση αλλά και τη βεβαιότητα ότι το φεστιβάλ αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο:

1.στην εξωστρέφεια και στην αναζήτηση νέων μεθόδων παραγωγής και εμπορίας πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων ελιάς.
2.στην ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ επιστημόνων, τεχνικών, φοιτητών, επαγγελματιών, παραγωγών, αγροτών στα θέματα ποιότητας, περιβαλλοντικής φιλικότητας και προώθησης των προϊόντων της ελιάς.
3.στην περαιτέρω αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των παραπάνω εμπλεκομένων σε όλη τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της ελιάς (παραγωγή, τυποποίηση, προώθηση, διάθεση).
po-staraka-festiv-elias4Αυτό έχει απώτερο στόχο ένα ποιοτικότερο, αλλά ταυτόχρονα οικονομικότερο τελικό προϊόν που θα λειτουργήσει ως βάση για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, μια αναζωογόνηση επιβεβλημένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά”

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button