Δυτική Ελλάδα

B' EΛΜΕ στους μαθητές: Ανοίξτε την αγκαλιά σας στον "Άνθρωπο"

epi-metanastesΜε αφορμή την προσφυγική κρίση και στις σχεδόν καθημερινές τραγικές εικόνες των ναυαγών προσφύγων και των νεκρών παιδιών στα παράλια των ελληνικών νησιών αλλά και της Μ. Ασίας η Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας με γράμμα της προς τους μαθητές να υψώσουν το “μοναδικό όπλο των αμάχων”: Την Αλληλεγγύη.

Αναλυτικά:

 “ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Δεν ξέρουμε πραγματικά πως η ψυχή σας  αντιδρά στην εικόνα των νεκρών παιδιών, μανάδων και πατεράδων προσφύγων στο Αιγαίο. Δεν ξέρουμε και εμείς οι καθηγητές σας πώς να σας εξηγήσουμε ικανοποιητικά τα γεγονότα. Πώς να σας εξηγήσουμε γιατί συνομήλικοί σας μαθητές χαροπαλεύουν στη θάλασσα για το δικαίωμα στη ζωή.

Στο σχολείο διδάσκεστε τις μεγάλες στιγμές  της Ιστορίας  του ανθρώπινου γένους άλλοτε με τόνο ηρωικό και άλλοτε πένθιμο. Μαθαίνετε για τις αιτίες και τις αφορμές των πολέμων, το ρόλο των «μεγάλων δυνάμεων», τις συνθήκες ειρήνης και  επαναχάραξης συνόρων.  Αναπόφευκτα, μαθαίνετε την Ιστορία από την απόσταση ασφαλείας μιας επιφανειακά «ήρεμης» συγκυρίας του μικρόκοσμου της τάξης.

Σήμερα η φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς βγαίνει από τα βιβλία της Ιστορίας και αναπαράγεται στα σπίτια μας. Η Ιστορία γράφεται για άλλη μια φορά στη γειτονιά μας και έχει τόνο μόνο πένθιμο και αποκρουστικό. Η Ιστορία είναι πάλι εδώ και είναι λάθος να πιστεύουμε πως την εγκλωβίσαμε για πάντα στα βιβλία.

Τα πλήθη των προσφύγων ξεκίνησαν πάλι για το αέναο ταξίδι του ανθρώπου για μια ζωή με αξιοπρέπεια, μακριά από το φόβο του ολοκληρωτισμού και τη φρίκη των μαζικών καταστροφών. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής  «ξαναμοιράζεται» από τους ισχυρούς της γης και αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η αναλγησία τους απέναντι στην εικόνα των νεκρών ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες,

Το μάθημα αυτή τη φορά δίνεται με τον πιο σκληρό τρόπο και όλοι μας καλούμαστε να πάρουμε θέση απέναντι σε όσα τραγικά συμβαίνουν.

Από την πλευρά μας ως δάσκαλοι σας προτρέπουμε να σηκώσετε με όλη σας τη δύναμη και την αγάπη το μοναδικό όπλο των «αμάχων» στους πολέμους.

ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Να αγωνιστείτε με όλες σας τις δυνάμεις για να γίνετε η γενιά που θα πάει την Ιστορία του ανθρώπινου γένους ένα βήμα μπροστά. Να κλείσετε τις εικόνες από τον εφιάλτη του πολέμου στο παρελθόν. Να δείξετε έμπρακτα, με νου και φαντασία, ότι δεν έχει θέση στις καρδιές σας η βία, ο φόβος, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός.

Να ανοίξετε τη αγκαλιά σας στον «Άνθρωπο».

Οι καθηγητές σας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button