ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 25%- Σχεδόν δύο την ημέρα

Στην Κρήτη ο υψηλότερος αριθμός αυτοχειριών το 2022

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, καθώς προκύπτει πως από το 2020 έως το 2022 υπήρξε αυξητική τάση, της τάξεως σχεδόν του 25%.

Το 2022 ο αριθμός των αυτοχειριών που καταγράφηκαν άγγιξε τους 600 θανάτους, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου δύο καθημερινά, επισημαίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ».


Όμως, το Παρατηρητήριο επισημαίνει πως ο αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφονται αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και ότι δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τη συνολική διάσταση του προβλήματος.

«Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω διάφορων ζητημάτων όπως η ανομοιομορφία στην καταγραφή ανά χώρα, το στίγμα γύρω από την αυτοκτονία και τις ψυχικές ασθένειες, τα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας καθώς και λόγω της δυσκολίας να εξακριβωθεί η πρότερη ύπαρξη αυτοκτονικής πρόθεσης», επισημαίνει σχετικά.

Στην Κρήτη οι περισσότερες αυτοκτονίες

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το Παρατηρητήριο, το 78% των αυτοχείρων ήταν άνδρες και το 22% γυναίκες.

aytoktonia fulo

Οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφηκαν σε άτομα άνω των 60 ετών. Στους άντρες οι περισσότεροι θάνατοι διαπιστώθηκαν στις ηλικίες 60- 64, αλλά στις γυναίκες ήταν στην ηλικιακή ομάδα 35- 39 ετών. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει δυστυχώς και ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες- άνω των 20 ετών- σε σύγκριση με το 2021.

aytoktonia ilikia

Ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών πέρυσι καταγράφηκε στην περιφέρεια Κρήτης- το 17% του συνόλου- και ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονίας. Η Κρήτη αποτελεί μία περιφέρεια με διαχρονικά υψηλούς δείκτες αυτοκτονίας πάνω από μία δεκαετία, επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

aytoktonia perioxi

Οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η Δευτέρα και η Τρίτη είναι οι ημέρες που καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός θανάτων.

Η Ελλάδα, επισημαίνει το Παρατηρητήριο, «παραμένει μία από τις λίγες χώρες που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων». «Το 95% των θανάτων θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις», υπογραμμίζει ακόμη.

* Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

lifo.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button