Γεγονότα

Αυξήσεις-σοκ στο τέλος ΑΠΕ εν αναμονή κουρέματος στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών

epi-fotovoltaikaΔυσφορία στα εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕΗ έχει προκαλέσει η απόφαση της ΡΑΕ να αυξήσει σε δυσθεώρητα ύψη το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος για να καλυφτεί η «μαύρη τρύπα» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι αρμόδιοι ουσιαστικά βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, αφού θα πρέπει παράλληλα να αποφασίσουν το ύψος του κουρέματος στις ταρίφες στα  φωτοβολταϊκά, γεγονός που αναμένεται να προσκρούσει σε αντιδράσεις των επενδυτών –και- των αγροτικών φωτοβολταϊκών και την ίδια στιγμή να έρθουν αντιμέτωποι με αντιδράσεις των καταναλωτών, αφού οι αυξήσεις που -αρχικά- προτείνονται είναι εξωπραγματικές.

Είναι δεδομένο πως οι καταναλωτές δεν είναι σε καμιά περίπτωση διατεθειμένοι να επιβαρυνθούν και άλλο στους λογαριασμούς τους για το έλλειμμα των φωτοβολταϊκών και γενικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προβλέπει πράσινες αυξήσεις από 82% έως και… 157% στο τέλος ΑΠΕ το οποίο πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, στόχος είναι να εξευρεθούν 1,5 δισ. ευρώ εντός του 2014 ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ.

Οι αυξήσεις είναι «υπό αναστολή» μέχρι και το Μάρτιο του 2014, καθώς η επιβολή τους εξαρτάται από το αν το ΥΠΕΚΑ θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» 40% με 50% στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών.

Γι’ αυτό και στην απόφασή της η ΡΑΕ, προσδιορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων την 1η Μαρτίου 2014, δίνοντας στην ουσία περιθώριο δυο μηνών στην κυβέρνηση για να μειώσει τις εγγυημένες τιμές.

Σημειώνεται ότι το «κούρεμα» θεωρείται από την κυβέρνηση ως η μοναδική λύση για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ ως το  τέλος του 2014, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Οι αυξήσεις για κάθε κατηγορία

Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, το Τέλος ΑΠΕ (ή ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί), αυξάνεται από την 1η Μαρτίου ως εξής: 157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση, 86% για τους οικιακούς καταναλωτές, 108% για τις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και 102% για τις «λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης, (μικρές βιοτεχνίες), 84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης.

Μεσοσταθμικά η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που ενέκρινε η ΡΑΕ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) είναι 98%.

Σημειώνεται ότι για τους οικιακούς καταναλωτές η αύξηση κατά 86% σημαίνει ότι από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button