ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Αυτόνομη επαναλειτουργία του ΔΠΠΝΤ ταυτόχρονα με το Ιστορίας & Αρχαιολογίας ζητά ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με την οποία ζητά την αυτόνομη επαναλειτουργία του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) ταυτόχρονα με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Θέμα: Λύσεις για τη λειτουργία του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο

Με τον ν. 4610/2019 το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.) του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύοντας, αντ’ αυτού, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ιδρύοντας με τον ίδιο νόμο τμήμα με παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο στον Βόλο με την ονομασία «Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών», χωρίς ωστόσο να προϋπάρχουν οι υποδομές και γενικότερα εχέγγυα για τη λειτουργία του.

Η πολιτική αυτή απόφαση προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στην εκπαιδευτική και ευρύτερη κοινότητα του Τμήματος Δ.Π.Π.Ν.Τ., καθώς και στην τοπική κοινωνία, με τους τοπικούς φορείς να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Να σημειωθεί δε, ότι το πρόγραμμα και το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος ήταν ιδιαίτερα καινοτόμο, ενώ ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε συνεχή βελτίωση με καίριες παρεμβάσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, εκσυγχρονισμένο πρόγραμμα σπουδών και ολοκληρωμένο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών. Επιστέγασμα των προσπαθειών υπήρξε και η πρόσφατη πιστοποίηση του τμήματος από την ΑΔΙΠ με ισχύ έως το 2023.

Σήμερα, η κατάργηση του Δ.Π.Π.Ν.Τ. έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Ουσιαστικά λειτουργούν δύο τμήματα παράλληλα, όπου το ένα είναι υπό κατάργηση και το άλλο υπό σύσταση. Το νέο τμήμα λειτουργεί ως «Ιστορίας- Αρχαιολογίας» για τους πρωτοετείς φοιτητές, ωστόσο για τους εν ενεργεία προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές λειτουργεί ως «Δ.Π.Π.Ν.Τ.».

Σε επίπεδο Προγράμματος Σπουδών, αυτό έχει διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί το υπάρχον διδακτικό προσωπικό. .Πολλοί καθηγητές όμως δεν έχουν αντικείμενο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αποψιλωθεί το τμήμα από μέλη ΔΕΠ.

Οι εν ενεργεία φοιτητές του Δ.Π.Π.Ν.Τ., αν και υπάγονται διοικητικά στο τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας, θα λάβουν πτυχίο από το παλιό τμήμα, χωρίς καμία μεταβατική διάταξη, ή πρόβλεψη για τη μη απαξίωση του πτυχίου τους και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Αντίστοιχα, τίθενται σε αμφιβολία τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος. Φοιτητές, απόφοιτοι και γονείς βρίσκονται σε απόγνωση.

Η μοναδική βιώσιμη και επιστημονικά αποδεκτή λύση είναι η αυτόνομη επαναλειτουργία του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών ταυτόχρονα με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:

1.Πως σκοπεύει το Υπουργείο να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη συλλειτουργία του Δ.Π.Π.Ν.Τ. και του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας;
2.Προτίθεται το Υπουργείο να αξιοποιήσει τις σχολάζουσες κτιριακές εγκαταστάσεις και εκτάσεις της περιοχής, προς στήριξη και ανάπτυξη της ακαδημαϊκής δραστηριότητας της Αιτωλοακαρνανίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button