Γεγονότα

Αυτοκινητόδρομοι: Κινητικότητα στις κοινοπραξίες

Με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε τις επόμενες μέρες για να επιβεβαιωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών σχετικά με την επανεκκίνηση στους 4 παγωμένους αυτοκινητόδρομους

Όπως ήδη έχει αναφέρει το ypodomes.com οι διεργασίες είναι εμφανείς με τους παραχωρησιούχους να έχουν για πρώτη φορά την μπάλα στο γήπεδο τους και να αναμένονται οι πρώτες κινήσεις.

Ένα από τα ερωτήματα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εντοπιστούν φθορές στα ημιτελή τμήματα καθώς οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και 2 χρόνια. Όπως  ανέφερε στέλεχος από την Ιόνια Οδό αυτό το ζήτημα δεν απασχολεί ιδιαίτερα καθώς σε όλο το διάστημα που είχαν διακοπεί τα έργα υπήρχε μία πρωτοβάθμια συντήρηση των έργων προκειμένου να διατηρούνται σε μία καλή κατάσταση.

Αυτό ανακουφίζει ιδιαίτερα τόσο το Υπουργείο όσο και τους ίδιους τους κατασκευαστές καθώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα για έργα που σταμάτησαν από ένα  εργολάβο και ξεκίνησαν από άλλο και οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες γιατί υπήρχε η ανάγκη για εκτεταμένες μελέτες για την κατάσταση των έργων λόγω φθοράς.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο προκύπτει σιγά-σιγά είναι η στελέχωση και η επιλογή των εργοταξίων που θα προηγηθούν έναντι άλλων. Για παράδειγμα στην Ολυμπία Οδό μπορεί να επιλέξουν να ολοκληρωθεί πρώτα το τμήμα μέχρι το Κιάτο ή στην Ιόνια Οδό το τμήμα από το Αντίρριο μέχρι την Αμφιλοχία.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η έντονη αντίδραση της Περιφέρειας Πελοποννήσου που μίλησε για casus beli αν δεν κατασκευαστεί όλος ο δρόμος σε αυτή τη χρονική στιγμή, που ουσιαστικά σηκώνει τα λάβαρα του πολέμου τόσο με το Υπουργείο ΑΝΥΠ όσο και με την τρικομματική Κυβέρνηση.

Η οργισμένη ανακοίνωση από την Περιφέρεια κάνει λόγο για άσκηση ένδικων μέσων και προσφυγή ακόμα και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Αυτό είναι όμως άγνωστο αν τελικά προκαλέσει στο έργο μεγαλύτερες συνολικά καθυστερήσεις αντί να προσφέρει καλό.

Τέλος οι εταιρείες παραχώρησης των 4 αξόνων περιμένουν την 1η δόση των αποζημιώσεων για να αρχίσει να ρέει το χρήμα και να μπορέσει να γίνει ο πρώτος προγραμματισμός εργασιών μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ypodomes.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button