West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες παραλίες σε μήκος στην Ελλάδα

Απέραντες χρυσαφένιες αμμουδιές που αγγίζουν ακόμη και τα 40 χλμ!

Πριν την εμφάνιση και την εξάπλωση του κορονοϊού, οι καλοκαιρινές διακοπές, συνήθως, κανονίζονταν από νωρίς.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή του προορισμού, πέρα από το οικονομικό, οι δυνατότητες που προσφέρει στον επισκέπτη ο καθένας από αυτούς, αναφορικά με τις παραλίες και τις προτάσεις σε φαγητό και διασκέδαση.

Αυτήν την στιγμή, με τους περισσότερους να μην γνωρίζουν καν αν θα πάνε διακοπές, και αυτούς που το σκέφτονται να είναι σχετικά επιφυλακτικοί, βασικό κριτήριο επιλογής προορισμού θα αποτελεί σίγουρα η υγεία και η ασφάλεια του καθενός.

Ανάμεσα στα όσα μπορεί να σκέφτεται κανείς, λοιπόν, σίγουρα και το πώς θα απολαμβάνει τις καλοκαιρινές βουτιές του. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο βρήκαμε τέσσερις από τις αμέτρητες και ονειρικές παραλίες της χώρας, που απλώνονται σε μήκος μέχρι και 40 χλμ. (!) για να εφαρμόσουμε και σε αυτήν την εκδοχή της ζωής μας την κοινωνική αποστασιοποίσηση.

Λούρος, Αιτωλοακαρνανία

Πόλος έλξης τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής η τεράστια χρυσαφένια, αμμουδιά που μοιάζει με γλώσσα που εισβάλλει στα νερά του Ιονίου και ο μοναδικός προστατευόμενος υδροβιότοπος. Ο λόγος για την παραλία του Λούρου, 16 χλμ. νοτιοδυτικά του Νεοχωρίου, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Με μήκος 17 χλμ. αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη παραλία στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα όπου σχηματίζονται αμμοθίνες, ενώ από το 1974 προστατεύεται από τη Σύμβαση RAMSAR.

Στην προστατευόμενη χλωρίδα της περιοχής συμπεριλαμβάνονται κέδροι, δάφνες, αρμυρίκια και κρίνα της άμμου. Στην πανίδα της παρατηρείται ένα μεγάλο πλήθος πουλιών ανάμεσα στα οποία διακρίνονται πελεκάνοι, πελαργοί, αγριόχηνες, κοτσύφια, καρδερίνες, καθώς και άγρια άλογο που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του υγροβιότοπου.

Η παραλία είναι οργανωμένη με beach bars, ενώ για εκείνους που θέλουν να αποφύγουν τον κόσμο υπάρχει ένα ήσυχο και ελεύθερο σημείο στο δεξί άκρο της παραλίας, με δέντρα για φυσική σκιά. Τα νερά είναι ρηχά και αποτελούν ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Για να προσεγγίσει κανείς την παραλία θα αφήσει πίσω του το Αιτωλικό με κατεύθυνση προς Νεοχώρι, στην περιφερειακή οδό του οποίου υπάρχει σήμανση για την ακτή του Λούρου.

Μονολίθι, Πρέβεζα

Πρόκειται για την μεγαλύτερη παραλία με αμμουδιά, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Η ακτή Μονολίθι, που εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Αρχαία πόλη της Νικόπολης, απλώνεται σε μήκος 25 χιλιομέτρων και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την απεραντοσύνη που την χαρακτηρίζει.

Κατά την αρχαιότητα η ονομασία της τοποθεσίας ήταν «Κόμαρος», δηλαδή κουμαριά, εξαιτίας των πολλών κουμαριών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην περιοχή.

Το όνομά της (μονός λίθος) οφείλειται σε μια συστάδα παραλιακών βράχων που εντοπίζονταν σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή, μεγέθους περίπου 10×10. Μέχρι το 1943, οι συγκεκριμένοι βράχοι προεξείχαν ένα μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι που οι Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες έσπασαν τον βράχο βομβαρδίζοντάς τον με όλμο. Σήμερα, στο σημείο έχει δημιουργηθεί ένα είδος υφάλου στο επίπεδο του νερού. Η ονομασία Μονολίθι εμφανίζεται για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα, σε χειρόγραφο χάρτη του Jean Denis Barbie du Bocage.

Η ακρογιαλιά Μονολίθι απλώνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας, απ’ όπου αρχίζει και το λεγόμενο δάσος Μονολιθίου, μήκους 8 χλμ., το οποίο ανήκει στην Αρχαιολογική Άλφα ζώνη της περιοχής, λόγω της Αρχαίας Νικόπολης.

Τα παραδεισένια νερά της παραλίας, η γα λήνη που εκπέμπει η απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά πλάτους 10-50 μέτρων, οι ευκάλυπτοι που χαρίζουν την ανακουφιστική σκιά τους στους λουόμενους και το υπέροχο καταπράσινο φυσικό τοπίο ολόγυρά της προσελκύουν εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η παραλία προσεγγίζεται πολύ εύκολα και εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Πρέβεζας, ενώ διαθέτει διάσπαρτες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Δείτε τις υπόλοιπες στο newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button