Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Aυτά τα τέσσερα φρούτα ανεβάζουν το ζάχαρο

Οσακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα δηλαδή όταν υπάρχει υπερβολική γλυκόζη (ζάχαρη) στην κυκλοφορία του αίματος, συνήθως προκύπτει επειδή το σώμα δεν χρησιμοποιεί ή δεν παράγει ινσουλίνη όπως θα έπρεπε. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Φυσιολογικά, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη όταν το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει, για παράδειγμα μετά από ένα γεύμα. Αυτό λέει στο σώμα να απορροφήσει τη γλυκόζη έως ότου τα επίπεδα επανέλθουν στο φυσιολογικό.


Αλλά εάν έχετε διαβήτη, σύμφωνα με το healthstat.gr, το σώμα σας δεν παράγει ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1) ή δεν ανταποκρίνεται κανονικά σε αυτήν (διαβήτης τύπου 2). Αυτό μπορεί να αφήσει το σάκχαρο στο αίμα πολύ υψηλό για πάρα πολύ καιρό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα.

Τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι λιγότερα από 100 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) χωρίς να φάτε για τουλάχιστον 8 ώρες. Και είναι λιγότερο από 140 mg/dL 2 ώρες μετά από το φαγητό.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα τείνουν να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο λίγο πριν από τα γεύματα. Για τους περισσότερους ανθρώπους χωρίς διαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πριν από τα γεύματα κυμαίνονται γύρω στα 70 έως 80 mg/dL. Για μερικούς ανθρώπους, τα 60 είναι φυσιολογικά, για άλλους, τα 90.

Ας δούμε τέσσερα φρούτα του Ιουλίου τα οποία ανεβάζουν το ζάχαρο

Κεράσια

Ένα φλιτζάνι κεράσια έχει 18 γραμμάρια ζάχαρης. Αν γεμίσετε ένα μεγάλο μπολ με αυτά, μπορεί να χάσετε το μέτρο στην πρόσληψη ζάχαρης. Μετρήστε την ποσότητα που θα φάτε εκ των προτέρων, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς πόση ζάχαρη θα πάρετε.

Αχλάδια

Ένα μέτριο αχλάδι έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης. Αν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή σας, μην το φάτε ολόκληρο. Απλώς βάλτε μερικές φέτες σε λίγο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή πάνω από μια σαλάτα.

Καρπούζι

Ένα μέτριο κομμάτι αυτής της καλοκαιρινής απόλαυσης έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης. Το καρπούζι είναι γεμάτο με νερό και έχει ειδικά μέταλλα που ονομάζονται ηλεκτρολύτες που είναι ακριβώς ότι χρειάζεται το σώμα για να επαναφορτιστεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στον ήλιο. Απλώς κρατήστε ένα μέτρο στην κατανάλωση δηλαδή περιοριστείτε σε μία ή δύο φέτες.

Σύκα

Δύο μεσαίου μεγέθους σύκα έχουν 16 γραμμάρια ζάχαρης. Για μία πιο ιδιαίτερη απόλαυση μπορείτε να κόψετε το σύκο στη μέση και να βάλετε επάνω λίγο κατσικίσιο τυρί, αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεΐνης.

dnews.gr

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button