Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ο Αστακιώτης Θωμάς Καραγιάννης στην κορυφή των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού

Πραγματικά περήφανοι θα πρέπει να νιώθουν οι Αστακιώτες και οι Ξηρομερίτες για το λαμπρό επιστήμονα Θωμά Καραγιάννη.

Ο νεαρός επιστήμονας Θωμάς Καραγιάννης είναι δημότης Αστακού, γιος του Αστακιώτη Σωτήρη Καραγιάννη, γεννήθηκε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη και τώρα ζει και εργάζεται στο CAMBRIDGE της Αγγλίας.

Επισκέπτεται τον Αστακό κάθε καλοκαίρι και Πάσχα.Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής (Κυριακή 30.9.2018) ο Θωμάς Καραγιάννης -μαζί με άλλους 45 νέους Ελληνες- βρίσκεται στη κορυφή των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού στην ελίτ της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, στελεχώνοντας κυρίως κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.


Ο Θωμάς Καραγιάννης είναι ανώτερος ερευνητής στην ομάδα συστημάτων κα δικτύων υπολογιστών της ερευνητικής ομάδας της Microsoft στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας από το 2006.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στις περισσότερες πτυχές των δικτύων και επικοινωνιών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έχει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις επιστημονικών έργων στα κορυφαία παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια, οι οποίες έχουν λάβει περισσότερες από 8000 αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία σύμφωνα με τη δημόσια βάση του Google Scholar.

Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside των ΗΠΑ, και έλαβε το πτυχίο του στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη (στο οποίο είχε περάσει ως πρώτος των Πανελλήνιων εξετάσεων).

Στο παρελθόν ήταν επίσης μέλος του ερευνητικού προσωπικού της Intel καθώς και του κέντρου για την εφαρμοσμένη ανάλυση των δεδομένων του Internet (Center for Applied Internet Data Analysis, CAIDA) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Σαράντα πέντε Eλληνες επιστήμονες γεννημένοι από το 1974 και μετά έχουν δημοσιεύσει εργασίες με επιρροή στο κορυφαίο 0,1% της παγκόσμιας επιστήμης. Μπορούμε να διδαχθούμε κάτι αν εξετάσουμε πού βρίσκονται, πού εκπαιδεύτηκαν, με τι ασχολούνται; Τριάντα επτά γεννήθηκαν ή/και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Eξι έγιναν μέλη ΔΕΠ εδώ. Μία επιστήμων διέπρεψε διεθνώς στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν η αίτησή της για άδεια άνευ αποδοχών δεν προωθήθηκε.

Οι άλλοι πέντε βρίσκονται ακόμη στο Αριστοτέλειο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, και ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης – κανένας στην πρωτεύουσα.

Η έλλειψη καινούργιων θέσεων λόγω κρίσης επιδείνωσε τη γήρανση του καθηγητικού δυναμικού. Επιπλέον, η φήμη ότι νέοι ερευνητές είναι πιο ευπρόσδεκτοι σε περιφερειακά πανεπιστήμια φαίνεται βάσιμη.
Από 40 που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό, 19 βρίσκονται στις ΗΠΑ, επτά στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι περισσότεροι στελεχώνουν κορυφαία πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα. Επτά δραστηριοποιούνται σε εταιρείες, δικές τους ή σε γνωστούς κολοσσούς (Microsoft, Google, Genentech).

Ο κ. Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ. Το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Μετά τα Αφύσικα», δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Θωμάς Καραγγιάννης, Microsoft, Networking, Systems Measuremnts

xiromeronews

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button