Ασφάλεια στο διαδίκτυο: πώς να επιλέξετε ασφαλείς πλατφόρμες για διαδικτυακά παιχνίδια
Το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον ένα μέρος στο οποίο μπορούν όλοι να παίξουν διαδικτυακά κάθε είδους και μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι στην συγκεκριμένη διαδικασία. Και μιλάμε και για κινδύνους που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας.
Είτε παίζετε απλά παιχνίδια δράσης είτε διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, θα πρέπει να είστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κάθε κίνδυνο που θα σας εμφανιστεί. Μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές και αυτό είναι που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω.
Απ’ όσο μπορείτε να καταλάβετε και από τον τίτλο του άρθρου, θα μιλήσουμε για τις ασφαλείς πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών, πως να τις βρείτε, να τις ξεχωρίσετε από τις μη-ασφαλείς και να τις επιλέξετε για τα παιχνίδια σας.
Βασικοί κίνδυνοι
Πριν δούμε πως μπορείτε να προστατευτείτε από τους διάφορους κινδύνους, θα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι στο τι κίνδυνοι υπάρχουν εκεί έξω και το πιο σημαντικό, πως μπορούν να σας προσεγγίσουν και να προσπαθήσουν να σας κάνουν κακό.
Υπάρχουν αρκετά είδη κινδύνων. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι τα εξής:
Κακόβουλο λογισμικό
Γνωστό και ως ιός, το κακόβουλο λογισμικό προσπαθεί να μπει στην συσκευή σας και να τελέσει τις λειτουργίες τις οποίες έχει προγραμματιστεί για να τελεί. Αυτές οι λειτουργίες είναι σχεδόν πάντα κακόβουλες και προσπαθούν να βλάψουν εσάς και τις συσκευές σας.
Το κακόβουλο λογισμικό συνήθως εισέρχεται στην συσκευή σας μέσω διαφόρων εγκαταστάσεων που κάνετε. Προφανώς, κανείς από εμάς δεν θα κατέβαζε κάτι που γνωρίζει πως θα κάνει κακό στην συσκευή του.
Για αυτό τα κακόβουλα λογισμικά είναι μεταμφιεσμένα με πιο καλοπροαίρετες βιτρίνες τις οποίες σίγουρα θα θέλετε να κατεβάσετε αλλά μόλις το κάνετε, είναι ήδη πολύ αργά καθώς ο ιός έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας. Ένα κλικ είναι αρκετό.
Για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια απειλή, θα πρέπει να κατεβάζετε οτιδήποτε θέλετε να κατεβάσετε από καλές και αξιόπιστες πηγές. Συνήθως, οι ιστοσελίδες που είναι αξιόπιστες έχουν δίπλα από τον σύνδεσμο τους στο πάνω μέρος της ιστοσελίδες, ένα λουκέτο. Αν το λουκέτο υπάρχει, τότε δεν έχετε κανένα θέμα.
Ας μην αναφερθούμε άλλο σε αυτό τον κίνδυνο όμως. Πάμε να δούμε και άλλους!
Απάτες
Θα μπορούσε κάποιος να πει πως και τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα είδος απάτης αλλά εδώ αναφερόμαστε σε κάτι άλλο. Σίγουρα έχετε λάβει κάποια στιγμή ένα sms που λέει πως “το δέμα σας περιμένει στο ταχυδρομείο” ή “η τράπεζά σας έχει πρόβλημα, πατήστε εδώ για να δείτε τι είναι”. Όλα αυτά είναι απλά προφάσεις διάφορων που προσπαθούν να σας κάνουν να πατήσετε ένα σύνδεσμο και με αυτό το κλικ, αυτοί έχουν την δυνατότητα να κλέψουν τα δεδομένα σας, να μπουν στις τραπεζες σας και γενικά να σας κάνουν ζημιά.
Αν λαμβάνετε μηνύματα από αποστολείς που δεν γνωρίζετε και που δεν φαίνονται έμπιστοι, τότε μην ανοίγετε κανένα σύνδεσμο. Απλά αγνοήστε το μήνυμα!
Εθισμός
Ο εθισμός είναι ο τελευταίος κίνδυνος που θα αναλύσουμε. Είναι ένα διαφορετικό είδος κινδύνου από τα υπόλοιπα καθώς είστε εσείς οι ίδιοι που δημιουργείτε το θέμα στον εαυτό σας. Ο εθισμός μπορεί πολύ εύκολα να έρθει από οποιοδήποτε διαδικτυακό παιχνίδι και δεν θα τον καταλάβετε καν.
Όταν όμως το καταλάβετε, θα πρέπει να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για να το αντιμετωπίσετε πριν το πρόβλημα διευρυνθεί και γίνει πιο περίπλοκο.
Συμβουλές για ασφαλή χρήση διαδικτυακών παιχνιδιών
Σας έχουμε ήδη δώσει μερικές συμβουλές κάθε φορά που αναφέραμε κάποιο κίνδυνο αλλά θέλουμε να σας δώσουμε ακόμα περισσότερες έτσι ώστε να έχετε παραπάνω τρόπους να προστατευτείτε.
Για αρχή, για όλους τους λογαριασμούς σας που έχουν μεγάλη σημασία (όπως τράπεζες) θα πρέπει να ενεργοποιήσετε επαλήθευση 2 παραγόντων. Σύμφωνα με αυτό, κάθε φορά που θα προσπαθείτε να συνδεθείτε στον λογαριασμό, εκτός από τον κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να συμπληρώνετε και έναν άλλο κωδικό που θα σας έρχεται εκείνη την στιγμή στο email ή σε sms. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος έχει τον κωδικό σας, δεν θα μπορέσει και πάλι να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό.
Επιπλέον, θα πρέπει για κάθε λογαριασμό που φτιάχνετε να δημιουργείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Μην δημιουργείτε κωδικούς που έχουν μια λογική σειρά και σίγουρα μην αναφέρετε το όνομα σας, το τηλεφωνο σας ή την ηλικία σας. Είναι όλα στοιχεία που μπορεί κάποιος να βρει πολύ εύκολα και έτσι να μαντέψει τους κωδικούς σας.
Συμπληρώστε τυχαία νούμερα, γράμματα και σύμβολα και σημειωστε τα κάπου έτσι ώστε να μην τα ξεχάσετε.
Είναι τόσο επικίνδυνα τα πράγματα;
Τα πράγματα το 2024 δεν είναι τόσο επικίνδυνα. Οι περισσότερες ιστοσελίδες είναι ασφαλισμένες και δεν θα επιτρέψουν να σας συμβεί κάποιο κακό. Έχοντας πει αυτό, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε και τα δικά σας μέτρα ασφαλείας και οι συμβουλές που δώσαμε παραπάνω είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάνετε κάτι τέτοιο.