Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

“Πωλειτισμός”: Διαμαρτυρία αρχαιολόγων της Δυτικής Ελλάδας (φωτο)

Στην Πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού, συμμετέχει το τοπικό παράρτημα Δυτικής Ελλάδας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Εργαζόμενοι βρίσκονται έξω από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, διαμαρτυρόμενοι και αντιδρώντας στην εκποίηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από το Υπερταμείο.


Υπενθυμίζεται πως κατόπιν έρευνας που έγινε από το Τμήμα Γεωπληροφορικής του Δήμου Πατρέων, σε τοπικό επίπεδο μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί γύρω στα 150, από τα 225 δημόσια ακίνητα που εκχωρήθηκαν στο «Υπερταμείο», μεταξύ των οποίων:

Το Κάστρο της Πάτρας

Το Αρχαίο Ωδείο

Το Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μπορεί να φαίνεται ανήκουστο και αδιανόητο, παρ’ όλα αυτά όμως ισχύει, αναφέρουν οι αρχαιολόγοι. Με σύνθημα «τα μνημεία δεν έχουν φωνή, εμείς έχουμε», οι αρχαιολόγοι απεργούν την Πέμπτη 11/10/2018 για τη σωτηρία των μνημείων και θα διαδηλώσουν μπροστά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Απεργούμε σε όλη την Ελλάδα, μαζί με όλους τους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ. Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το πέρασμα της στο Υπερταμείο, υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση τους.

Η ανακοίνωση συνεχίζεται ως εξής:

Η ταύτιση της λίστας των ΚΑΕΚ με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α. που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε., και περιλαμβάνονται στην «Εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Κυβερνητικής πολιτικής προς τον Υπουργό Οικονομικών» (ΦΕΚ231/Β/19-6-2018), βάσει του άρθρου 196 παρ. 6 και 209 του Ν.4329/2016 και μεταβιβάζονται με σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ2320/Β/19-6-2018) είναι μια οικτρή πραγματικότητα.

Οι ανακοινώσεις και δηλώσεις προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. περί πρόθεσής τους να εξαιρεθούν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι από την μεταβίβαση είναι προσχηματικές δικαιολογίες.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιμένει ότι η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων και η μόνη λύση είναι:

1) Να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., με νέα Υπουργική Απόφαση ή με Υπουργικές Αποφάσεις, που ρητά θα εξαιρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και ρητά θα αναιρούν τις δύο προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018).

2) Άμεση ταύτιση των σχετικών κωδικών αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), με σύνταξη και δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

3) Έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης ονομαστικής εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων των παραπάνω και του περιβάλλοντος χώρου αυτών ή μέρους των ακινήτων αυτών που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. και οποιαδήποτε συναφή εταιρεία ή οργανισμό στο διηνεκές. Το ίδιο να ισχύσει και για τυχόν άλλα παρόμοια ακίνητα, που θα αποκαλύπτονται ή θα χαρακτηρίζονται στο μέλλον συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα, όπως ορίζει το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button