Ροή Ειδήσεων

Αριστερή Παρέμβαση: «Η απόφαση του Σ.Τ.Ε. για την Καλαμών εμπαίζει τους ελαιοπαραγωγούς»

Ανακοίνωση εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη Αριστερή Παρέμβαση για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.) σχετικά με την ελιά Καλαμών και τη σχετική πρόσφατη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Αριστερή Παρέμβαση «η απόφαση του ΣτΕ όσο και ή ίδια η πολιτική των ΠΟΠ προϊόντων εμπαίζει ξεκάθαρα τους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς αλλά και συνολικά τους ελαιοπαραγωγούς που ειδικά σε αυτή την συγκυρία με την εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής (τιμές καυσίμων, αγροτικών εφοδίων, κοκ) είναι αντιμέτωποι με ολοκληρωτική καταστροφή».


Η ανακοίνωση της παράταξης:

«Η πρόσφατη απόφαση του Δ’ τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 για την ονομασία της Ελιάς «Καλαμών» εξειδικεύει και επικυρώνει το υπάρχον πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με τα προϊόντα «ΠΟΠ» (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και «ΠΓΕ» (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά πως η ενιαία ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική που υπηρετούν πιστά τα αστικά πολιτικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και η θεσμοθέτηση προϊόντων «ΠΟΠ» όχι μόνο δεν λειτουργούν προς όφελος των παραγωγών, της τιμής πώλησης της ελιάς και της συνολικής παραγωγής, αλλά αποτελούν υπόβαθρο για την ανάπτυξη νέων ανταγωνισμών στον αγροτικό τομέα με την ταυτόχρονη συγκέντρωση της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας σε λίγα χέρια καπιταλιστών αλλά και του τσακίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και αφανισμού του εισοδήματός της.

Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουν οι αγρότες της ελιάς εξαιτίας της ευρωπαϊκής πολιτικής. Κατά τα άλλα θα εμπαίζονται για το πως θα λέγεται η ελιά που παράγουν τη στιγμή που δεν θα έχουν τρόπο να την πουλήσουν με αξιοπρεπείς όρους.

Τόσο η απόφαση του ΣΤΕ όσο και ή ίδια η πολιτική των ΠΟΠ προϊόντων εμπαίζει ξεκάθαρα τους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς αλλά και συνολικά τους ελαιοπαραγωγούς που ειδικά σε αυτή την συγκυρία με την εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής (τιμές καυσίμων, αγροτικών εφοδίων, κοκ) είναι αντιμέτωποι με ολοκληρωτική καταστροφή. Καλλιεργούν συστηματικά αυταπάτες όσοι ήλπιζαν ή ελπίζουν ότι με μια διαφορετική απόφαση του ΣΤΕ θα άνοιγε ο δρόμος για να βελτιωθεί το εισόδημα και η θέση του παραγωγού (όπως η περιφερειακή αρχή), τη στιγμή που η τιμή της βρώσιμης ελιάς καλαμών σημειώνει επαναλαμβανόμενα αρνητικά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια (έως και 70 λεπτά/κιλο χονδρική τιμή στην Αιτωλοακαρνανία την περσινή χρονιά), ενώ τα καρτέλ της μεταποίησης και των χονδρέμπορων που συγκεντρώνουν την παραγωγή (90000 τονους το χρόνο) καθορίζουν τις τιμές και έχουν εκτοξεύσει τις πωλήσεις της βρώσιμης ελιάς τα τελευταία χρόνια, παρά τις εξευτελιστικές τιμές που πιάνουν οι παραγωγοί.

Η πρόταση της περιφερειακής αρχής Φαρμάκη με βασική αιχμή την επέκταση της ονομασίας ΠΟΠ «Kalamata Olives» πέραν του νομού Μεσσηνίας (Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) μάταια «ψάχνει λύσεις» στο ίδιο πλαίσιο που δημιούργησε το πρόβλημα. Αποτελεί ένδειξη των βαθιών αντιφάσεων της πολιτικής της ΕΕ, η οποία υπηρετεί τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της εμπορίας στα χέρια μονοπωλίων και οδηγεί σε αδιέξοδο τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Οι αγρότες και οι αγρότισσες, οι μικροκαλλιεργητές της υπαίθρου πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μπροστά στην διαφαινόμενη παγκόσμια αγροτοδιατροφική κρίση αλλά και με το τσάκισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που συντελείται, η συζήτηση για την τις αποφάσεις για τις αποφάσεις του ΣΤΕ φαντάζουν ως «ασπιρίνη στον καρκινοπαθή». Οι άνθρωποι της πόλης και της υπαίθρου που στενάζουν από την πρωτοφανή ακρίβεια, την αντιλαϊκή πολιτικής της κυβέρνησης, την υγειονομική κρίση και την πανδημία να ξεσηκωθούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τσακίζει τις ζωές μας».

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button