Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Άρης Γιαννακάς στο «Δυτικά eπιχειρείν»: «Πρόθεση του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων να είμαστε στα τοπικά δρώμενα»

«Οι ακαδημαϊκοί ζητούν υποδομές και εξοπλισμό, αν υπάρχει ο εξοπλισμός θα βρούμε μόνοι μας την χρηματοδότηση».

Ο Άρης Γιαννακάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν 2021» μίλησε σχετικά με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Το νεοσύστατο Τμήμα προέκυψε από τις τελευταίες αλλαγές στο ακαδημαϊκό πεδίο το 2019. Ανήκει στην νεοϊδρυθείσα Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.


Ο κ. Γιαννακάς μίλησε συγκεκριμένα για τις κύριες ερευνητικές του δραστηριότητες, τις οποίες ανέπτυξε και οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα.

Ξεκίνησε με μία σύντομη ιστορική αναδρομή από το 2019 έως σήμερα: Τον Ιούνιο του 2019 εκδόθηκε το ΦΕΚ ίδρυσης και της Γεωπονικής Σχολής και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και ακολούθησε η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, τρεις μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο πρώτος προϋπολογισμός συντάχθηκε το Φεβρουάριο του 2020. Το Σεπτέμβριο του 2020 εκδόθηκε το ΦΕΚ των δύο πρώτων μελών ΔΕΠ, τα οποία μετακινήθηκαν από όμορα τμήματα του Αγρινίου. Τον Ιανουάριο ακολούθησε το ΦΕΚ του πρώτου εκλεγμένου μέλους ΔΕΠ, τρίτου κατά συνολική σειρά και μέχρι τα Χριστούγεννα του 2021 οι άνθρωποι του τμήματος ευελπιστούν να γίνουν έξι, με τους διορισμούς άλλων τριών μελών, τα οποία έχουν εκλεγεί.

Με βάση τις αλλαγές που προβλέπονται στον ακαδημαϊκό χάρτη πιθανότερο είναι το νέο έτος να γίνουν περισσότεροι με 18-19 μέλη ΔΕΠ.

«Μέσα σε τρία μόλις χρόνια έχουμε κατορθώσει να είμαστε ένα τμήμα που μπορεί να ανταπεξέλθει στις τακτικές ανάγκες και έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα. Αυτό οφείλεται και στην διοίκηση του πανεπιστημίου Πατρών αλλά και σίγουρα στις άοκνες και πέραν των καθηκόντων πολλές φορές προσπάθειες όλων μας» επισήμανε ο κ. Γιαννακάς.

Ακόμη, παρουσίασε φωτογραφίες από το επονομαζόμενο campus του Αγρινίου και από τα εργαστήρια χημείας και Βιολογίας, όπου επιτελείται το εκπαιδευτικό σκέλος, στα δύο κτίρια που βρίσκονται στην οδό Σεφέρη.

«Η επιστήμη της τεχνολογίας τροφίμων εδράζεται στο κέντρο βασικών ερευνητικών κατευθύνσεων, όπως είναι η διατροφή και η διαιτολόγια η πιστοποίηση τροφίμων. Η συσκευασία τροφίμων η ασφάλεια τροφίμων το μάρκετινγκ, η διοίκηση επιχειρήσεων και η βιοτεχνολογία τροφίμων», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε υπάρχει φιλοδοξία σε δύο χρόνια από τώρα να δοθούν στην τοπική κοινωνία πτυχιούχοι τεχνολόγοι γεωπόνοι τροφίμων οι οποίοι θα έχουν καταρτιστεί καλά σε όλα αυτά τα επίπεδα, γεγονός που αποτελεί βασική στοχοθεσία του τμήματος.

Αναφέρθηκε ακόμη σε μία παράδοση/κουλτούρα η οποία έχει αναπτυχθεί στο Αγρίνιο από όμορα εργαστήρια από τμήματα τα οποία δυστυχώς κλείνουν αυτή τη στιγμή.

«Η συσκευασία τροφίμων είναι κάτι το οποίο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο Αγρίνιο», συμπλήρωσε και έδειξε τις κυριότερες σημαντικότερες ερευνητικές κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν άμεσα με το Δυτικά Επιχειρείν.

Για την αυθεντικότητα των τροφίμων ανέφερε:

«Αυτό για το οποίο γίνεται πολύς λόγος στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και συζητήθηκε στο συνέδριο είναι όρος που ονομάζουμε πιστοποίηση της αυθεντικότητας των τροφίμων.

Η πιστοποίηση και αυθεντικότητα τροφίμων μπορεί να περιλαμβάνει την προέλευση, γεωγραφική ή γενετική μέθοδο παραγωγής, συμβατική βιολογική ή παραδοσιακή διαδικασία και τρίτον  τεχνολογία επεξεργασίας, ακτινοβόληση, κατάψυξη θέρμανση μικροκύματα.

Υπάρχουν προϊόντα που έχουμε βοηθήσει στην πιστοποίηση τους, όπως είναι η αφρίνα Μεσολογγίου και η αθερίνα Τριχωνίδος».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της κυκλικής οικονομίας δηλαδή, όπως εξήγησε «περνάμε πλέον από το μοντέλο παράγω-καταναλώνω-πετώ στο κυκλικό μοντέλο παράγω-καταναλώνω-επαναχρησιμοποιώ».

Όπως ανέλυσε:

Αυτό το κομμάτι μέσω και της κλιματικής αλλαγής έχει έντονο αποτύπωμα σε αυτό που ονομάζουμε τεχνολογία τροφίμων. Το πιο trend αφορά στην κυκλική οικονομία και τεχνολογία τροφίμων είναι τα λειτουργικά τρόφιμα. Πρόκειται για τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνονται και περιέχουν κάτι που προάγει την υγεία.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυκλική οικονομία και η χημική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει με απομόνωση φυτοχημικών ενώσεων μία μεγάλη ποικιλία ενώσεων που παράγονται από φυτά και συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας.

Στην απομόνωση των φυτοχημικών από υποπροϊόντα βιομηχανιών τροφίμων και υποπροϊόντων μεταποίησης τροφίμων με σκοπό την μικρό νάνο-ενθυλάκωση τους σε λειτουργικά τρόφιμα.

Για την ενεργή συσκευασία:

Ένα κομμάτι το οποίο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο Αγρίνιο, στο οποίο έχουμε αρκετή τεχνογνωσία, κι εγώ και η ερευνητική μου ομάδα, είναι αυτό που ονομάζουμε «ενεργή συσκευασία». Συσκευασίες οι οποίες δεν προστατεύουν απλά το τρόφιμο αλλά αυξάνουν το προσδόκιμο χρόνο ζωής. Αυτό εμείς προσπαθούμε και το επιτυγχάνουμε πολύ καλά έως τώρα με τη χρήση φυσικών βιοδραστικών ενώσεων, με αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ουσιαστικά προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα χημικά με φυσικά χημικά και έχουμε επίσης στον τομέα αυτό ξεκινήσει την αντικατάσταση των συμβατικών πλαστικών από φυσικά διαθέσιμα βιοπολυμερη. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε και τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, την οποία προσπαθούμε να αναπτύξουμε. Ακόμη έχουμε αναπτύξει καινοτόμες βιοδραστικές συσκευασίες τροφίμων και ενεργών επικαλύψεων.

Για χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων:

Όλη αυτή η τεχνογνωσία και διάθεση από μέρους μας να βοηθήσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, οι τρόποι σύμπραξης που μπορεί αυτό να γίνει, είναι μικρά προγράμματα από πλευράς μπάτζετ μέσω του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών. Με αυτό το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών πολύ απλά κάποιος μπορεί με ένα μικρό ποσό να χρηματοδοτήσει μία έρευνα, στην οποία εμείς θα δώσουμε λύση. Ένα θέμα το οποίο απασχολεί για παράδειγμα τη βιομηχανία του, εμείς μπορούμε να συνδράμουμε και να χρηματοδοτηθεί η έρευνα αυτή μέσω του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΕΛΚΕ, αλλά φυσικά και μεγαλύτερες δράσεις, οι οποίες αναμένονται. Η δράση του «δημιουργώ-ερευνώ-καινοτομώ» θα προκηρυχθεί το 2022 καθώς και άλλα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για την ανάπτυξη του τμήματος:

Πρόθεση μας είναι να είμαστε μέσα στα δρώμενα και να προσπαθούμε να κάνουμε αυτό το οποίο είναι και υποχρέωση κάθε πανεπιστημιακού δασκάλου: να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του και αυτές θα προχωρούν μέσα από τις τοπικές επιχειρήσεις. Έτσι θα αναπτυσσόμαστε.

Οι ακαδημαϊκοί αυτό που διεκδικούν είναι υποδομές και ο εξοπλισμός. Αν έχουμε τον εξοπλισμό μπορούμε να βρούμε μόνοι μας τη χρηματοδότηση με τις γνώσεις που έχουμε. Θα παρακαλούσα να διαβαστεί το αίτημα για υποδομές και εξοπλισμό στο νέο τμήμα τεχνολογίας τροφίμων.

Δείτε το απόσπασμα στο 5:31:00 του βίντεο:

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button