sliderΑγρότεςΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Εκτός η Αιτωλοακαρνανία από τα μεγάλα αρδευτικά έργα-φταίει κανείς;

Χθες Τετάρτη ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων έργων, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης της δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων – έργα άνω των 2,2 εκατ. ευρώ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.

Πρόκειται για μια πρόσκληση που περιλαμβάνει, λόγω των προβλεπόμενων προϋπολογισμών, μεγάλα αρδευτικά έργα, με προβλεπόμενες πιστώσεις 180 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και πιστώσεις υπερδέσμευσης.

Θα περίμενε κανείς πως σε αυτήν την πρόσκληση, η Αιτωλοακαρνανία θα είχε την “τιμητική” της . Κι όμως, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν και την γνωστή κατάσταση στο απαρχαιωμένο αρδευτικό δίκτυο, από το μεγάλο αυτό πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται ούτε μια δράση για την Αιτωλοακαρνανία.

Ορισμένα blog του Αγρινίου, για ευνόητους λόγους την προεκλογική περίοδο, άσκησαν κριτική για την απουσία της Αιτωλοακαρνανίας, με την Αντιπεριφέρεια να απαντά πως δικαιούχοι του προγράμματος ήταν το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και το υπουργείο Υποδομών, “δείχνοντας” εκεί ως προς τις ευθύνες.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται τώρα, από την λίστα των έργων δεν περιλαμβάνεται ούτε η πρόταση που προώθησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για το αρδευτικό της Αμβρακίας, ύψους 17 εκατ. ευρώ. Η πρόταση, σύμφωνα με πηγές, είχε προωθηθεί στο υπουργείο Υποδομών, που φέρεται όμως να την κατέθεσε… εκπρόθεσμα!

Είναι ολοφάνερο πάντως πως η Αιτωλοακαρνανία έχασε μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες που μπορεί έχει για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού της δικτύου και απαιτείται να δοθούν απαντήσεις. Εάν πχ δεν υπήρξε σωστή συνεννόηση ή προεργασία μεταξύ τοπικών φορέων αυτοδιοίκησης, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, συνεταιρισμών, υπουργείων κλπ.

Η απουσία από την δράση αυτή του ΠΑΑ είναι απλά, ασυγχώρητη…

Σύμφωνα με τον πίνακα των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης που εκδόθηκε τη Δευτέρα, 10-06-2019, σε σύνολο 45 προτάσεων έργων που υποβλήθηκαν (προϋπολογισμού ύψους 680 εκ. € περίπου), οι 31 προτάσεις, ύψους προϋπολογισμού 448,2 εκ. €, έτυχαν θετικής αξιολόγησης.

O προϋπολογισμός των παραδεκτών προτάσεων πρόκειται να καλυφθεί από τις πιστώσεις της πρόσκλησης (ύψους 180 εκ. €), καθώς και από πιστώσεις υπερδέσμευσης η οποία εγκρίθηκε με τη με αριθ. 57081/29-05-2019 (ΦΕΚ 2048/04-06-2019, τ. Β΄) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Τα σχετικά έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν, καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και αφορούν βελτίωση αρδευτικών υποδομών, υποδομές για την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών. Μέσω των έργων αυτών επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών ύδατος, η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.

Παράλληλα με τα ανωτέρω, έχουν εκδοθεί από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειών και βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες προσκλήσεις στις Περιφέρειες της Χώρας, ύψους 108 εκ. €, για την επιλογή και υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων προϋπολογισμού έως 2,2 εκ. €.

Για την πρόσκληση αυτή, η Αντιπεριφέρεια Αιτωλοακαρνανίας, κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:

1. Βελτίωση τμημάτων δικτύου, αντλιοστασίων Α3 & Α4, της ζώνης 8 του αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Κατοχής, με αιτούμενο ποσό 1.600.000 ευρώ.

2. Βελτίωση τμημάτων δικτύου, αντλιοστασίων Α2/ζώνης (9Α) & Α2/ζώνης (9Β+9Γ) αρδευτικού έργου Τ.Ο.Ε.Β Νεοχωρίου, με αιτούμενο ποσό 2.200.000 ευρώ.

3. Βελτίωση τμημάτων δικτύου, αντλιοστασίων Λ1 & Λ4 κτήματος Λεσινίου του αρδευτικού έργου Τ.Ο.Ε.Β Λεσινίου, με αιτούμενο ποσό 2.200.000,00€.

4. Αντικατάσταση Αγωγών & Εκσυγχρονισμός του Αρδευτικού Δικτύου του Τ.Ο.Ε.Β. Μεσολογγίου με εγκατάσταση Σύγχρονου Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού, με αιτούμενο ποσό 1.987.091,87 ευρώ.


Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close