ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Καμία συζήτηση με την Τουρκία όσο υπάρχει η «Γαλάζια Πατρίδα»

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς αστερίσκους και περιστροφές από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τις οποιες προσδοκίες καλλιεργούνται από ορισμένους για δήθεν ουσιαστικό διάλογο.

«Εμείς δεν είμαστε για να κάνουμε τον πόλεμο. Εμείς είμαστε για να αποτρέψουμε τον πόλεμο. Συνεπώς οι όποιες δαπάνες γίνονται για την άμυνα είναι για να αποτρέψουμε τους αντιπάλους να μπορέσουν να επιβάλλουν την θέση τους σε εμάς» ανέφερε ο Αρχηγός μιλώντας στο Οικονομικό Φόρους των Δελφών για να προσθέσει αμέσως μετά «Υπάρχει αιτία για την οποία η Ελλάδα κάνει αυτές τις δαπάνες. Κι η αιτία δεν είναι άλλη από τον αναθεωρητισμό της γείτονος, ο οποίος προϊόντος του χρόνου συνεχώς μεγαλώνει και βρίσκει και άλλα σενάρια, αναφέρομαι στο ευφάνταστο σενάριο της «Γαλάζιας Πατρίδας» το οποίο αποτελεί το δισκοπότηρο, αποτελεί νέο αφήγημα στο οποίο έχει συγκεντρώσει την υψηλή της στρατηγική η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως αυτά τα πράγματα δεν συνάδουν ούτε με το Διεθνές Δίκαιο ούτε με κάτι άλλο με το οποίο να συζητήσει όντως τόσο σοβαρά τέτοιες απαιτήσεις».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε ότι ο ρόλος της Ελλάδας ιστορικά και γεωγραφικά καθορίζει την αξία της, ωστόσο μίλησε για έντονες αλληλεπιδράσεις στην περιοχή, η οποία διαρκώς μεταλλάσσεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αστάθεια σε αυτήν.

Τόνισε ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, καθώς οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές, υπενθυμίζοντας την περσινή κρίση στον Έβρο, τις προκλήσεις στον αέρα και το θέμα με το Ορούτς Ρέις, γεγονότα στα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα Σώματα Ασφαλείας ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά. «Ηταν μια περίοδος στην οποία θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ατύχημα. Ένα ατύχημα δεν ξέρει ποτέ κανείς που θα οδηγήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα χρόνια που πέρασαν δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε είναι ικανό να εξασφαλίσει την ακεραιότητα της χώρας. Ο κ. Φλώρος συνέχισε λέγοντας ότι για να χτίσεις συνθήκες αποτροπής είναι χρήσιμες οι συνέργειες και οι συμμαχίες με άλλα κράτη, όπως αυτές που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία και άλλες, αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

«Η Ελλάδα με αυτά που έχει τώρα μπορεί απολύτως να αντιμετωπίσει την απειλή» τόνισε ο Αρχηγός ενώ ερωτηθείς για το ρόλο του ΝΑΤΟ, σημείωσε: «Έχουμε συμμετοχή ισότιμη με τα άλλα κράτη, δεν περιμένουμε βοήθεια από κανέναν, αλλά εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας περιμένουμε την ανάλογη βοήθεια. Εκεί μπορούμε να διατυπώνουμε τις απόψεις μας».

Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα και τη μεθοδολογία να δουν που θέλουν να πάνε. Οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων αναπτύσσονται ισομερώς. Σημαντικός παράγοντας είναι και η Ανάλυση Ρίσκου».

Από την πλευρά του, ο Ναύαρχος ε.α. πρώην Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σκιαγράφησε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει πολιτική, αλλά τακτική. Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε αναμονή της συνάντησης Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο και ότι είναι θέμα χρόνου να τα βρουν ΗΠΑ με Τουρκία. «Διερευνητικές, Κυπριακό και τα ζητήματα με Τουρκία πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς ωστόσο να περιμένουμε πολλά αποτελέσματα. Ο ρόλος των ΕΔ είναι “κλειδί”. Η Τουρκία μονίμως θα είναι ένα θέμα και μια “απειλή”. Δαπανά πολλά χρήματα στα θέματα της Άμυνας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στα εξοπλιστικά, μιλώντας για ένα «δεκαετές κενό».

«Τα προγράμματα είχαν “παγώσει”, ανέφερε, Φαίνεται τώρα ότι υπάρχει μια δραστηριότητα, με την εκκίνηση της υπόθεσης των Rafale. Οι δυνατότητες δεν μετριούνται με τα νούμερα μόνον. Όταν μιλάμε για Ένοπλες Δυνάμεις και θέματα Εξωτερικών πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί μας ακούν και αλλού. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ καλή στην Ελλάδα και η αντιπολίτευση βοηθά στις βασικές αποφάσεις. Χρειάζεται όμως και μια στρατηγική, και γι’ αυτήν απαιτείται μια ομοφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων» πρόσθεσε σχετικά ο κ. Αποστολάκης.

Ερωτηθείς για την απόκτηση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε ότι ο λόγος που δεν έχουμε, σαν χώρα, στο επίπεδο που θα θέλαμε, είναι γιατί δεν υπήρχε ποτέ από τις κυβερνήσεις στρατηγική για ρηξικέλευθες αποφάσεις.

Ο εν αποστρατεία Στρατηγός του Πυροβολικού, πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Μιχαήλ Κωσταράκος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για να αντιμετωπίσεις κάποιον, πρέπει να τον ξέρεις σε βάθος, να ξέρεις την απειλή. Όλη η ουσία βρίσκεται στο να καταλάβουμε τι γίνεται».

«Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τις βασικές τις δυνατότητες, που είναι τα τρία “M”: migration – military – mosques. Η “γαλάζια πατρίδα” είναι η επιστροφή των Τούρκων στους χώρους που θεωρούν ότι τους ανήκουν. Η αποτροπή αποτελεί την καλύτερη εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας» σημείωσε. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίζεται στην εθνική ομοψυχία, στη διπλωματική δραστηριότητα, στη σύμπραξη με άλλα κράτη, στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις ώστε αποφύγει να υποτιμηθεί.​

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button