ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αρχές Απριλίου τα self test: Ποιοι θα το κάνουν υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα – Όλη η διαδικασία

«Κλειδί» για το άνοιγμα της αγοράς και των δραστηριοτήτων

Στις Αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των self test στην Ελλάδα, ενώ ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, πως ορισμένες κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά.

Η διαδικασία των self test θεωρείται αναγκαία και απαραίτητη από την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και των δραστηριοτήτων.

Ο υφυπουργός Υγείας έκανε γνωστό πως τα self test θα έρθουν να πλαισιώσουν τους εμβολιασμούς, αλλά και τα rapid test.

Σημειώνεται πως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test και είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ απλά στη χρήση και με απλές οδηγίες χρήσης.

Αρχές Απριλίου στα φαρμακεία

Η διάθεση των self test θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα σε κάθε πολίτη για διάστημα δύο μηνών.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, εξετάζεται τις πρώτες ημέρες το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών.

Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, τότε θα γίνεται δωρεάν rapid test σε δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Ποιοι θα το κάνουν υποχρεωτικά

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει προκειμένου τα self test να είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, υποχρεωτικό θα είναι το τεστ και για τους εργαζόμενους σε τουρισμό, λιανεμπόριο, εστίαση, ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, μεταποίηση και διαστήρια.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες με την αμοιβή των 2€ ανά δειγματοληψία.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον αμκα τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Προσοχή. Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button