sliderΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Αραχωβίτης από Αγρίνιο: “Βρισκόμαστε στην καρδιά του πιο παραγωγικού νομού της χώρας” (video-φωτο)

Στο Αγρίνιο βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος μίλησε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ο κ. Αραχωβίτης εξήρε το έργο της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με την αγροτική πολιτική που έχει ακολουθηθεί από το 2015 και έπειτα, ενώ αναφέρθηκε και στην Αιτωλοακαρνανία την οποία χαρακτήρισε ως τον πιο παραγωγικό νομό της χώρας.

Ειδικότερα για την εκδήλωση, αρχικά τον λόγο πήρε ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Απόστολο Κατσιφάρα, Παναγιώτης Μανδέλος. Αναφέρθηκε στην διαφωνία που είχαν πρόσφατα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σπήλιο Λιβανό, αφήνοντας αιχμές σε βάρος του υποψήφιου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και διαψεύδοντας τα όσα ισχυρίστηκε περί συμφωνίας την οποία υπέγραψαν Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλήττει τα δικαιώματα αγροτών και στην Αιτωλοακαρνανία.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος. Στην ομιλία του τόνισε ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ίσως ο μεγαλύτερος αγροτικός νομός της χώρας και προλογίζοντας τον κ. Αραχωβίτη ανέφερε ότι επειδή και αυτός είναι από αγροτικό νομό (Λακωνία) γνωρίζει και είναι κοντά στα προβλήματα των αγροτών. Επίσης ανέφερε ότι η Αιτωλοακαρνανία είχε ταρακουνηθεί και πριν την κρίση και είχε υποστεί αναδιάρθρωση καλλιεργειών, κάνοντας ειδική αναφορά στον καπνό.

Αμέσως μετά μίλησε η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, η οποία επίσης αναφέρθηκε στις καταγγελίες αναφορικά με υπογραφές Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε συμφωνία που πλήττει τα συμφέροντα αγροτών. Χαρακτήρισε τις εν λόγω καταγγελίες ως “fake news” από την Νέα Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι πράγματι έχει κατατεθεί μία τέτοια τροπολογία αλλά δεν έχει υπογραφτεί από Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν την κεντρική ομιλία του κ. Αραχωβίτη, χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου, Σταύρος Καμμένος και τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να βελτιωθούν οι αγροτικοί δρόμοι στην Αιτωλοακαρνανία και να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ΤΟΕΒ.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη. Διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Στην καρδιά του πιο παραγωγικού νομού της χώρας»

«Βρισκόμαστε στην καρδιά του πιο παραγωγικού νομού της χώρας, που έχει όλους τους τομείς. Τι είναι όμως αυτό που λείπει; Λείπει μία κατεύθυνση.

Μιας και το θέμα είναι η ΚΑΠ να θυμηθούμε ότι από τη χώρα πέρασαν πάρα πολλά χρήματα από τον πρωτογενή τομέα που δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε. Η χώρα θα έπρεπε να έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα».

Για το μοντέλο αγροτικής πολιτικής που ακολούθησε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια και την οικονομική κρίση:

«Η χώρα ακολούθησε ένα μοντέλο που φούσκωσε και έφτασε στην χρεοκοπία. Η χώρα χρεοκόπησε το 2010. Τα μνημόνια δεν ήρθαν μόνα τους.

Είχαμε παιδιά που λιποθυμούσαν στα σχόλια και απώλεια του 1/4  του εθνικού μας πλούτου».

«Πρώτο μας μέλημα το 2015 ήταν να προστατέψουμε τις επιδοτήσεις»

«Ήμασταν μια άκρη της Ευρώπης. Τώρα είμαστε το κέντρο των Βαλκανίων.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν προετοιμάσαμε τις υποδομές μας. Είτε ήταν αντιπλημμυρικά είτε έργα άρδευσης κλπ.

Το πρώτο μας μέλημα ήταν η προστασία των παραγωγών των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων.

Πρώτη μας δουλειά το 2015 ήταν να προστατέψουμε τις επιδοτήσεις που τότε ήταν στην φορολογητέα ύλη.

Δημιουργήσαμε τριών ειδών αφορολόγητα και το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών προστατεύθηκε».

«Μόνο με συνεταιρισμούς θα διατηρήσουμε τη γεωργία ως έναν μεγάλο εργοδότη»

«Η χώρα μας έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Ο κλήρος της είναι μικρός και μικροτεμαχισμένος. Η ποικιλομορφία είναι ο πλούτος μας και οι μικρές εκμεταλλεύσεις.

Η επιδότηση ανά στρέμμα είναι το λάθος κριτήριο. Η γεωργία είναι ένας μεγάλος εργοδότης και απασχολεί πολύ κόσμο και αυτό θέλουμε να το διατηρήσουμε.

Ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι οι συνεταιρισμοί. Είναι ο μόνος τρόπος. Δίνουμε κίνητρα για συμμετοχή στους αγροτικούς συνεταιρισμούς».

Σημειώνεται ότι πριν την εκδήλωση προηγήθηκε συνάντηση του κ. Αραχωβίτη με την διοίκηση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, όπου και βραβεύθηκε από τον Πρόεδρό του, Παναγιώτη Τσιχριτζή.

Σε λίγο βίντεο από την βράβευση, τους χαιρετισμούς και την κεντρική ομιλία του κ. Αραχωβίτη…

Δείτε φωτογραφίες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button