ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Αραμπατζή για τιμές ελιάς: “Να οργανωθούν οι αγρότες, τις τιμές καθορίζει η αγορά”

Οι τιμές των επιτραπέζιων ελιών διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, τους κανόνες ανταγωνισμού και την ποιοτική κατηγορία τους, λέει η υφυπουργός.

Απαντώντας, σε ερωτήσεις που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Δ. Κωνσταντόπουλος, Α. Πάνας και Γ. Βαρεμένος τονίζει ωστόσο ότι, «για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των ελαιοπαραγωγών, ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους παραγωγούς του πρωτογενούς αγροτικού τομέα, ήτοι η δυνατότητα δημιουργίας με ιδία πρωτοβουλία ισχυρών Οργανώσεων Παραγωγών, μέσω των οποίων πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, συλλογικά η διαπραγμάτευση των τιμών των προϊόντων. Προς αυτήν την κατεύθυνση σαφώς συμβάλλει και η δημιουργία Συνεταιρισμών».


Επιπρόσθετα, συνεχίζει στην γραπτή της απάντηση που φέρνει στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, η υφυπουργός, «αναφορικά με το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» των βρώσιμων ελιών Καλαμάτας, σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο στοχευμένων ελέγχων του ΕΦΕΤ, μετά από καταγγελίες/αναφορές, μέσω της διερεύνησης των οποίων επιχειρείται η προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών και η αποτροπή και η αντιμετώπιση φαινομένων παραπλανητικής επισήμανσης.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι, όπως τονίζεται και στο από 22 Νοεμβρίου 2019 Δελτίο Τύπου της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων είναι διακηρυγμένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης με εργαλεία την εντατικοποίηση και τη δημοσιοποίηση των ελέγχων, την αυστηριοποίηση του κυρωτικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στους παραβάτες και ειδικά στους παραβάτες οι οποίοι ελληνοποιούν προϊόντα, παραβιάζοντας το πλαίσιο που διέπει τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Επιπλέον, στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τέθηκε και το θέμα της απάτης στα τρόφιμα και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα διασυνοριακής συνεργασίας των Αρχών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν εγκλήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα και των οποίων η εγκληματική δράση υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.

Στο ανωτέρω Συμβούλιο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της επισήμανσης (labelling) των προϊόντων και στην ανάγκη αναγραφής της προέλευσης στα τρόφιμα, καθώς αυτή συνδέεται με την απαίτηση των καταναλωτών για ακριβέστερη πληροφόρηση, αλλά και με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας σειράς ευρωπαϊκών προϊόντων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών.

Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή των γεωγραφικών ενδείξεων προελεύσεως στα τρόφιμα και παρακίνησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και με τις αντίστοιχες ΔΑΟΚ σε όλη την Επικράτεια, καταβάλλοντας συνεχείς προσπάθειες, ώστε να τηρείται η νομιμότητα και να διασφαλίζεται το συμφέρον όλων των νόμιμων συναλλασσόμενων και των παραγωγών».

Σημειώνεται όπως κατ’ επανάληψη έχει σημειώσει ο ΑγροΤύπος, ότι οι τιμές παραγωγού φέτος στην Καλαμών υφίστανται μεγάλες πιέσεις, έχοντας γράψει πολύ μεγάλες απώλειες από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και αγοράζονταν από τον παραγωγό (από κάδες) ακόμα και στα 2,50 ευρώ το κιλό (τα 200 κομμάτια), ενώ στο ξεκίνημα της νέας σαιζόν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο κυμαίνονταν στα 1-1,20 ευρώ το κιλό, τιμές που ισχύουν στις περισσότερες των περιπτώσεων και σήμερα.

Δείτε την απάντηση πατώντας εδώ

Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button