ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Αραμπατζή: Δεν υπάρχουν στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών για Καλαμών, 3 Μάρτη στο ΣτΕ το ΠΟΠ

Βολές της υφυπουργού κατά Αποστόλου-Κόκκαλη για την απόφαση που αφορά την Ελιά Καλαμάτας.

 

«Για τις ελιές υπάρχουν διάφοροι κωδικοί που αφορούν για παράδειγμα σε ελιές νωπές, ελιές κατεψυγμένες, παρασκευασμένες ελιές με ή χωρίς με ξύδι κτλ. Δεν υπάρχει ξεχωριστός κωδικός στη συνδυασμένη ονοματολογία που να αφορά αποκλειστικά στις ελιές ποικιλίας Καλαμών και ως εκ τούτου δεν υφίστανται επίσημα στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το εν λόγω προϊόν».

Αυτό απάντησε γραπτώς στην Βουλή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε ελληνοποιήσεις του προϊόντος.


Σε σχέση με τους ελέγχους για πιθανές ελληνοποιήσεις, η υφυπουργός, γνωστοποίησε ότι μέσα στο 2019 ελέγχθηκαν 15 επιχειρήσεις επιτραπέζιας ελιάς που φέρουν το Ελληνικό σήμα και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις…

Για το συνώνυμο της ποικιλίας

Ως προς δε το ζήτημα της ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας», η κα Αραμπατζή τόνισε ότι, «όπως είναι γνωστό, είναι καταχωρισμένη ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996. Η ονομασία αναφέρεται στις επιτραπέζιες ελιές που παράγονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή από την ποικιλία «Καλαμών». Η δε απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, ένταξης στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της «Ελιάς Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε, δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς. Οι ονομασίες των ποικιλιών και τα συνώνυμά τους, για φυτά όπως οι ελιές, είναι καταγεγραμμένα στο μητρώο ποικιλιών Frumatis της ΕΕ, στο οποίο η Ελλάδα έχει καταχωρίσει τον όρο «Καλαμάτα» ως συνώνυμο του όρου «Καλαμών».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες που απορρέουν από την Οδηγία 2014/97/ΕΕ, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2017, τα κράτη μέλη οφείλουν να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συντομότερο δυνατό, για τυχόν μεταβολές στα μητρώα ποικιλιών, ενώ στη συνέχεια επικαιροποιούνται οι πληροφορίες του Frumatis. Το Frumatis (Fruit Reproductive Material Information System), αποτελεί Πληροφοριακό σύστημα της ΕΕ, σχετικά με το αναπαραγωγικό υλικό οπωροφόρων.

Το σωματείο «Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (Σ.Υ.Μ.Ε.ΠΟΠ) με την ασκηθείσα με αριθμό κατάθεσης Ε1301/2018 αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει ζητήσει να ακυρωθεί η αριθ. 331/20735/07.02.2018 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3401/144590/22-12-2016 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Αντικατάσταση της υπ’αριθμ. 3247/137259/6-12-2016 απόφασης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μητρώο ποικιλιών, σύμφωνα με το άρθρο 4 της αρ. – 6 – 2955/120333/26-10-2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄3603)» (Β΄4460)” (Β΄ 648/26.02.2018). Ως δικάσιμος για τη συζήτηση της εν λόγω υπόθεσης από το ΣτΕ ορίσθηκε η 3η Μαρτίου 2020.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η νέα ηγεσία ακολουθεί και εφαρμόζει τις ρυθμίσεις της ΕΕ, σχετικά με τον τρόπο χρήσης των όρων και με γνώμονα ότι η ονομασία της ποικιλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) ότι το προϊόν προέρχεται από την εν λόγω ποικιλία, β) ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές, γ) ότι η χρήση δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και δ) ότι η χρήση δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη της ΠΟΠ».

Για τους ελέγχους

Ως προς δε το ειδικότερο μείζον ζήτημα των ελληνοποιήσεων, σημείωσε η κα Αραμπατζή, «μεταξύ άλλων και των ελιών ποικιλίας Καλαμών, σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ ελέγχει τις επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση για τη χρήση του Ελληνικού σήματος στα προϊόντα που παράγουν και διακινούν προκειμένου να διαπιστώσει την ελληνική προέλευση της πρώτης ύλης. Ο Οργανισμός εφαρμόζει τις εκάστοτε διατάξεις, όπως κάθε φορά ισχύουν, έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των ελέγχων και του συστήματος πιστοποίησης, με στόχο την προστασία των συμφερόντων των παραγωγών, την εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο προϊόν, την αποφυγή φαινομένων παραπλάνησής τους, την αποφυγή του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, καθώς και άλλων παράνομων πρακτικών.

Ειδικότερα, από τους ελέγχους που πραγματοποίησε εντός του 2019, αλλά και από ελέγχους των προηγούμενων ετών δεν διαπιστώθηκε ελληνοποίηση εισαγόμενων επιτραπέζιων ελιών από τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση για τη χρήση του Ελληνικού σήματος.

Για την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και την αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων παραπλανητικής επισήμανσης που αφορούν ελληνοποιήσεις βρώσιμων ελιών, ο ΕΦΕΤ διενεργεί στοχευμένους ελέγχους βάσει καταγγελιών/αναφορών. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας (εισαγωγές και εξαγωγές) συλλέγονται, επεξεργάζονται και ανακοινώνονται με αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Όλα τα προϊόντα παρακολουθούνται, σύμφωνα με εκτελεστικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς την εμπορική τους ροή, βάσει κωδικών της συνδυασμένης ονοματολογίας προϊόντων-εμπορευμάτων της Ε.Ε. (CN=Combined Nomenclature).

Για τις ελιές υπάρχουν διάφοροι κωδικοί που αφορούν για παράδειγμα σε ελιές νωπές, ελιές κατεψυγμένες, παρασκευασμένες ελιές με ή χωρίς με ξύδι κτλ. Δεν υπάρχει ξεχωριστός κωδικός στη συνδυασμένη ονοματολογία που να αφορά αποκλειστικά στις ελιές ποικιλίας καλαμών και ως εκ τούτου δεν υφίστανται επίσημα στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το εν λόγω προϊόν.

Δεν διαπιστώθηκαν ελληνοποιήσεις, υποστηρίζει η υφυπουργός

Δυστυχώς με ευθύνη της απελθούσας Κυβέρνησης, υπήρξαν λιγότεροι έλεγχοι σε όλα τα εμβληματικά προϊόντα μας. Όπως τονίζεται και στο από 22 Νοεμβρίου 2019 Δελτίο Τύπου της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων είναι διακηρυγμένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης με εργαλεία την εντατικοποίηση και τη δημοσιοποίηση των ελέγχων, την αυστηριοποίηση του κυρωτικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στους παραβάτες και ειδικά στους παραβάτες οι οποίοι ελληνοποιούν προϊόντα, παραβιάζοντας το πλαίσιο που διέπει τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Για τους παραβάτες αυτούς στόχευση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να επιβάλλονται κυρώσεις για τρία έως τέσσερα αδικήματα αντί του ενός και συγκεκριμένα για παραβίαση του ΠΟΠ, αθέμιτο ανταγωνισμό, παραπλάνηση του καταναλωτή και ενδεχομένως νοθεία. Περαιτέρω, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανέλαβε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης του ΕΛΓΟ – Δήμητρα τον Νοέμβριο, τη στόχευσή του να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων και νοθείας των αγροτικών προϊόντων, μέσω της δημιουργίας ενός αυστηρότερου κυρωτικού πλαισίου. Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε περιπτώσεις παραβατικότητας θα επιβάλλονται κυρώσεις για τρία έως τέσσερα αδικήματα αντί του ενός και συγκεκριμένα για παραβίαση του ΠΟΠ, αθέμιτο ανταγωνισμό, παραπλάνηση του καταναλωτή και ενδεχομένως νοθεία.

Αποτελεί, πράγματι, σαφής βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ οι διενεργούμενοι έλεγχοι -ιδίως- στους συνοριακούς σταθμούς να ενταντικοποιηθούν, να γίνουν στοχευμένοι και συνδυασμένοι. Η δε νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ πρόκειται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, το άμεσο επόμενο διάστημα δρομολογείται: -η θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των διανεργούμενων ελέγχων, την άρση των αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων μεταξύ των ελεγκτικών αρχών και την αυτσηροποίηση των επαπειλούμενων κυρώσεων και διοικητικών μέτρων στους παραβάτες, ειδικά δε στους παραβάτες οι οποίοι ελληνοποιούν προϊόντα παραβιάζοντας το πλαίσιο που διέπει τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), -η διάθεση του συνόλου των τελών που εισπράττει ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αποκλειστικά για τη διενέργεια ελέγχων, η ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων στον ιστότοπο του οργανισμού, – η ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων σε μια πλατφόρμα, η οποία να είναι διασυνδεδεμένη με το taxisnet προκειμένου να διασταυρώνονται τα δηλωθέντα και να δημιουργηθεί σύστημα καταγραφής των υποτρόπων και – η συνεχής και σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές επιταγές εκπαίδευση των ελεγκτών ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις του έργου τους. Επισημαίνεται ότι υπάρχει δέσμευση να εξεταστούν με τα συναρμόδια Υπουργεία προτάσεις για την αύξηση του προσωπικού του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, δεδομένου ότι η υποστελέχωσή του Οργανισμού επηρεάζει αρνητικά το ελεγκτικό του έργο».

Δείτε ολόκληρη την απάντηση πατώντας εδώ

Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button