Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Μετά τις ανεμογεννήτριες και τα αγριογούρουνα απειλούν τα όρνεα του Αρακύνθου (φωτο)

Κείμενο και φωτογραφίες του Γιάννη Ρουσόπουλου σχετικά με λιγοστά όρνια του Αρακύνθου τα οποία απειλούνται πλέον, εκτός από τις ανεμογγενήτριες και από τα αγριογούρουνα που έχουν αυξηθεί ανεξέλεγκτα και στην περιοχή.

Αναλυτικά, έγραψε στο προφίλ του στο facebook :

“Χθεσινή, (Τρίτη 5/11) απογευματινή βόλτα στον Αράκυνθο. Στόχος κι αφορμή αυτή τη φορά τα Όρνια. Είναι μια από τις τρεις περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα που έχουν απομείνει Όρνια. Παλαιότερα, ως τη δεκαετία ΄80, απαντούσαν σε περισσότερες από 70 τοποθεσίες της χώρας.

Από τον Οκτώβριο ως το Μάρτιο ο πληθυσμός τους στον Αράκυνθο τριπλασιάζεται, λόγω του ότι έρχονται αρκετά από βορινότερες Βαλκανικές χώρες, όπως η Κροατία και η Σερβία, για να διαχειμάσουν. Κάποια από αυτά μένουν εδώ και φωλιάζουν.

Ίσως έτσι δεν έχει καταρρεύσει δημογραφικά ο μικρός ντόπιος πληθυσμός, επαπειλούμενος συνεχώς από δηλητηριασμένα δολώματα, ανεμογεννήτριες και τελευταία, από τα αγριογούρουνα! Τα Όρνια τρώνε πτώματα θηλαστικών. Δεν σκοτώνουν την τροφή τους.

Τα αγριογούρουνα έχουν αυξηθεί κι ενώ αναζητούν τροφή, εξαπλώνονται σε ανοιχτούς τόπους κι ορεινά βοσκοτόπια. Τρώνε ακαριαία τα πτώματα και τα Όρνια στερούνται την τροφή τους. Χωρίς τροφή, δεν αναπαράγονται και οι απώλειες δεν αντικαθίστανται.

Κι ενώ έδυε ο ήλιος, κάθισα στο καφενείο του Σπύρου Τσαφόνια στα Κάτω Αμπέλια Ελληνικών, με κέρασε καφέ, μου είπε τι συμβαίνει με τα αγριογούρουνα και τον ευχαριστώ.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button