ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

«Απόβαση» τουριστών στην Ελλάδα με μέτρα ασφάλειας

Στην πρεμιέρα του ανοίγματος των αεροπορικών αφίξεων εξωτερικού χθες στη χώρα μας, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της τουριστικής περιόδου, 235 διεθνείς πτήσεις προσγειώθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια – συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στο άνοιγμα στον τουρισμό με κανόνες και ελέγχους, σύμφωνα με πηγές της ΥΠΑ, έφτασαν στα αεροδρόμια: Αθήνας 69 πτήσεις, Ηρακλείου 54, Θεσσαλονίκης 23, Κέρκυρας 21, Χανίων 16, Ρόδου 14, Μυκόνου 10, Κω 8, Ζακύνθου 5, Σαντορίνης 4, Σκιάθου 2, Ακτίου 2, Κεφαλλονιάς 2, Σάμου 2, Καλαμάτας 1, Πάρου 1 και Καρπάθου 1.


Με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων ξεκινούν σιγά σιγά οι νέες κρατήσεις. Ομως οι πληρότητες για τον Ιούλιο βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς, κοντά στο 20%.

Η ενδεικτική λίστα των αερομεταφορέων που συνδέουν εκ νέου τους περιφερειακούς προορισμούς με το εξωτερικό περιλαμβάνει τη Lufthansa που θα πετάει από το Μόναχο προς τη Ρόδο και την Κέρκυρα, την ουγγρική Wizzair που πραγματοποιεί πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Ζάκυνθο και Κέρκυρα, τη Ryanair, ενώ η Alitalia ανακοίνωσε ότι συνδέει εκ νέου την Αθήνα με τη Ρώμη με ένα καθημερινό δρομολόγιο.

Η σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών προορισμών δίνει το σήμα της έναρξης της δραστηριότητας των μεγάλων ταξιδιωτικών ομίλων του εξωτερικού προς τη χώρα μας με πτήσεις και πακέτα διακοπών.

Ηδη, η TUI έκανε την αρχή. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο Σεμπάστιαν Εμπελ, μέλος του Executive Board του ομίλου TUI, υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού.

Στελέχη της TUI θέτουν ως στόχο να φέρουν φέτος στην Ελλάδα το 50% των τουριστών που έφερε η εταιρία πέρυσι στη χώρα μας.

Οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί όμιλοι ποντάρουν φέτος στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί «value for money» επιλογή και λόγω των λίγων κρουσμάτων κορονοϊού σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές.

Τα προγράμματα διακοπών προς την Ελλάδα ξεκινά επίσης ο ταξιδιωτικός οργανισμός FTI καθώς και ο όμιλος Alltours.

Με επιπλέον πτήσεις ξεκινά τη σεζόν για την Ελλάδα ο γερμανικός tour οperator FTI. Εκτός από την υπάρχουσα προσφορά, προγραμματίζονται εβδομαδιαίες πτήσεις με τη Holiday Europe από έως 8 γερμανικά αεροδρόμια προς Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο.

Τούτο σημαίνει ότι ο τουριστικός οργανισμός θα προσφέρει 20.000 επιπλέον θέσεις γι’ αυτό το καλοκαίρι και θα έχει πολύ πιο ευέλικτο προγραμματισμό διακοπών.

Ο FTI προσφέρει επίσης απευθείας και τακτικές αεροπορικές συνδέσεις στο πρόγραμμα προς άλλα ελληνικά νησιά, όπως η Κως και διαθέτει μεγάλη ποικιλία ξενοδοχείων τα οποία εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα υγείας για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων.

Η Κέρκυρα αποτελεί φέτος το δυνατό σημείο του. Αφού εκεί ξεκινά τις δικές του πτήσεις για πρώτη φορά, ενώ θα λειτουργήσει και το νέο Kairaba Mythos Palace. Με τα Kairaba Sandy Villas και Labranda Sandy Beach Resort, τα MP Resorts που ανήκουν στον FTI διαθέτουν άλλα δύο ξενοδοχεία εκπροσώπους του brand στο Ιόνιο.

Τα προγράμματα διακοπών προς την Ελλάδα ξεκινά και ο επίσης γερμανικός τουριστικός όμιλος Alltours. Τέλος, ο εν λόγω tour operator έχει στην Κρήτη τα ξενοδοχεία Allsun, το Malia Beach, το Zorbas Village και το Carolina Mare.

4.000 μοριακά τεστ σε επιβάτες

Ο αλγόριθμος ανάδειξης «κόκκινων» επιβατών… τρελάθηκε. Το ειδικό λογισμικό διενέργειας μοριακών τεστ στους ταξιδιώτες ανέδειξε περισσότερα από εκείνα που είχε… προβλέψει για κάθε αεροδρόμιο. Δεν ήταν λάθος του συστήματος αλλά τα στοιχεία του QR-code κάθε επιβάτη επέβαλλαν τον στοχευμένο έλεγχό του καθώς η αρχική πρόβλεψη ήταν συνδυασμός του αριθμού των διαθέσιμων τεστ, της δυναμικότητας εξαγωγής αποτελεσμάτων των εργαστηρίων και του βαθμού επισκεψιμότητας σε κάθε είσοδο προς την Ελλάδα, και όχι της… επικινδυνότητας των επιδημιολογικών στοιχείων του τόπου διαμονής κάθε επιβάτη.

Εως αργά χθες το απόγευμα είχαν γίνει περίπου 4.000 μοριακά τεστ σε «κόκκινους» επιβάτες μόνο στα 8 από τα συνολικά 27 αεροδρόμια, όπου το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634. Με ενδιαφέρον τα στελέχη της κυβέρνησης, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, που θα αναδείξουν τη ροή των εισαγόμενων κρουσμάτων και το βαθμό επικινδυνότητας διασποράς.

Τα «κόκκινα» τεστ

Δείγμα των σαρωτικών και στοχευμένων ελέγχων είναι το γεγονός πως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο προέβαιναν στα τεστ των επιλεγμένων επιβατών πτήσεων, αντίστοιχα 10 ανά βάρδια στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», 10 στο Ηράκλειο και από 5 έως 7 στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφηκαν 69 αφίξεις αεροπορικών πτήσεων, 54 στο Ηράκλειο Κρήτης και οι υπόλοιπες 67 στα άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έως αργά χθες το μεσημέρι είχαν γίνει 1.500 μοριακά τεστ, με την πρόβλεψη να αναφέρει ότι θα ξεπερνούσαν τα 2.000 βάσει των επόμενων πτήσεων που έφθαναν, ενώ ο αλγόριθμος είχε αναδείξει τη διενέργεια 1.200.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είχαν γίνει 400 τεστ αλλά αναμένονταν πέντε ακόμη πτήσεις που ενδεχομένως θα ξεπερνούσαν τον προβλεπόμενο αριθμό των 500. Στο Ηράκλειο της Κρήτης είχαν γίνει 500 μοριακά τεστ από τα 825 που είχαν προβλεφθεί, 305 από τα 605 στη Ρόδο. Στο αεροδρόμιο της Κω είχαν γίνει 309 τεστ, αριθμός ίδιος με αυτόν που είχε προβλεφθεί αλλά αναμένονταν δύο ακόμη πτήσεις.

Στην Κέρκυρα έγιναν 260 τεστ από τα 400 που είχαν προβλεφθεί αλλά αναμένονταν δύο ακόμη πτήσεις, 66 τεστ έγιναν στη Σκιάθο υπερβαίνοντας κατά λίγο την πρόβλεψη των 60. Στη Σάμο έγιναν 36 τεστ από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος, όπως και στα 12 ακόμη περιφερειακά αεροδρόμια.

Προβλήματα

Η πρώτη μέρα ανοίγματος των αεροπορικών πτήσεων εξωτερικού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας είχε κάποια προβλήματα αναφορικά με τη συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού επιβατών, που αρκετοί επιβάτες δεν είχαν συμπληρώσει και συνεπακόλουθα δεν είχαν λάβει και το απαιτούμενο QR-code. Αυτό προκάλεσε μικρές καθυστερήσεις καθώς οι επιβάτες που δεν το είχαν κάνει, το συμπλήρωναν στο αεροδρόμιο άφιξης, λάμβαναν το QR-code και ανάλογα με τον αλγόριθμο έκαναν ή όχι μοριακό τεστ.

Υπήρχαν κάποιες πτήσεις που δεν είχε συμπληρώσει τη φόρμα το 50% των επιβατών, γεγονός που καθυστέρησε επιπλέον τη διαδικασία.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα «επιμέλειας» των επιβατών και παράλληλου συναγερμού καταγράφηκε σε πτήση από Δανία που έφθασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το 100% των επιβατών είχε συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού και είχε και το QR-code, ο αλγόριθμος όμως ανέδειξε το 90% «κόκκινους» προκειμένου να υποβληθούν σε μοριακά τεστ.

Μόνο από Προμαχώνα

Το άνοιγμα των οδικών μετακινήσεων προς το παρόν περιορίζεται στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου θα γίνονται 1.029 τεστ σε οδηγούς ημερησίως, στο λιμάνι της Πάτρας 309 και 117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις επίσης για ουσιώδεις λόγους.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν σταδιακά, με κάποιους ίσως και καθόλου, ακόμη έξι μεθοριακοί σταθμοί, για τους οποίους έχει υπολογιστεί ο αριθμός των τεστ σε «κόκκινους» ταξιδιώτες. Στους Ευζώνους 571 τεστ, 351 στη Νυμφαία, στους Κήπους Εβρου 175, 131 στην Κρυσταλλοπηγή και 122 στην Κακαβιά.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button