ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Ο Αποστόλου ξεκαθαρίζει ότι απαιτείται άδεια χρήσης νερού για να δικαιούται ο παραγωγός αγροτικό τιμολόγιο

«Για τη χορήγηση µειωµένου αγροτικού τιµολογίου και την ένταξη στο Πρόγραµµα Αγροτικού Εξηλεκτρισµού απαραίτητη είναι η ύπαρξη ∆ελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονοµικών στοιχείων. Επιπρόσθετα, σηµειώνεται ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει υδροληψία, απαραίτητη είναι, εκτός των άλλων, η ύπαρξη άδειας χρήσης νερού. Κατά τα λοιπά, αρµόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφό µας µε αντίγραφο της Ερώτησης».

Αυτό απάντησε την 1η Αυγούστου στο ελληνικό κοινοβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, με σχετικό έγγραφο, που φέρνει σήμερα στην δημοοσιότητα ο ΑγροΤύπος, σχετικά με το φλέγον για τους αγρότες ζήτημα του αγροτικού τιμολογίου. Το θέμα ανέδειξε ο ΑγροΤύπος και έφερε στη βουλή ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας ότι υπάρχει «Κίνδυνος διακοπής αγροτικού τιµολογίου ρεύµατος σε αγρότες».


Όπως άλλωστε έχει επισημάνει ο ΑγροΤύπος, μείωση δικαιούχων αγροτικού ρεύματος και είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτών φαίνεται να είναι οι δύο «πυλώνες» που έχει επιλέξει η ΔΕΗ για να προχωρήσει σε εξυγίανση των οικονομικών της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, τα χρέη των αγροτών ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ. Αυτή την εποχή οι οφειλέτες αγρότες στήνονται σε ουρές για να κάνουν κάποια «ρύθμιση» και να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Αυτό όμως που έχει δημιουργήσει «αλαλούμ» είναι ότι η ΔΕΗ ζητά από τους αγρότες να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο.

Έστειλε ειδοποιητήρια σε 230.000 καταναλωτές, όμως σε άλλους ζητά τη «βεβαίωση» και σε άλλους την «άδεια χρήσης νερού» για τη γεώτρησή τους (ζητά τα τεχνικά δελτία Νο1α, για τα οποία η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη ότι οι ΔΑΟΚ θα τα εκδίδουν μόνο με την άδεια χρήσης νερού και όχι με την βεβαίωση).

Η έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι πολύπλοκη για τον παραγωγό γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλη γραφειοκρατία. Από την άλλη οι Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με το λιγοστό προσωπικό που έχουν κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εκδώσουν τις άδειες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν θέλει η ΔΕΗ να διευκολύνει τους αγρότες θα τους ζητά την βεβαίωση. Αν θέλει να «κουρέψει» τους δικαιούχους θα τους ζητά την άδεια χρήσης (που είναι πολύ δύσκολο να την αποκτήσουν).

Όπως είχε δηλώσει στον ΑγροΤύπο ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου  κ. Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, «μέχρι τώρα εμείς εκδίδαμε μια «βεβαίωση» την οποία κατέθετε ο αγρότης προκειμένου να πάρει αγροτικό τιμολόγιο. Με τη βεβαίωση γινόταν πιο γρήγορα η όλη διαδικασία και ο αγρότης μπορούσε να αρδεύει το χωράφι του μέχρι να εκδοθεί η άδεια χρήσης. Τώρα ζητάμε να ξεκαθαρίσει η ΔΕΗ αν αντί για την άδεια χρήσης θα μπορούν οι αγρότες να καταθέτουν τη βεβαίωση που τους δίνουμε για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αγροτικό τιμολόγιο. Σε άλλους αγρότες έχει στείλει ειδοποίηση και τους ζητά βεβαίωση και σε άλλους άδεια χρήσης».

Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες που θέλουν να εκδώσουν άδεια χρήσης νερού θα πρέπει να καταθέσουν φάκελο στο δήμο που ανήκουν, στον οποίο θα υπάρχει μεταξύ άλλων τοπογραφικό με τις συντεταγμένες της γεώτρησης, αριθμό στρεμμάτων που αρδεύει και είδος καλλιέργειας. Από το δήμο ο φάκελος θα μεταβιβαστεί στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (επτά σε όλη την χώρα) οι οποίες και εκδίδουν τις άδειες.

Ερωτήσεις για το θέμα είχαν κάνει και οι Βουλευτές κ.κ. Γ. Κουτσούκος, Γ. Αρβανιτίδης, Μ. Τζελέπης και Ι. Ανδριανός.

agrotypos.gr

Τοπική Διαφήμιση
one Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button