ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Αντιπολίτευση: Κατηγορούμενος ο δήμαρχος Γ. Αποστολάκης για τον Βιολογικό Βόνιτσας

Την κριτική της για την κατάσταση που επικρατεί με τον Βιολογικό Καθαρισμό Βόνιτσας, εκφράζει με ανακοίνωση της η Δημοτική παράταξη “Πολίτες σε Δράση” του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διενήργησαν αυτοψία στον Βιολογικό Καθαρισμό Βόνιτσας και διαπίστωσαν πληθώρα παραβάσεων και κάνουν λόγο για κίνδυνο της υγείας των κατοίκων.

Παράλληλα αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας κ. Γεώργιος Αποστολάκης παραπέμπεται στο εδώλιο ως κατηγορούμενος στις 13.12.2018 για υποβάθμιση περιβάλλοντος.

Αναλυτικά:


“Δημοτική παράταξη ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ Ακτίου-Βόνιτσας”

Από δημόσιο έγγραφο που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διενήργησαν αυτοψία τον Απρίλιο του 2016 στον Βιολογικό Καθαρισμό Βόνιτσας και διαπίστωσαν πληθώρα παραβάσεων.

Γίνεται λόγος για κακή λειτουργία των συστημάτων, πλημμελείς ελέγχους και άλλα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) στα επεξεργασμένα λύματα να καταγράφονται 7400 cfu/ml ολικά κολοβακτηριοειδή, ενώ το όριο είναι 70 cfu/ml και 17000 κολοβακτηρίδια (e.coli), δηλαδή υπέρβαση 100 φορές και 500 φορές, αντίστοιχα πάνω από το όριο!

Ταυτόχρονα, υπάρχει και πληθώρα υπερβάσεων σε άλλες τιμές. Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για κίνδυνο της υγείας των κατοίκων.

Τα επεξεργασμένα λύματα είναι αυτά που εξέρχονται από τον βιολογικό καθαρισμό προς το περιβάλλον (μετά την επεξεργασία) και διοχετεύονται στον θαλάσσιο χώρο του Αμβρακικού, δίπλα στην πόλη της Βόνιτσας….

Τα έγγραφα αυτά έχουν κοινοποιηθεί και στο Δήμο.

-Ερωτάται κατ’ αρχήν η δημοτική αρχή, με ποιο δικαίωμα απέκρυψε αυτά από το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τη θαλάσσια περιοχή, με την οποία ο Βιολογικός Καθαρισμός βρίσκεται πολύ κοντά.

Περαιτέρω, η δημοτική αρχή πρέπει είτε να παράσχει πειστικά στοιχεία που να πιστοποιούν την αποκατάσταση των προβλημάτων και την εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού είτε σε περίπτωση που δεν μπορεί να τα παράσχει, να υποβάλει την παραίτησή της.

Στην οικονομική επιτροπή, όπου τέθηκε το ζήτημα, ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει έκθεση (την οποία δεν μας παρέδωσε) για την κακή κατάσταση του βιολογικού καθαρισμού ήδη από την περίοδο της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Οι ευθύνες καθόλου δεν αποκλείεται να είναι διαχρονικές, όμως από αυτό που είπε ο Δήμαρχος, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

-Για ποιο λόγο δεν ενημέρωσε για το πρόβλημα τους δημότες άμεσα μόλις το πληροφορήθηκε;

-Γιατί δεν έγιναν από τον ίδιο το Δήμο έλεγχοι για τη σωστή λειτουργία, τη στιγμή που ο Δήμος διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό;

-Με ποιο δικαίωμα και εις βάρος της υγείας τίνος ο Δήμαρχος, ενώ υποτίθεται ότι γνωρίζει τα προβλήματα του βιολογικού, συμφώνησε να δέχεται βυτία με λύματα την ημέρα από το Δήμο Ξηρομέρου, με τον οποίον υπέγραψε το έτος 2015 προγραμματική σύμβαση σχετικά (δείτε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο διαύγεια: ΑΔΑ ΒΧ9ΣΩ6Ζ-ΤΜΔ), διατηρώντας ο ίδιος ο Δήμος μας την ευθύνη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού;

-Για ποιο λόγο το πρόβλημα εξακολουθούσε αποδεδειγμένα, 19 μήνες μετά την εκ μέρους του ανάληψη καθηκόντων, τη στιγμή που:

1.-Στο βιολογικό ο εργολάβος άλλαξε από 22.12.2014 και ήταν της επιλογής του Δημάρχου, με απ’ ευθείας ανάθεση (ενδεικτικά δείτε συμφωνητικό στο διαύγεια: ΑΔΑ ΩΜ5ΥΩ6Ζ-2ΞΞ), και πακτωλό χρημάτων, όπως έχει αναδείξει ο κ. Κώστας Τριαντακωνσταντής, από την Πογωνιά:

2.-Παράλληλα, για την ίδια χρονική περίοδο (2015), στο βιολογικό δραστηριοποιείται και έτερος εργολάβος, επίσης με απ’ ευθείας ανάθεση (!) ο οποίος λαμβάνει ποσό 5.000 ευρώ (που εντοπίσαμε, χωρίς ν’ αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλα), για επισκευή του βιολογικού (ενδεικτικά: ΑΔΑ ΩΛΣΘΩ6Ζ-77Ω), αλλά και τρίτος εργολάβος… φυσικά με απ’ ευθείας ανάθεση και με αποδοχές εντοπισμένες 9.000 ευρώ (ΑΔΑ Ω7ΡΛΩ6Ζ-ΥΞΙ και ΩΖ3ΡΩ6Ζ-Ι90).

Αλήθεια, τι σχέση έχει ο δεύτερος εργολάβος που έχει την ίδια έδρα με την εταιρεία που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα το βιολογικό επίσης με απ’ ευθείας ανάθεση;

Δηλαδή, οι υπαίτιοι του προβλήματος ήταν της απολύτου επιλογής της δημοτικής αρχής.

Το τελευταίο που μας απασχολεί, μετά απ’ όλα αυτά, είναι ότι ο Δήμαρχος παραπέμπεται ως κατηγορούμενος στις 13/12/2018 για υποβάθμιση περιβάλλοντος με βάση τα ίδια περιστατικά. Στο δικαστήριο μπορεί ν’ αθωωθεί ή και όχι, για οποιονδήποτε λόγο.

Η πολιτική ευθύνη όμως, ιδίως σε αυτό το ζήτημα δημόσιας υγείας είναι πρόδηλη και ζητά υπεύθυνους, με λίγη τσίπα και φιλότιμο (αν δεν χάθηκαν τελείως ακόμη).

«Πολίτες σε Δράση Ακτίου – Βόνιτσας»”

https://akarnanikopress.blogspot.com

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button