Αυτοδιοίκηση

Aπολογισμός Μοσχολιού με αιχμή την εκπλήρωση πέντε βασικών στόχων

po-dimotiko-13-1-13cTον απολογισμό του 2013 για την δημοτική αρχή του Αγρινίου, παρουσίασε πριν από λίγο η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του οργάνου που πραγματοποιήθηκε γι’αυτόν τον σκοπό.

Με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους-προέδρους Νομικών Προσώπων να επικεντρώνουν ο καθένας στο πεδίο ευθύνης του, στο έργο που παρήχθη μέσα σε ένα αντίξοο κλίμα και την αντιπολίτευση να αμφισβητεί τα πεπραγμένα  η συζήτηση εξελίχθηκε σε ήρεμο πλαίσιο , με αξιοσημείωτη παρουσία μάλιστα προέδρων τοπικών κοινοτήτων, ειδικότερα από την παράταξη του Παύλου Μοσχολιού.

Για άλλη μια φορά αρνητική ήταν η εικόνα που παρουσίασε η μείζον αντιπολίτευση, αφού στην εξέλιξη της συζήτησης απέμειναν μόλις δυο Δημοτικοί Σύμβουλοι, με τον επικεφαλής` μάλιστα να είναι ο πρώτος που αποχωρεί!

po-dimotiko13-1-14-6Η συζήτηση ξεκίνησε με την πρωτολογία του δημάρχου Αγρινίου, που επικέντρωσε στους πέντε όπως είπε βασικούς στόχους, τους οποίους και εκπλήρωσε , όπως είπε η δημοτική αρχή.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την ομογενοποίηση του δήμου μετά τον Καλλικράτη και τη σύνεση δέκα συνολικά δήμων, την οικονομική εξυγίανση, την ενίσχυση των δομών σε διάφορους τομείς, την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και τέλος την αξιοποίηση προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στη συνέχεια ο κ. Μοσχολιός αναφέρθηκε αναλυτικά σε καθέναν από αυτούς τους στόχους και ειδικότερα:

Στην πολιτική απομείωσης των χρεών που “κληρονομήθηκαν” από τους δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο και οργάνωσης των υπηρεσιών.

Επισήμανε πως παρά τις πολύ μεγάλες μειώσεις πόρων που έφτασαν το 60% ο δήμος εκπλήρωσε μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του, δεν επέβαλλε αυξήσεις, ενίσχυσε δράσεις όπως η Δημοτική Συγκοινωνία και “έριξε” 34,5 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά μέσω της πληρωμής προμηθευτών, εργολάβων, εργαζομένων κλπ. Στο πλαίσιο αυτής της λελογισμένης  πολιτικής έφερε και ένα ακόμη παράδειγμα,  το γεγονός ότι αν και ο νόμος του παρείχε το δικαίωμα να προσλάβει 11 ειδικούς συμβούλους, τελικά προσέλαβε μόλις έναν. Τέλος, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, με την υπεράσπιση τους στο θέμα της διαθεσιμότητας  κλπ.

Στη συνέχεια παρουσίασε το έργο που έγινε σε μια σειρά από δομές όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, τα σχολικά κτίρια κλπ.

Ακολούθησε εκτενής αναφορά στα έργα του ΕΣΠΑ και τις παρεμβάσεις- δημοπρατήσεις που η τελευταία μάλιστα έγινε στις 24 Δεκεμβρίου. «Όσο κακόπιστος κι αν είναι κάποιος δεν μπορεί να πει ότι αυτός ο απολογισμός δεν είναι θετικός σε όλους τους τομείς. Η δημοτική αρχή με βάση την γνώση, με την αξιοποίηση των απαραίτητων εργαλείων, με καθημερινή δουλειά και κόπο κατάφερε το μέγιστο αποτέλεσμα», είπε στο τέλος της παρέμβασης του ο κ. Μοσχολιός, που αναφέρθηκε ακόμη στους δυο στόχους που θα πρέπει να τεθούν για την επόμενη περίοδο: Tην παρακολούθηση και ολοκλήρωση των έργων μέχρι το τέλος του 2015 και τον προγραμματισμό – ωρίμανση  – κατασκευή έργων του νέου ΕΣΠΑ.

po-dimotiko-13-1-13bΟ επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης αμφισβήτησε τα πεπραγμένα, τονίζοντας πως ο δήμαρχος έκανε βαρύγδουπες εξαγγελίες που τελικά δεν προχώρησαν και επισήμανε μια σειρά έργων που καθυστερούν. Μίλησε ακόμα για τρία χρόνια απραξίας και ασκείσαι κριτική στο θέμα των τιμολογίων της ΔΕΥΑΑ , της στάθμευσης κλπ.

Για «ωραιοποίηση» έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος  αντιπολίτευσης κ. Νικάκης, λέγοντας πως ο δήμος τελικά κατέστη το μακρύ χέρι της εξουσίας. Τόνισε ακόμα πως όσα παρουσίασε ο δήμαρχος απέχουν πολύ από τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Συνέχισε λέγοντας  ότι η δημοτική αρχή συμπορεύτηκε με την κυβέρνηση  και έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της Λαϊκής Συσπείρωσης , τονίζοντας πως συγκρούστηκε με τις πολιτικές της εξαθλίωσης και της «φιλανθρωπίας». Ακολούθησε κύκλος παρεμβάσεων  από δημοτικούς συμβούλους, αντιδημάρχους κλπ. Χαρακτηριστικά ο κ. Κοτρολός εξέφρασε για άλλη μια φορά το παράπονό του για την κατάσταση στο πάρκο, την κατάσταση στους πεζοδρόμους και γενικότερα την καθημερινότητα , ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Ο κ. Καλαντζής μίλησε για μια κατάσταση που δεν χαροποιεί κανέναν και παρουσίασε μάλιστα ένα δείγμα νερού από το Ζευγαράκι θέλοντας έτσι να τονίσει την εγκατάλειψη σε δημοτικές ενότητες. Της κοινωνικής πολιτικής και των δομών στήριξης , των αδυνάτων δημοτών υπεραμύνθηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Σερπάνου, ενώ ο κ. Δήμας  της ΛΑΣ σημείωσε πως η παράταξή του αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα έργα και τους σκοπούς που αυτά εξυπηρετούν, επικεντρώνοντας στην εμπλοκή  και τον ρόλο ιδιωτών.

po-dimotiko-13-1-13d«Πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της περιοχής υλοποιείται έργο 165 εκατ. ευρώ . Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Χρειάστηκε αγώνας για να φτάσουμε ως εδώ», είπε στην παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Στάθης Τσούκαλος. Η αντιδήμαρχος κ. Κατσαρή επίσης ζήτησε από την μείζον αντιπολίτευση να σταματήσει να υποτιμά την πόλη, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πραγματικά άλματα και πως τίποτε από όλα έχουν γίνει δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο.

Κλείνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος Αγρινίου και απευθυνόμενος στους δυο συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης που είχαν απομείνει, τόνισε πως η παράταξή τους προέβη σε μίζερες διαπιστώσεις  τη στιγμή που η δημοτική αρχή παρουσίασε δράσεις και έργα που είναι πραγματικά και δημοπρατημένα. Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Κοτρολού σχετικά με τον πάρκο τόνισε πως πεποίθηση της δημοτικής αρχής είναι το έργο να γίνει εκτός κι αν υπάρξει άλλη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εξέφρασε μάλιστα για άλλη μια φορά την απορία του για το πώς χρηματοδοτούνται οι συνεχείς προσφυγές στο ΣτΕ από τους πολίτες που αντιδρούν στην ανάπλαση. Τέλος επισήμανε πως ο δήμος Αγρινίου σε καμία περίπτωση δεν ασκείσαι μνημονιακές πολιτικές και πως σε κάθε περίπτωση οι δημότες θα πρέπει να αποφασίσουν με βάση το πρόγραμμα που κατατέθηκε προεκλογικά και όλα όσα τελικά υλοποιήθηκαν.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button