Άποψη

Απογύμνωση του Κέντρου Υγείας Μύτικα- Οργισμένη και αγανακτισμένη Λαϊκή Συνέλευση

Του κ. Νίκου Θ. Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.
 
Αγωνία, θλίψη και αγανάκτηση έχει κυριεύσει τον λαό της ερύτερης περιοχής του Μύτικα που αποτελείται από 5 Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου Αιτ/νίας, με το σύμπλεγμα των έναντι του Μύτικα δύο Ιονίων Νησιών Καλάμου και Καστού, για την απογύμνωση του Κ.Υ. Μύτικα, που επέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Κυριακόπουλος, στο οποίο υπάγεται Διοικητικά το Κ.Υ. Μύτικα.
 
Απέσπασε και μετακίνησε στο Κ.Υ. Αστακού τον Διευθυντή του Κ.Υ. Μύτικα κ. Ιωάννη Χρόνη του οποίου η οργανική θέση ανήκει στο Κ.Υ. Μύτικα, τον οδηγό του ασθενοφόρου καθώς και το ασθενοφόρο και ημιφορτηγό αυτοκίνητα, δωρεές ιδιωτών αποκλειστικά και ΜΟΝΟ προς το Κ.Υ. Μύτικα, χωρίς να υπολογίσει ότι η ενέργειά του αυτή, εκτός του ότι συνεπάγεται Ανάκληση των Δωρεών, λόγω Αχαριστίας, αλλά και αναλγησία, περιφρόνηση και αδιαφορία για την περιφρούρηση της Υγείας των κατοίκων της ευρύτερης, προβληματικής και αποκομμένης περιοχής του Μύτικα και των έναντι μας δύο νησιών, που τα χωρίζει μάλιστα θάλασσα από τη στεριά.
Οι κάτοικοι δεν άντεξαν άλλο στην ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ αυτή διαπόμπευση και περιφρόνηση της υγείας αυτών και των παιδιών τους με αυτή την υποβάθμιση και αφάνιση του Κ.Υ. Μύτικα, που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει η υγεία τους, για τούτο στο κάλεσμα του Συλλόγου «Φίλων του Κ.Υ. Μύτικα Δήμου Ξηρομέρου Αιτ/νίας (ΛΕΥΚΑΡΟΣ Ο ΑΚΑΡΝΑΝ)», ΠΡΟΘΥΜΑ προσήλθαν στη διοργανωθείσα στις 7/12/2014 στο Μύτικα ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ και ομόφωνα εξέδωσαν το παρακάτωΥΠΟΜΝΗΜΑ το οποίο απεύθυναν στον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη και κοινοποίησαν προς τον Διοικητή του παραπάνω Νοσοκομείου, προς του Βουλευτές Αιτ/νίας, προς την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, προς τον Δήμο Ξηρομέρου και προς πάσα άλλη Αρχή και Εξουσία και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Κρούομαι τον κώδωνα του κινδύνου και απευθυνόμαστε και προς τους απανταχού Απόδημους συμπατριώτες μας του Εσωτερικού και Εξωτερικού Αλύζιους, Καλαμισάνους και Καστιώτες, οι οποίοι με υπομνήματά τους ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, να τα αποστείλουν προς τον Υπουργό Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την περιφρόνηση της υγείας στην προβληματική περιοχή μας, που εγκυμονεί κινδύνους απρόβλεπτους για τους κατοίκους, που απευχόμαστε να συμβούν.
Οι Απόδημοι της Αθήνας έπρεπε και μπορούν να διαμαρτυρηθούν σύσσωμοι στο Υπουργείο Υγείας, για να μην έχει και το Κ.Υ. Μύτικα την ίδια μοίρα με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Μύτικα και του Αστυνομικού Σταθμού Μύτικα. Η προσωπική τους παρουσία θα επηρεάσει και θα εξαναγκάσει για να μην έχουμε τέτοιες απρόσμενες και δυσάρεστες εξελίξεις!
Ας ΓΡΗΓΟΡΟΥΜΕ και ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ. 
Ο ΦΡΟΥΡΟΣ της ΥΓΕΙΑΣ μας είναι το ΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΚΑ»!
Δημοσιεύουμε το ΥΠΟΜΝΗΜΑ της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ το οποίο εμπεριστατωμένα, οργισμένα και αγανακτισμένα και «έξω από τα δόντια», τα λέει όλα με προειδοποίηση μάλιστα για ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και όχι μόνο!
 
Μύτικας Αιτ/νίας, Δεκέμβριος 2014
 
Νίκος Θ. Νταής
 
 
ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
κατοίκων ΜΥΤΙΚΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
 
ΠΡΟΣ
Τον Αξιότιμο κύριο ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ κ. Βορίδη
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Βουλευτές Νομού Αιτ/νίας
κ. Διοικητή Νοσοκομείου Μεσολογγίου
κ. Διοικητή 6ης ΥΠΕ
κ. Δήμαρχο Δήμου Ξηρομέρου
 
Κατόπιν ανακοίνωσης – πρόσκλησης του Δ.Σ. του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (ΛΕΥΚΑΡΟΣ Ο ΑΚΑΡΝΑΝ)».
Εμείς οι κάτοικοι του Μύτικα ανήσυχοι, θλιμμένοι, οργισμένοι και αγανακτισμένοι, συνήλθαμε στις 7-12-2014 ημέρα Κυριακή σε ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στο Μύτικα, για να εκδηλώσουμε και να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση την δίκαιη και γεμάτη οργή διαμαρτυρία μας και το εύλογο και ανήσυχο παράπονό μας για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση που επικρατεί στο Κ.Υ. Μύτικα.
ΟΜΟΦΩΝΑ με μια φωνή που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής μας:
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ πρώτα ΕΙΡΗΝΙΚΑ προς ΕΣΑΣ, κύριε Υπουργέ, και ύστερα ΔΥΝΑΜΙΚΑ προς πάσα κατεύθυνση, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, τα οποία με το παρόν, σας αναφέρουμε και είναι τα παρακάτω: 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Της ΛΑΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 
Κύριε Υπουργέ,
1) Το Κ.Υ. Μύτικα το ίδρυσαν οι φίλοι μας οι Σουηδοί τα έτη 1953-1958, ελθόντες αρωγοί στις συμφορές που είχαν επιφέρει και πλήξει οι σεισμοί τα Εφτάνησα. Αποφάσισαν τότε να γίνει στον Μύτικα Αιτ/νίας, γιατί και η ευρύτερη περιοχή του Μύτικα είχε πληγεί από τους σεισμούς, αποβλέποντες έτσι να εξυπηρετήσει και τον Μύτικα και τα έναντι του πλησίον δύο νησιά της Εφτανήσου Κάλαμο και Καστό. Λειτούργησε ικανοποιητικά σαν αγροτικό ιατρείο και μέσα σ’ αυτό γίνονταν και 10 περίπου τοκετοί το μήνα και νοσηλεύονταν 20 περίπου ασθενείς σε ισάριθμα κρεβάτια και διέθετε όχι μόνο γιατρούς, αλλά και μαία, νοσηλευτικό κλπ. προσωπικό. Το έτος 2003 με Κοινή Υπουργική Απόφαση της Ίδρυσής του (ΦΕΚ Β΄ 143/11.2.2003) επί Υπουργού Υγείας κ. Αλέκου Παπαδόπουλου και Υφυπουργού Υγείας κ. Έκτορα Νασιώκα, σε συνδυασμό με την υπ’ αριθ. 26/24-09-2002 Απόφαση του ΠΕΣΥ Δ. Ελλάδας, έλαβε Νομική Προσωπικότητα, έγινε Κέντρο Υγείας με προβλεπόμενες 24 νομοθετημένες οργανικές θέσεις, μεταξύ των οποίων προβλέπονται: 2 Παθολόγοι ή Γενικοί Ιατροί, 1 Παιδίατρος, 1 Οδοντίατρος, 1 Μικροβιολόγος, 1 Ακτινολόγος, 2 Νοσηλευτές, Βοηθητικό προσωπικό και Οδηγοί ασθενοφόρου. 
2) Επί Υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά, θεμελιώθηκε νέο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσής του, αφού υπάρχει σχετική πίστωση.
 
Κύριε Υπουργέ,
3) Αυτό το Κ.Υ. Μύτικα, το αρχαιότερο και που λειτούργησε σαν αγροτικό ιατρείο από τα έτη 1953-1958 και από το 2003 σαν ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, δηλαδή επί εξηνταετία περίπου, έπρεπε να είναι πλήρως εξοπλισμένο με βιοϊατρικό εξοπλισμό, γιατί αποτελεί ΤΟΝ ΦΡΟΥΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ στην αποκομμένη αυτή περιοχή των 5 Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου με το σύμπλεγμα των έναντι του Μύτικα δύο πανέμορφων νησιών μας της Εφτανήσου Καλάμου και Καστού, προικισμένων από τη φύση μαζί με την περιοχή του Μύτικα με δαντελένιες πεντακάθαρες παραλίες, που κατακλύζονται τους θερινούς μήνες από επώνυμους και ανώνυμους ξένους τουρίστες, που το πρώτο ερώτημα που μας υποβάλλουν είναι αν λειτουργεί Κέντρο Υγείας στην περιοχή.
 
Κύριε Υπουργέ,
4) Το Κ.Υ. Μύτικα είναι το πρώτο του Νομού, που δεν έμεινε επί σαρανταετία περίπου χωρίς ασθενοφόρο αυτοκίνητο. Αυτό το απόκτησε από δωρεά ενός ιδιώτη, του αείμνηστου Νικολάου Δ. Χιώνη και μετέπειτα των κληρονόμων του που δώρισαν και δεύτερο ασθενοφόρο, γιατί είχε παλιώσει το πρώτο. Διαθέτει επίσης ημιφορτηγό αυτοκίνητο για τις διάφορες άλλες ανάγκες του, δωρεά του κ. Κων/νου Δ. Αυδή.
 
Κύριε Υπουργέ,
5) Ενώ αυτό το Κ.Υ. με ένα τέτοιο λαμπρό παρελθόν και συγκινητική ιστορία, έπρεπε και είχε τις δυνατότητες και προϋποθέσεις και την ιερή αποστολή της περιφρούρησης της υγείας της ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ αυτής περιοχής με τα έναντι δύο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ νησιά, που τα χωρίζει από το Μύτικα θάλασσα και στα προβλήματα υγείας των κατοίκων τους, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΕΟ, υπάρχει ΜΟΝΟ το Κ.Υ. Μύτικα, συνέχεια και κατ’ εξακολούθηση έχει υποβαθμιστεί και το τελευταίο διάστημα ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Κυριακόπουλος επέφερε το τελειωτικό χτύπημα με αποτέλεσμα να μας πάρει τα αυτοκίνητα, τον Διευθυντή του Κ.Υ. Μύτικα, που η οργανική θέση του ανήκει στο Κ.Υ. Μύτικα, τον οδηγό του ασθενοφόρου, και να τους μετακινήσει στο Κ.Υ. Αστακού. Το Κ.Υ. Μύτικα λειτουργεί εντελώς πλημμελώς, με μόνη παρουσία του αποσπασθέντος Διευθυντού του Κ.Υ. Μύτικα κ. Ιωάννη Χρόνη δύο ημέρες ΜΟΝΟ την εβδομάδα και ΜΟΝΟ τα πρωινά. Στο Κ.Υ. Αστακού υπάρχουν 4 γιατροί και στον Μύτικα ΚΑΝΕΝΑΣ.
 
Κύριε Υπουργέ,
6) Ρωτάμε! Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας στην ευρύτερη αυτή περιοχή; Πού θα γίνουν οι συνταγογραφήσεις, όταν αναγκαζόμασατε να πηγαίνουμε στη Λευκάδα, στην Πρέβεζα, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στη Βόνιτσα και στον Αστακό, που τα Νοσοκομεία αυτά απέχουν πλέον της μιας ώρας. Πώς θα κάνουν τις συνταγογραφήσεις οι ανήμποροι και υπερήλικες γέροντες, όταν δεν τους το επιτρέπουν ούτε οι σωματικές ούτε οι οικονομικές τους αντοχές; 
 
Κύριε Υπουργέ,
7) Οι δωρεές των παραπάνω αυτοκινήτων έγιναν από τους δωρητές και με έξοδά τους, που πλήρωσαν ακόμη και τον ΦΠΑ, προς το Κ.Υ. Μύτικα και η παραπάνω μετακίνησή τους αποτελεί λόγο ανάκλησης των δωρεών τους για λόγους αχαριστίας, αλλά και ανεπίτρεπτη αδιαφορία και αναλγησία προς την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας, που δεν συγκίνησαν καθόλου τον Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Κυριακόπουλο, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, που μερικοί τις εξέφρασαν και μέσω του Τύπου. 
 
Κύριε Υπουργέ,
8) Ύστερα από τα παραπάνω η ΛΑΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, πολιτισμένα, με ευγένεια και με νηφαλιότητα, κάνει ΕΚΚΛΗΣΗ προς το πρόσωπό σας: 
α) Να ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. Μύτικα με βιοϊατρικό εξοπλισμό και να ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ τα αυτοκίνητα στο Κ.Υ. Μύτικα που ανήκουν. 
β) Προειδοποιεί ότι δεν είμαστε ΟΥΤΕ οι φτωχοί συγγενείς, ΟΥΤΕ πολίτες Β΄ κατηγορίας. Είμαστε ο υπερήφανος, αγωνιστικός και ιστορικός λαός, που ζει και υπάρχει στα χώματα της Αρχαίας Αλυζίας από την οποία κατάγονταν ο γιατρός του Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΕΥΚΑΡΟΣ Ο ΑΚΑΡΝΑΝ και το Κ.Υ. Μύτικα θα το κρατήσουμε ΖΩΝΤΑΝΟ με ΝΥΧΙΑ και με ΔΟΝΤΙΑ, γιατί είμαστε από τα ΠΡΩΤΑ που λειτούργησαν στην ευρύτερη περιοχή λόγω της ιδιαιτερότητάς της.
Αυτό που προέβλεψαν οι Σουηδοί φίλοι μας τα έτη 1953-1958 είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να μην το διαισθάνεται η Ελληνική Πολιτεία!
Πιστεύουμε εσείς να το ΔΙΑΙΣΘΑΝΘΕΙΤΕ.
γ) Διατρανώνουμε την ομόθυμη, ομόφωνη και αμετάκλητη απόφασή μας, εφόσον σύντομα δεν εσκύψετε στο σοβαρό πρόβλημά μας, που αναφέραμε παραπάνω με λεπτομέρεια ΣΑΣ προειδοποιούμε, ότι δεν μας απομένει άλλη ενέργεια, παρά οι ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ. Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε την Παραϊόνια Οδό Αντιρρίου-Μεσολογγίου, Αιτωλικού-Αστακού, Μύτικα-Ακτίου Βόνιτσας, Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας και να προβούμε στον αποκλεισμό του Διοικητού του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, χωρίς να αποκλείονται και άλλες ενέργειες. 
Αποτελεί ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ να έχουν ευαισθητοποιηθεί οι Σουηδοί, προ εξηνταετίας μάλιστα, για την περιφρούρηση της υγείας μας και η ΠΟΛΙΤΕΙΑ να μένει ΑΔΙΑΦΟΡΗ, ΑΝΑΛΓΗΤΗ και ΑΣΥΓΚΙΝΗΤΗ! «ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ».
Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε. Είναι στο χέρι σας κύριε Υπουργέ. Για μας είναι ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ. Προλάβετε θύματα τα οποία απευχόμεθα να υπάρξουν.
Αρθείτε στο ύψος της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΑΣ. Το χρωστάτε σε μας και τα παιδιά μας.
Για την Πολιτεία αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ και μάλιστα ΙΕΡΗ.
 
ΜΥΤΙΚΑΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ 7-12-2014
Για την ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Το Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
 
«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (ΛΕΥΚΑΡΟΣ Ο ΑΚΑΡΝΑΝ)».
 
1) Τσαμπιέρης Ευστάθιος (Πρόεδρος)
2) Χάνδρα Αφροδίτη (Αντιπρόεδρος)
3) Σούλας Βασίλειος (Γενικός Γραμματέας)
4) Τζάλας Κων/νος (Ειδικός Γραμματέας)
5) Φάρρος Δημήτριος (Ταμίας)
 
Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
pap spanakopita 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button