Αυτοδιοίκηση

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου για διεκδίκηση των αντισταθμιστικών του Ευήνου

epi-evinosΣτην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 29ης  Μαρτίου 2017 του   Δ η μ ο τ ι κ ο ύ  Σ υ μ β ο υ λ ί ο υ  Θ έ ρ μ ο υ τέθηκε από το Δήμαρχο  το θέμα της διεκδίκησης των Αντισταθμιστικών ωφελημάτων από το έργο του Εύηνου και κατάθεση σχετικού αιτήματος  από το Δήμο Θέρμου.

    Η σχετική εισήγηση του Δημάρχου κ. Σπύρου Κωνσταντάρα που υιοθέτησε το δημοτικό Συμβούλιο  και αποφασίστηκε να σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών  τους βουλευτές του νομού και στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές που θα επεξεργαστούν το πολυνομοσχέδιο έχει ως εξής:

Ο Δήμος Θέρμου Αιτωλ/νιας,  κατ’ εξοχήν ορεινός Δήμος, στερήθηκε αντισταθμιστικών ωφελημάτων  από το έργο του Ευήνου  που τροφοδοτεί  μέσω του  ταμιευτήρα του Μόρνου,  από την Ευηνολίμνη  με πόσιμο  νερό την πρωτεύουσα .

Είναι σε όλους γνωστή η Ευηνολίμνη, η οποία βρίσκεται μεταξύ  του Δήμου Θέρμου και του Δήμου Ναυπακτίας, το δε φράγμα κατασκευάστηκε  μεταξύ των κοινοτήτων Διπλατάνου Δήμου Θέρμου και Αγίου Δημητρίου  Δήμου Ναυπακτίας, με αποτέλεσμα  να δεχθεί  ο Δήμος μας  περιβαλλοντικές επιπτώσεις  από την κατασκευή  της τεχνητής λίμνης . Η μεγάλη μας προσφορά  στη  χώρα  του αγαθού του νερού,  πρέπει να δεχθεί την ανταπόκριση και εκ μέρους  της πολιτείας με  τον καθορισμό  ειδικού τέλους και μέσω της ΕΥΔΑΠ, ώστε  να αποδίδεται  στους Δήμους στους οποίους είναι κατασκευασμένοι  οι ταμιευτήρες,  χωρίς βέβαια να παραβλέπεται το γεγονός  των όμορων Δήμων, όπως του Θέρμου , που δέχτηκε, κατά κύριο λόγο,  τις περιβαλλοντικές  και άλλες επιπτώσεις του έργου του Ευήνου .

Το Υπουργείο Εσωτερικών με την πολιτική του στηρίζει τους ορεινούς Δήμους και μάλιστα τελευταία ανακοίνωσε την οικονομική τους ενίσχυση με το ποσό 20.000.000 ευρώ.

Στο πολυνομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που όπως ανακοινώσατε θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες και θα πάρει το δρόμο της ψήφισής του από Βουλή, αφού γίνει η επεξεργασία του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με βάση τουλάχιστον το προηγούμενο προσχέδιο,  προβλέπονταν  η  νομοθέτηση  αντισταθμιστικών ωφελημάτων  φωτογραφικώς   για τους Δήμους Ναυπακτίας και Δωρίδος μόνο. Επειδή αυτό το πολυνομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου, με πολλές, βέβαια, αλλαγές, σύμφωνα με τις δηλώσεις σας, εφόσον περιλαμβάνεται το σχετικό άρθρο με τα Αντισταθμιστικά του Εύηνου, ο Δήμος Θέρμου ως ορεινός που βρίσκεται δίπλα στον  Εύηνο και υφίσταται τις συνέπειες της εκτροπής του, δεν   μπορεί να μην μετέχει  στον επιμερισμό  των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.  Ένα αίτημα που είχε υποστηρίξει ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ως Υπουργός το παρέκαμψε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου εκφράζοντας τη βούληση όλων των δημοτών του Δήμου Θέρμου επιθυμεί την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του , γιατί  ο Δήμος Θέρμου ως ορεινός  δεν   μπορεί να μην μετέχει  στον επιμερισμό  των αντισταθμιστικών ωφελημάτων . 

Με βάση όλα τα ανωτέρω,  παρακαλούμε όπως εισηγηθείτε  να προβλεφθεί  διάταξη  στο  υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο  στην οποία να τονίζεται ότι: «Σε κάθε δήμο, όταν αυτός  θεωρείται  βάσει του Ν. 3852/2010   «ορεινός», στην εδαφική περιφέρεια του οποίου  βρίσκεται η φυσική κοίτη  ή τμήμα της φυσικής κοίτης των υδάτων  που θα απέρρεαν σε περίπτωση μη συλλογής τους με τεχνικό τρόπο , θα καταβάλλεται  το ήμισυ του ως άνω τιμήματος , ανεξάρτητα  αν ο  τεχνικός ταμιευτήρας ανήκει διοικητικά  στο όμορο με αυτόν δήμο, αν ο «ορεινός»  δήμος είναι κάτω των 10.000 κατοίκων». (Να προστεθεί στις διατάξεις του προσχεδίου).

Θεωρούμε αναγκαίο  τη νομοθέτηση  όρων που θα έχουν τον χαρακτήρα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά, προκειμένου  ο ορεινός μας Δήμος  να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες, ασφαλτόστρωσης του οδικού δικτύου, κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, στήριξης περιβαλλοντικών δράσεων, κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων,  ώστε  οι δημότες μας  να έχουν χαμηλότερο κόστος  χρήσεως του ηλεκτρικού ρεύματος .

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, παρακαλούμε άμεσα την πολιτική σας παρέμβαση για την δικαίωση του ορεινού δήμου Θέρμου, διότι  σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 101 παρ. 4)  ο νομοθέτης και η διοίκηση,  όταν προβαίνουν σε κανονιστικές ρυθμίσεις έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν  υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες  των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (όπως είναι ο Δήμος Θέρμου) και να μεριμνούν για την ανάπτυξη τους . Παρακαλούμε   για την στήριξη του αγώνα  του Δήμου Θέρμου.                                                         

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button