Γεγονότα

Απόφαση – σταθμός κατά της εκτροπής του Αχελώου

epi-ektropi-axeloouΠριν από λίγο σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας που δικαιώνει κατ’απολυτο τρόπο τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και όσους αντιτίθενται στην εκτροπή του Αχελώου.

Η απόφαση αυτή, αφορά στην εκδίκαση που έγινε πριν από έναν χρόνο περίπου όπου ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις από Θεσσαλούς αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο ώστε να μην εκδικαστεί , κάτι που τελικά δεν κατάφεραν. Τους επόμενους μήνες, υπήρχαν πληροφορίες πως η απόφαση τελικά θα είναι θετική για τους πολέμιους της έκτροπης, αλλά όπως φαίνεται τα νέα είναι πολύ καλά, ίσως και περάν του αναμενομένου.


Αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ,ανατρέπει ουσιαστικά τα δεδομένα που υπήρχαν και με την απόφαση του επισημαίνει πως υπάρχουν ζητήματα που αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία και το Σύνταγμα, σχετικά με την ορθολογική διαχείριση του νερού και την βιώσιμη ανάπτυξη. Να σημειωθεί ακόμη πως για πρώτη φορά το ΣτΕ είχε στα χέρια του και τις απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα προδικαστικά ερωτήματα που έθεσε , γεγονός που προσδίδει στην σημερινή απόφαση ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Παράλληλα καλείται η κυβέρνηση στην εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης των υδάτων, γεγονός που δικαιώνει πέρα για πέρα τις θέσεις των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και  θέτει σε νέα βάση τον αγώνα κατά της εκτροπής που σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται.

Τα δε έργα θα “παγώσουν” για άλλη μια φορά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Για δικαίωση μιλά ο Π. Μοσχολιός

 Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει ο Δήμος Αγρινίου και φορείς του νομού κατά της εκτροπής του Αχελώου (είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στις 15 Φεβρουαρίου 2013), ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού προς τη Θεσσαλική πεδιάδα, δικαιώνει για μια ακόμη φορά τις θέσεις του Δήμου Αγρινίου και των Φορέων της περιοχής, που με συνέπεια και συνέχεια αντιτάχθηκαν στην κατασκευή ενός καταστροφικού για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία έργου.

Η Κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη απόφαση, οφείλει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για την κατασκευή ενός κοστοβόρου, φαραωνικού έργου, που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη και δεν εξυπηρετεί τίποτε περισσότερο παρά μόνο την ικανοποίηση εργολαβικών συμφερόντων.

Το πρόβλημα άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με άλλους τρόπους και όχι με την εκτροπή του Αχελώου, που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί ως εκτροπή της  λογικής.

Τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά επιζήμιου και οικονομικά αντιπαραγωγικού έργου, ας κατευθυνθούν σε τομείς επωφελείς για την τοπική και εθνική οικονομία.      Εμείς, Δήμος και Φορείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Τι αναφέρει η απόφαση

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι, προκειμένου να επιτραπεί το έργο, ήταν αναγκαίο να εκτιμηθούν πρώτα οι επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές, όπως είναι περιοχές Natura 2000, οι τόποι κοινοτικής σημασίας, οι ζώνες ειδικής προστασίας κ.λπ.

Με τον τρόπο που έγινε η εκτροπή του Αχελώου, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης, η οποία συμπλέει με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Επίσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ σημειώνει, ότι τα έργα εκτροπής του Αχελώου είναι αντίθετα στη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που από τα έργα αυτά επέρχεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

Τέλος, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλήγει:

«Το επίδικο έργο, κατά τα προκύπτοντα από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και τους κανόνες της κοινής πείρας συναγόμενους με βάση τα στοιχεία αυτά, συνεπάγεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, δηλαδή σε ευαίσθητη από περιβαλλοντική άποψη περιοχή, υπαγόμενη σε νομικό καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας. Η επιβαλλόμενη δε από την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αποτροπή ή μετριασμός και επανόρθωση της βλάβης αυτής, προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πλείστοι από τους οποίους έχουν παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα εκτίθενται σε προηγούμενες σκέψεις. Με τα δεδομένα αυτά, το επίδικο έργο εκτροπής ποσότητας 600 εκατομμυρίων κ.μ. ύδατος ετησίως των υδάτων του Αχελώου, όπως έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί με την προσβαλλόμενη απόφαση, αντίκειται προδήλως στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης».

Η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 23 χρόνια. Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991 και το θέμα εξετάστηκε εκ νέου τα έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011.

Τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

 

Κατσιφάρας: «Το «πάγωμα» της «εκτροπής» του Αχελώου από το ΣτΕ αποτελεί μια δικαίωση, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός»

 Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της υπόθεσης της  εκτροπής του Αχελώου εξέφρασε προ ολίγου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

«Πρόκειται για ένα  έργο που σχεδιάστηκε στο παρελθόν με λογικές προηγούμενων δεκαετιών, όμως οι λογικές αυτές πλέον έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και από τις σημερινές συνθήκες .Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η κλιματική αλλαγή έχουν διαμορφώσει την ανάγκη για μια νέα εποχή στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον, τα όποια μέτρα διαχείρισης, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας και να βασίζονται στην αρχή της αειφορίας» επισήμανε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά «Αντιλαμβάνομαι την οικονομική, οικολογική και κοινωνική διάσταση του νερού και, κατά συνέπεια, το εγγενές δικαίωμα πρόσβασης σε νερό που έχει ο κάθε άνθρωπος. Όμως, δεν υπάρχει καμία λογική στον να χρησιμοποιούνται τα σημαντικότερα ποτάμια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξυπηρέτηση άλλων Περιφερειών και όχι των τοπικών κοινωνιών.».

Καταλήγοντας ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε «Όλα δείχνουν ότι η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποτελεί μια δικαίωση, όμως δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε. Έχουμε δει και άλλες φορές οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας να αγνοούνται ή να παρακάμπτονται από την Κεντρική Διοίκηση, επειδή δεν εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της. Εμείς, παρακολουθούμε προσεκτικά την υπόθεση. Βασική μας διεκδίκηση είναι, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές – που εκφράζουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών που εκπροσωπούν – πρέπει να έχουν συμμετοχή στον καθορισμό των πολιτικών κατευθύνσεων και διαχειριστικών προτεραιοτήτων, βάσει των επιμέρους αναγκών τους.»

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button