Παναιτωλικος

Από τις 14 Απριλίου άνοιξε ο δρόμος για το γήπεδο του Παναιτωλικού

Υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί το γήπεδο «των ονείρων μας» για στέγαστρο  και κερκίδα στο γήπεδο Παναιτωλικού.

sup-panai-neakerkida3Μία αποκλειστική είδηση είμαστε σε θέση να φέρουμε στο φως της δημοσιότητας και κυρίως ευχάριστη για τους φίλους του Παναιτωλικού, αλλά και την ΠΑΕ που πιθανότατα δεν τη γνωρίζει, βάσει των τελευταίων τοποθετήσεων του προέδρου της. Από τις 14 Απριλίου 2014 έχει «περάσει» νόμος ο οποίος «απελευθερώνει» την διαδικασία για την  τοποθέτηση του σκέπαστρου και γενικά έργα στις κερκίδες του γηπέδου του Παναιτωλικού.

Πιο συγκεκριμένα με βάση αυτό το νόμο παρακάμπτονται ο Δήμος και η Πολεοδομία και οι διαδικασίες αδειοδότησης γίνονται πολύ πιο ευνοϊκές. Είναι δε αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γ.Γ.Α., όπου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά αίρονται οι απαγορεύσεις και οι δεσμεύσεις για γήπεδα εντός σχεδίου πόλεως.

sup-panai-neakerkida2Πρόκειται για τον γενικότερο  Νόμο  4258, που αφορά   «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας  και άλλες διατάξεις». Στο Άρθρο 13 αναφέρεται συγκεκριμένα σε γήπεδα που κατασκευάστηκαν πριν το 1985, και διεξάγονται σ’ αυτά αγώνες ποδοσφαίρου Επαγγελματικών Κατηγοριών. Στο Άρθρο 16 περιέχει αναφορά σε Στέγαστρα και Πυλώνες Φωτισμού. Εκεί αναφέρει:  «Κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας πολεοδομικής διάταξης επιτρέπεται η προσθήκη των προβλεπόμενων από την μελέτη ΚΕΝΑΚ εγκαταστάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των Α.Ε.Π. (Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ποδοσφαίρου) σύμφωνα όμως με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Επί των στεγάστρων των Α.Ε.Π. επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μεμονωμένα στοιχεία των Α.Ε.Π. όπως είναι οι πυλώνες φωτισμού, δύνανται κατά περίπτωση να ανέρχονται στο ύψος που απαιτείται για τη λειτουργία τους καθ’ υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής που βρίσκονται οι Α.Ε.Π.». Αμέσως μετά αναφέρεται: «Σε περίπτωση κατασκευής στεγάστρων οι εγκαταστάσεις φωτισμού ενσωματώνονται υποχρεωτικά στο στέγαστρο και κατεδαφίζονται οι υφιστάμενοι πυλώνες εκτός αν η διατήρησή τους είναι απαραίτητη…».

Ακόμα πιο καθαρά γίνεται αναφορά στο Άρθρο 18 – παράγραφος 2: «Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής δύναται να χορηγείται παρέκκλιση όσον αφορά στο ύψος και τον όγκο των Α.Ε.Π. (Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ποδοσφαίρου),  των κερκίδων με τα στέγαστρά τους και των πυλώνων φωτισμού…».   Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ευρύτερες διευκολύνσεις για την επέκταση των κερκίδων (μέχρι και 40% της υπάρχουσας χωρητικότητας) ως προς το ύψος, ακόμα και στο χώρο των πεζοδρομίων που  εφάπτονται του γηπέδου, με κάποιες προϋποθέσεις. Επίσης άρει την δέσμευση για νέους χώρους στάθμευσης «σε περίπτωση προσθήκης κερκίδων και εμπορικών χρήσεων».

sup-panai-neakerkida1Ο νόμος δημιουργηθηκε – όπως είναι σαφές – για να βοηθήσει στην βελτίωση των γηπέδων παρακάπτοντας την γενικότερη νομοθεσία και φέρνοντας άλλες διατάξεις με τις οποίες υπάρχει διαφορετικό καθεστώς για τα γήπεδα. Έτσι η ΠΑΕ Παναιτωλικός θα μπορέσει να επωφεληθεί από τον νόμο αυτό και να προβεί στις βελτιώσεις τις οποίες σχεδίασε στο γήπεδο του Αγρινίου. Άλλωστε, όπως δήλωσε  ο Φώτης Κωστούλας,  το στέγαστρο είναι έτοιμο και απομένει να τοποθετηθεί. Άρα είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να κατατεθούν  με την ανάλογη προσοχή τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και σύντομα να δούμε ένα γήπεδο Παναιτωλικού όπως το ενέπνευσε ο πρόεδρός του στα «όνειρα» των φιλάθλων. Είναι επίσης σημαντικό ότι εάν υπάρξει η ανάγκη και η βούληση μπορούν να γίνουν επεκτάσεις στην μικρή κερκίδα, στα πλαίσια κάποιων ορίων πάντα. Άλλωστε ο Νόμος  4258 (από τις 14 Απριλίου) έχει σαφή φιλοσοφία την διευκόλυνση της βελτίωσης γηπέδων όπως του Παναιτωλικού, χωρίς την ανάμειξη Πολεοδομίας και Δήμων.

Γιώργος Παπαϊωάννου   – εφημερίδα Συνείδηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button