Γεγονότα

Από την Τρίτη η αποκομιδή σκουπιδιών στον Πύργο για μεταφορά στο Αγρίνιο

geg-syskepsh-foreis-pyrgos-skoupidia

Το πλήρες αδιέξοδο που υπάρχει στον δήμο του Πύργου, ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής πολύωρης σύσκεψης που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της δημοτικής αρχής Πύργου και επιστημονικών φορέων της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας προτάθηκαν λύσεις και απόψεις για την επίλυση του ζητήματος της αποκομιδής των σωρευμένων απορριμμάτων με τη μεταφορά τους σε νόμιμους αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ.

Για ακόμα μια φορά, αναφέρθηκε η κατάσταση που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή Πύργου, που έχει τεθεί 14 φορές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ύστερα από τις εξελίξεις που υπήρξαν με τον ΦΟΔΣΑ Δυτικής Αχαΐας και την αναστολή για 15 ημέρες αποδοχής των σκουπιδιών του Πύργου, ενώ χθες στο τραπέζι τέθηκε και η εξυπηρέτηση από τον ΧΥΤΑ Παλαίρου του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, έχει τη δυναμικότητα να δεχθεί μέχρι 300 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών.

Ο δήμος του Πύργου, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, Γαβρίλης Λιατσής, στην τοποθέτησή του, έχει ήδη από προχθές εξασφαλίσει το χαρτί από το ΕΠΕΡΑΑ που θα δώσει την έγκριση της περιβαλλοντικής άδειας για το οικόπεδο στο οποίο θα αποθηκευθούν προσωρινά τα δέματα και ξεκαθάρισε πως η δημοτική αρχή, θα υλοποιήσει την ενδιάμεση διαχείριση ακολουθώντας τρία σημαντικά στάδια, την προστασία του περιβάλλοντος, την διαφάνεια και τη νομιμότητα.

 

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος, Γαβρίλης Λιατσής, συμμετείχαν, οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάκης Μπαλαούρας, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιάννης Τσακαρέστος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος της Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, οι αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Σκαρτσιάρης, Διονύσης Μπέλτσος, Βασίλης Σεϊντής και Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι του Πύργου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, Αντώνης Καράμπελας, Γιάννης Αργυρόπουλος, Δώρα Καλάκου, Χάρης Μιχαλακόπουλος και Χρήστος Γιάνναρος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Βασίλης Κανελλόπουλος, ο αντιπρόεδρος και το μέλος του ΕΒΕ Ηλείας, Νίκος Παναγιωτακόπουλος και Σάκης Μπουλούτας αντίστοιχα, εκπρόσωποι συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς και επιστημονικοί φορείς της πόλης ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, Πανάγος Παντελάκος.

Ξεκινά αποκομιδή την Τρίτη

Όπως τόνισε ο κ. Λιατσής, την ερχόμενη Τρίτη θα ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων τα οποία όμως θα μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Στράτου Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο και για ποσότητα 1.500 τόνων, όπως είχε αποφασισθεί από τον ΦΟΔΣΑ της περιοχής. Ο κ. Λιατσής, σημείωσε την προοπτική και νέοι ΧΥΤΑ της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να δεχθούν τα απορρίμματα στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης.

 Επείγον έγγραφο στον υπουργό Εσωτερικών

Παράλληλα, από την χθεσινή σύσκεψη, αποφασίσθηκε ο δήμος του Πύργου να εκδώσει επείγον έγγραφο με παραλήπτη τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, από τον οποίο θα ζητηθεί η ουσιαστική παρέμβασή του, ώστε κι άλλοι ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να απορροφήσουν άμεσα τα σκουπίδια του δήμου που βρίσκονται σωρευμένα στους δρόμους και τα οποία δεν μπορούν να δεματοποιηθούν. Την πρόταση αυτή έκανε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «ΑναΣΑ», Τάκης Αντωνακόπουλος που τόνισε πως η πολιτεία δεν θα πρέπει να μένει σε απάθεια, ειδικά όταν το υπουργείο γνωρίζει πως στον δήμο του Πύργου υπάρχει μια «υγειονομική βόμβα».

 Έδωσε απαντήσεις

Ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιάννης Τσακαρέστος που βρέθηκε χθες στη σύσκεψη, τόνισε πως από το έτος 2004 αναφέρονται τα ίδια πράγματα για την διαχείριση των απορριμμάτων και σημείωσε πως ο σχεδιασμός, η διαλογή και η μεταφορά είναι αρμοδιότητα του 1ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Τσαγκαρέστος έθεσε το ζήτημα πως άμεσα θα πρέπει τα σκουπίδια να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένο νόμιμο ΧΥΤΑ ενώ σχολίασε πως και ο δήμος Πατρέων βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τα σκουπίδια καθώς σε λίγο διάστημα η Ξερόλακα θα κλείσει αφού έχει πλέον κορεστεί.

Ο διευθυντής Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απάντησε σε ερωτήματα τόσο φορέων όσο και πολιτών που του ζήτησαν και το ίδιο το Κράτος να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να μπορέσει ο δήμος του Πύργου να «ανασάνει» από τον εφιάλτη των σκουπιδιών.

 Οι τοποθετήσεις

Στη χθεσινή σύσκεψη, τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, φορείς και εκπρόσωποι φορέων καθώς και πολίτες που παρακολούθησαν τη συζήτηση.

«Έχουν περάσει μήνες και υπάρχουν ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις. Δεν έγιναν βήματα προς πάσα κατεύθυνση για το πρόβλημα ούτε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ούτε στην Περιφέρεια», επεσήμανε στην τοποθέτησή της η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη πρωτοβουλία της οποίας ήταν η χθεσινή σύσκεψη στο Λάτσειο και παράλληλα ενώ έριξε ευθύνες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο ζήτημα της διαχείρισης.

«Είμαστε σε τριτοκοσμική κατάσταση, η κατάπτωση της Ηλείας είναι εδώ και χρόνια. Τυπικά η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά, έχουμε όμως την πολιτική βούληση να μιλήσουμε με τους πολιτικούς υπεύθυνους και θα βοηθήσουμε να υπάρξει μια πολιτική πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, Μάκης Μπαλαούρας.

«Εμείς θα βοηθήσουμε στο πλαίσιο της πίεσης το υπουργείο ώστε με νόμιμο τρόπο να πάνε τα σκουπίδια σε νόμιμο ΧΥΤΑ. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο η Κυβέρνηση να κάνει αυτό που πρέπει» σημείωσε στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής, Δημήτρης Μπαξεβανάκης που παράλληλα επεσήμανε πως ο υπουργός Εσωτερικών το προηγούμενο διάστημα ζήτησε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό διαχείρισης από τον δήμο, κάτι που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

«Ζούμε σε Κράτος συντεταγμένο και ο καθένας έχει τις αρμοδιότητές του. Έχουμε όλοι τις ίδιες αγωνίες. Να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Χωρίς ενδιάμεση λύση, δεν έχουμε λύση», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος ο οποίος δήλωσε πως την ερχόμενη Τρίτη θα αναλάβει πρωτοβουλία να γίνει το πρωί συνεδρίαση μεταξύ των φορέων στην Π.Ε. Ηλείας με σκοπό να βρεθεί λύση για την ενδιάμεση διαχείριση. Παράλληλα ο κ. Γεωργιόπουλος, σχολίασε πως ο ίδιος επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας κ. Αποστολάκη προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο ο ΧΥΤΑ Παλαίρου να δεχθεί τα σκουπίδια του Πύργου κάτι που δεν κατέστη δυνατό ωστόσο πρότεινε να ζητηθεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ θα εντέλλεται να απορροφήσει τα σκουπίδια στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης.

«Ευθύνεται ο δήμαρχος για τη μη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Από το 2004 οι πολίτες μιλάνε για την ανακύκλωση και ο νόμος 4042/2012 αναφέρει πως τα σκουπίδια ανήκουν σε αυτόν που τα παράγει», επεσήμανε ο πολίτης του Πύργου, Ντίνος Καρακασίλης, ο οποίος στην τοποθέτησή του, πρότεινε να ανοίξει ο χώρος της Τριανταφυλλιάς που είναι αδειοδοτημένος ώστε να εναποτεθούν τα σκουπίδια του Πύργου στο σημείο. Παράλληλα ο κ. Καρακασίλης, τόνισε πως ο κόσμος πιστεύει πως μεταξύ των δήμων Πύργου και Ήλιδας, υπάρχει μια «συνομωσία» εννοώντας πως η δεματοποίηση στην Αμαλιάδα, θα επιφέρει τεράστιες δαπάνες στον δήμο τη στιγμή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει με λιγότερο κόστος τον δεματοποιητή που του ανήκει.

Απάντηση στην τοποθέτηση του κ. Καρακασίλη, έδωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι: «Οι προτάσεις σε συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ ήταν ξεκάθαρες. Πρότεινα τη δεματοποίηση στα Κονιδέικα επειδή άκουσα πως ο δήμος του Πύργου δεν μπορεί να δεματοποιήσει. Ο ΦΟΔΣΑ έχει σοβαρές ελλείψεις χρημάτων καθώς οι δήμοι του χρωστούν τουλάχιστο 700 χιλιάδες ευρώ». Επίσης ο κ. Χριστοδουλόπουλος όσον αφορά το ζήτημα της ανακύκλωσης αποκάλυψε πως εντός 20ημέρου θα ανοίξει και πάλι ο σταθμός μεταφόρτωσης στον Κόροιβο όπου εκεί θα μπορούν οι δύο δήμοι να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν στην Πάτρα ενώ την Πέμπτη 16 Απριλίου αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ να συνεδριάσει προκειμένου να συζητηθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς με το σύστημα της Καλαμάτας.

«Το υπουργείο γνωρίζει πως υπάρχει υγιειονομική βόμβα καθώς όλη η ύπαιθρος είναι γεμάτη σκουπίδια. Η μόνη νόμιμη λύση είναι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο να πάνε τα σκουπίδια σε νόμιμο ΧΥΤΑ. Να εξαντληθεί η παρέμβαση της πολιτείας, να πεισθούν και να υποχρεωθούν για ΚΥΑ με μια υγειονομική διάταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «ΑναΣΑ», Τάκης Αντωνακόπουλος.

Την πρόταση να υπάρξει μια «μίνιμουμ κοινωνική συνέναιση ώστε να αδειοδοτηθεί στο πλάισιο της έκτακτης ανάγκης ένας χώρος για να αποθηκευθούν προσωρινά τα σκουπίδια στο σημείο», έκανε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας», Γιάννης Αργυρόπουλος που παράλληλα, επεσήμανε πως και ο ίδιος προεκλογικά είχε προτείνει την περιοχή της Τριανταφυλλιάς ως τον κατάλληλο χώρο για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Τοποθετήσεις την συνάντηση έκαναν επίσης ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΠΛΕΙΑΣ Συμβουλευτική», Αργύρης Σαλπέας, που επεσήμανε πως υπάρχει ήδη κατατεθιμένη λύση με φάκελο για την διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο του Πύργου και για ποσότητα μέχρι 30 χιλ. τόνους. «Αν δεν βρείτε λύση εμείς μπορούμε να σας δώσουμε λύση υπό τον όρο συγκρότησης επιτροπής με συμμετοχή επιστημονικών φορέων», ανέφερε ο κ. Σαλπέας.

Την στήριξή του σε ότι γίνει για το καλό του δήμου Πύργου και με σκοπό να απομακρυνθούν άμεσα τα απορρίμματα από τους δρόμους, εξέφρασε στην τοποθετήση του ο επικεφαλής της παράταξης «Αναγένεσις», Χάρης Μιχαλακόπουλος ενώ τέλος να υπάρξει κοινή γραμμή όλων για να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα, πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Πύργου, Χρήστος Φωτόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης πολίτες και εκπρόσωποι φορέων που παραβρέθηκαν στο Λάτσειο, εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους για τον εφιάλτη των απορριμμάτων που ταλανίζει το δήμο εδώ και πολλούς μήνες ζητώντας να βρεθεί άμεσα μια λύση με την κοινή συμμετοχή όλων.

 

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

patrisnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button