ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Από σήμερα τα επιδόματα εργαζομένων και ανέργων – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Αποζημίωση μισθού ως 534 ευρώ και δύο επιπλέον μηνιαία επιδόματα ανεργίας ύψους 400 ως 800 ευρώ πληρώνονται σήμερα και την Παρασκευή 137.314 εργαζόμενοι και 120.000 άνεργοι.

Η αποζημίωση μισθού πιστώνεται το μεσημέρι και αφορά εργαζομένους που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ή σε εργασία μειωμένου ωραρίου (με επιδότηση της απώλειας μισθού) για τον μήνα Αύγουστο. Για την πληρωμή αυτή το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 59.356.625,84 ευρώ και αφορά το σύνολο των 137.314 δικαιούχων.

Η απόφαση

Ο καταμερισμός των πληρωμών και οι δικαιούχοι, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχουν ως εξής:

* Για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Αύγουστο, πληρώνεται σήμερα αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 49.089.726 ευρώ σε 98.653 δικαιούχους. Το ποσό της αποζημίωσης και 17,80 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής και 534 ευρώ για αναστολή σύμβασης έναν μήνα. Με το ποσό που καταβάλλεται ο μέσος όρος της αποζημίωσης είναι 498 ευρώ που σημαίνει ότι οι περισσότεροι είχαν αναστολή όλο τον Αύγουστο και παίρνουν τα 534 ευρώ της αποζημίωσης.

* Για εργαζόμενους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Αύγουστο, πληρώνεται σήμερα οικονομική ενίσχυση ύψους 10.266.899,84 ευρώ σε 38.661 δικαιούχους. Ο μηχανισμός επιδοτεί ως 60% την απώλεια μισθού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που απασχολούνται για τις μισές μέρες του μήνα ή εργάζονται όλες τις μέρες αλλά από το 8ωρο περνούν στο 4ωρο. Η απώλεια του μισθού λόγω μειωμένης απασχόλησης επιδοτείται κατά 60% από τον μηχανισμό «Συνεργασία». Για παράδειγμα, εργαζόμενος των 900 ευρώ με 8ωρο θα πάρει 450 ευρώ, με 4ωρο και για την απώλεια των 450 ευρώ από τον πλήρη μισθό θα επιδοτηθεί με 270 ευρώ, οπότε οι αποδοχές του θα είναι 720 ευρώ.

Επιπλέον ενισχύσεις

Με άλλη απόφαση πληρώνονται από την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου τα 2 επιπλέον μηνιαία επιδόματα ύψους έως 800 ευρώ για 120.000 ανέργους που το δικαίωμα επιδότησής τους έληξε τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, τα δύο επιπλέον επιδόματα με τα αντίστοιχα ποσά κάθε κατηγορίας θα λάβουν οι δικαιούχοι του τακτικού επιδόματος ανεργίας με ποσό 800 ευρώ (400+400 ευρώ), οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου με ποσό 400 ευρώ (200+200 ευρώ) και οι δικαιούχοι του επιδόματος για τους αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΑ με ποσό 400 ευρώ (200+200 ευρώ). Εφόσον τα επιδόματά τους έληξαν εντός του Ιουνίου, του Ιουλίου ή του Αυγούστου 2020 και δεν έχουν επωφεληθεί άλλης παράτασης, θα πληρωθούν άλλα δύο επιδόματα.

Η πίστωση των ποσών ξεκινά την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις επόμενες μέρες. Τα ποσά εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Η πληρωμή, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΑΕΔ, θα γίνει σε μία και δύο δόσεις ως εξής:

Σε μια δόση θα πληρωθούν τα δύο επιδόματα για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιουνίου ή του Ιουλίου, με πίστωση του ποσού που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα που ακολουθεί.

Σε δύο δόσεις θα πληρωθούν τα δύο έξτρα επιδόματα στους ανέργους που έληξε η επιδότησή τους εντός του Αυγούστου. Η πρώτη δόση πιστώνεται από την Παρασκευή και η δεύτερη θα καταβληθεί εντός του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από τις προηγούμενες παρατάσεις του πρώτου 5μήνου του 2020. Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν μειωμένο ποσό, αναλογικά με το διάστημα που απώλεσαν το δικαίωμα επιδότησης.

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button